2017. április 13. csütörtök komment
Városból ki, tavaszba be - a világ legszebb helyei tavaszi utazásra

Városból ki, tavaszba be - a világ legszebb helyei tavaszi utazásra

A tavasz gyermeke vagyok. Bolondos, mint az április, és kiszámíthatatlan, "minden csínyre friss", írta Radnóti egyszer a hónapról, amelyikben születtem. Ez az időszak az, amikor újra felszívjuk magunkat friss energiákkal, hálával teli lendülettel és belevetjük magunkat a tavaszodó tájba. A következő toplistás helyek a világ legszebb tavaszi helyei, kikapcsolódásra, életélvezetre, színes virágok forgatagának beszippantására. Egy részük fapados járattal is elérhető, egy részük pedig rákészülést igényel, de egy dolog közös bennük: mindegyik tavasszal a legszebb.

1. Toscana - Olaszország

Michelangelo, Boticelli, Leonardo da Vinci, pompás mesevárosok, az olasz reneszánsz megszületésének helyszíne: milyen szerencsés is az, aki Toscanában élhet:) Szemet, szájat gyönyörködtető élmények, és végigautózni a festők útján életre szóló kaland. Esküszöm, ha nem úgy néznék ki, mint aki lenyelt egy bukósisakot, még bele is vágnék idén tavasszal. Ki tudja, még lehet, hogy bele is vágok, amennyire a KisSzotyi kikímélt eddig is, még az is lehet, hogy ezután is minden rendben lesz, végülis a júniusi megszületéséig még van idő:)

uh1_10.jpg

2. Colorado - Sziklás-hegység Nemzeti Park

Tavak, hegyek, csíkos-mókusok, jávorszarvasok és újonnan nyílt mezei virágok: beírható úticél az életre szól Kalandkönyvetekbe. Már akinek van. Akinek nincs, az nyisson egyet!:)

uh2_9.jpg

3. Párizs, szeretlek! - Franciaország

Mi az, amit nem tudunk erről a helyről? Csigazabáló francia szeretők, virágzó cseresznyefák az Eiffel-toronynál, a Marais negyed meleg hangulata, a bohém kertek és legtitkosabb kisvendéglők bormámorban.. Volt itt már mindenki mindenkivel, a mi családunkban legalábbis, de azért az Igazival is érdemes elmenni egyszer, úgyhogy gyorsan meg is jegyeztem magamban: ez az a hely, ahova KisSzotyi nélkül elmegyünk majd,  kettesben, mert Párizs valójában csak a nagy szerelmekkel jó, a többi csak érdekes időtöltésnek megy el.

uh3_11.jpg

4. Dél-Lappföld - Finnország

Nils Holgerson hazájáról sokan nem tudják, hogy késő tavasszal milyen csodálatos élmény lehet. Igaz, május közepén érdemes ellátogatni, akkor is vigyétek a pulóvert, de az év során kevés napot látó úticél olyan, mint a szeretetéhes intézetis gyerek: minden perc napfényért extrán hálás. Tavak, erdők, legelők végtelenje.

uh4_10.jpg

5. Amszterdam - Hollandia

A Vondel-parkban hencseregni a szerelmeddel, a tulipánoktól hemzsegő Amszterdamban, felejthetetlen élmény. Május a legszebb hónapjuk, állítólag, de most mondom: mi anno júniusban voltunk, és még így is örök emlék lesz, tudatmódosítás a köbön, nemcsak szívósoknak.

uh5_6.jpg

6. Menorca - Spanyolország

Ez a csodálatos kis sziget méltánytalanul keveset emlegetett, mert a közelben lévő party-szigetek (Ibiza, Mallorca) kényelmes turistáinak elég annyi, hogy bemennek az ólinklúziv hotelba, ahol körbenyalják a feneküket és medence mellett szürcsölgetve pattogtatják a pincéreket. Aki ennél többre vágyik az életben, az menjen el egyszer Menorca szigetére, melynek a 70%-a UNESCO világörökség, ígérem nem fog csalódni, bár még én sem voltam, de felelőtlen ígéretekben nagy vagyok. Amit tudok, az az, hogy aki odamegy érintetlen tájjal, lélegzetelállító öblökkel és tavasszal is meleg idővel fog találkozni.

uh6_6.jpg

7. Viktória-vízesés - Afrika, Zimbabwe és Zambia határán

Na ez tényleg rákészülést igényel, de nem baj, egyszer úgyis elmegyünk és felfedezzük a világ egyik természeti csodáját, mely állítólag áprilistól, ahogy véget ér az esős időszak, csak úgy burjánzik és terjeng a tavasz illat elképesztő mennyiségű zubogó vízeséssel. A bátrabbak és pénzesebbek helikopteres túrára is fizessenek be, mert mindezt felülről látni: best of tavaszi kikapcsolódás lehet. (kb. 120 dollár a helikopteres út)

uh7_5.jpg

8. Pireneusok - Franciaország és Spanyolország határán

Pompás tavak, ásítozó medvék, ragadozó madarak tavaszi rajzása, kirobbanó energiák, több száz különböző vadvirág a természet ékköveként. Ezt tudja a Pireneusok festői csoda-hegyvonulatában megbúvó táj. Szépséges és álmodozásra késztet.

uh8_5.jpg

9. Déli-sziget - Új-Zéland

Bár az 1860-as évekbeli aranyláz idején többnyire ide telepedtek az első európai telepesek, de aztán az 1911-es évtől kezdve megfordult az arány és mindenki inkább a sziget északi részére ment. Ez a régió azonban tele van tavaszi meglepetésekkel, burjánzó virágmezőkkel túrázási, bringázós és végtelen számú  programlehetőséggel. Azt azért ne felejtsétek el, hogy az igazi tavasz ott szeptember és november között érhető el, így van még idő felkészülni, ha a bolygó másik felén szeretnétek kitavaszodni.uh9_4.jpg

forrás: mnn.com

 

 

Kommentek