2017. január 16. hétfő komment
Immunerősítő fekete retek  nedű- kapar, tölt, iszik, meggyógyul!

Immunerősítő fekete retek nedű- kapar, tölt, iszik, meggyógyul!

Ezt a receptet anyukámtól tanultam, elég sokszor volt ugyanis beteg, rengeteg alkalommal szenvedett légúti betegségtől, aminek nyilván szintén megvan a lelki háttere, de ez a bejegyzés most nem egészen erről szól. Hanem a csodálatos fekete retek gyógyhatásairól, aminek segítségével a legmakacsabb torokfájás, megfázás, influenza is hatékonyan gyógyítható. Kiskoromban nyilván utáltam a fekete retket, mert  igencsak erőteljes, csípős íze van, ami a gyerekkorra jellemző  fejlett ízérzékelés miatt kb. elviselhetetlennek tűnt. Akkoriban. Aztán lettem én is felnőtt, voltam én is beteg, a megfázással és a tüdőproblémákkal hálisten sok gondom nem volt, de azért arra rájöttem: a baromi nagy megfázásos lerobbanások mindig akkor értek utol, amikor azt gondoltam, na most van elegem a világból és értelmetlen önsajnálatba menekülve tudatalatt a betegséget választottam menekülő útként. Amikor mindenből elegünk van, csak éppen nem vesszük észre, hogy mi vagyunk az oka mindennek. Nem a külvilág. Ebben a fázisban anyukám sokszor használt  fekete retket én pedig már-már boszorkányos ámulattal szemléltem a gyógyitalt, ami a kezei közül ilyen formán keletkezett.

feketeretek3.jpg

RECEPT:

Egy nagyobb, szép retket jól megmosunk, kés segítségével tölcsér formájú üreget vájunk a közepébe. A levágott gyökérrésznél hagyjunk egy apróbb rést. Szélesebb pohárra állítjuk és mézet, meg reszelt fokhagymát töltünk bele. A mézzel együtt lassan lecsordogáló lé az igazi orvosság. Több retket is megtölthetünk ezzel a pasztával. A kicsurgott retkeket tovább is vájhatjuk, hogy friss felület legyen, amibe újra önthetünk mézet. Amikor már teljesen lecsordogált a méz a zöldségből, a keletkezett folyadékot igyuk meg.

feketeretek1.jpg

MIÉRT MŰKÖDIK?

A fekete retek vitamintartalma többnyire háromszorosa a fehér fajtáknak. A friss gyökér fontos hatóanyagai a mustárolaj-glikozidok, raphanol és raphanin nevű illóolajok, bőven tartalmaz antioxidáns hatású vegyületeket is. Minél több mustárolaj található benne, annál jobb az íze és egyben gyógyereje is. A mustárolaj ugyanis antibakteriális és vírusölő hatással bír.

Különösen gazdag C-vitaminban, 100 grammban 20-50 mg van, így erősíti az ellenálló képességet, ezért skorbutos időszakokban az akkori emberek kedvelt gyógyszere volt, de a bőr, csontok, fogak és fogíny egészségében is fontos szerepe volt, van.

Jelentős B1, B2 vitamint, vasat, kalciumot, magnéziumot, foszfort és niacint tartalmaz.

Az ásványi anyag összetétele rendkívül előnyös a szervezetnek, mivel káliumban gazdag és nátriumban szegény. A Kálium - Nátrium arány fontos a keringési betegségek kialakulásában. A magas vérnyomás egyik oka e két ásványi anyag arányának megváltozása (a káliumé csökken, a nátriumé megnő). A retek káliumtartalma - ha nem sózzuk meg nagyon - biztosítja a megfelelő arány helyreállítását.

A fekete retek hatóanyagai megnövelik a nyál és a gyomornedv termelését, serkenti az epetermelést éppúgy, mint a bélmozgást és vizelethajtó. A fekete retket ma is ugyanúgy, mint az ókorban, a görög - rómaiak idejében az epetermelés és az azzal kapcsolatos emésztési problémák ellen vetették be. A fekete retek az epekiválasztás elősegítése által az epehomok és az epekő képződését gátolja. Minden epeműködési rendellenességet gyógyíthatunk vele, még az epegyulladást is.

Fontos azonban, hogy gyomorhurut és gyomorfekély esetén, továbbá meglévő epekő vagy epehomok illetve epeutak elzáródása esetén ne fogyasszunk fekete retket! Reggeli éhgyomorra sem javasolt önmagában fogyasztani, mindenképpen javasolt mellé egy szelet kenyér, mert annyira magas az illóolaj tartalma, ami már irritálhatja a gyomor nyálkahártyáját.

 

képek forrás: pinterest/black radish

Kommentek