2016. október 22. szombat komment
Kalandjaim a pikkelysömörrel - Sarka Kata és az előítéletek betegsége

Kalandjaim a pikkelysömörrel - Sarka Kata és az előítéletek betegsége

Amikor először lobbant fel testemen ez a mai ismereteink szerint nem gyógyítható, de tünetmentessé tehető betegség, még fogalmam sem volt arról, igazából mennyire kalandos is lesz az utazás, ami előttem áll. Emlékszem az estére, amit a kis teraszunkon töltöttem azzal, hogy megpróbáltam felmérni, ha én egyszer kinyitom a számat és bevállalom ezt a "Velem is megtörtént"- sztorit, annak milyen következményei lehetnek.

18women_1-articlelarge.jpg

Volt itt ugyanis minden az elmúlt hónapokban: terápiák iránti kutatás, krémek hadának tesztelése, nyomozás egy Erdélyben kevert kenőcs után, falhoz állítós kérdések hada (a nagyon kedves "Jujjmiazottrajtad?"-tól kezdve a "Hát ez meg mi ez a rohadás itt?", "Ugye nem fertőzöl?", meg a tényleg cuki " Nahát! játszótéri sérülést szenvedtél a gyerekkel?" és a többit mindenkinek a fantáziájára bíznám), megszámlálhatatlan kiadvány és weboldal elolvasása, bőrgyógyászok kikérdezése. 

Arra azonban nem számítottam, hogy több száz levelet kapok egy héten belül, hogy elképesztő mennyiségű ember csak azért ír, mert túl van több évtizedes vagy reményteljes, vagy reménytelennek tűnő próbálkozáson a gyógyulás útján. Nem számítottam rá, hogy ennyien akarnak segíteni és arra sem számítottam, hogy ennyien vágynak a segítségre. Amikor azon gondolkoztam egy szép nyári éjszakán, hogy miért kaptam ajándékba ezt a betegséget, hogy milyen üzenete van ennek számomra, hogy mégis, mi a jó hozzállás és mit kezdjek vele azon túl, hogy kezelem, magamban, némán, nos akkor valóban nem számítottam arra, hogy egyszer csak bekopog az ajtómon napjaink egyik legismertebb celebritása, aki modell és műsorvezető is egyben. 

Nem számítottam rá, hogy Sarka Kata egyszer csak megjelenik az életemben és azt mondja: megihletett a történeted, nekem is van személyes érintettségem, mi lenne, ha valamilyen közös fórumot hoznánk létre azoknak, akiknek éppen erre lenne szüksége?

Igen, jól látjátok.  A hazai Facebook és Instagram oldalak egyik celebsztárja úgy döntött, éppen rajtam keresztül szeretne karitatív módon megnyilvánulni a közönség felé és a közelgő pikkelysömör világnap alkalmából (minden évben október 29.) aktivizálja magát csak azért, hogy segítsen képbe kerülni a betegséggel kapcsolatban azoknak az embereknek (mit embereknek, embertömegeknek!), akiket ez érinthet. 

14725666_1236480573062222_8515884996828519119_n.jpg

A lényeg ugyanis az: a pikkelysömör sok már betegséghez hasonlóan az előítéletek betegsége.

Amikor anno rádöbbentett a bőrgyógyászom, hogy pszoriázisom van, köpni-nyelni nem tudtam. Amikor rádöbbentem, hogy Sarka Katának nincs, de ennek ellenére, személyes okokból és érintettségből mégis segíteni akar, akkor zavartan pislogtam. Na jó. Mondjuk ki. Elfelejtettem pislogni a döbbenettől. Pontosan ugyanolyanná váltam egy jó hosszú pillanatra, mint azok az emberek, akik ismeretlenül rám néztek nyáron a strandon és azt mondták: "figyu, a gyerekmedencébe ne gyere már be, mert a gyerekem még elkap valamit tőled." Akiknek már akkor előítélete volt, amikor még azt sem tudhatták, hogy egyébként mi bajom van, és hogy nem, a pikkelysömör egyáltalán nem fertőz. Nem egy szép látvány, az igaz, de hogy rajtam kívül másnak ettől baja lenne, na az konkrétan kizárt.

Szóval előítéletek hada kezdett el az agyamból előmászni, de hálisten már tapasztalt a belső hangom, a kellő pillanatban általában felismerem, hogy rendkívül szánalmas sztereotípiát nyomok éppen. Így benyomtam a stop gombot a belső monológomon és arra kezdtem koncentrálni, mennyit segíthet az másoknak, ha valaki, jelen esetben éppen a Sarka Kata a nevét, és népes rajongó vagy éppen nem rajongó, de táborát adja a jó ügy érdekében a jelenlegi szívügyemhez.

 

A pikkelysömör ugyanis az emberi szervezet egészét érintő gyógyíthatatlan betegség, súlyossága és gyakorisága alapján a bőrgyógyászati megbetegedések egyik legjelentősebb csoportját alkotja. Európában az össznépességnek mintegy 1,5-2%-át érinti, Magyarországon 200 ezerre tehető a pszoriázis sújtotta betegek száma, vagyis a lakosság 2%-a. Ez azt jelenti, hogy Kata rajongói közül biztosan rengetegen szenvednek ettől a bőr- és immunológiai betegségtől. Így az október 29-i Psoriasis Világnap alkalmából egy különleges figyelemfelkeltő aktivitással készültünk azoknak, akiket ez a téma érinthet. Márpedig sokunkat érinti. Van, akinek a saját bőrét, van akinek pedig egy szeretett ember, barát, társ, gyermek, ismeretlen ismerős bőrét és egész szervezetét. 

14729323_1237393956304217_1932014649680067116_n.jpg

Ezúton üzenem: a pikkelysömör több mint kozmetikai rendellenesség. A pikkelysömör a szervezet egészét érintő betegség, ezért nagyon fontos elérnünk, hogy az emberek tájékozottak legyenek a témában. Ennek köszönhetően csökkenthető a betegek társadalmi kirekesztettsége, hiszen ez a betegség NEM FERTŐZŐ. Sajnos nagyon sok a sztereotípia és az előítélet a témában. (Pont annyi, amennyit Sarka Kata nevének kimondása is jelenthet a mai világban.) Pedig a pikkelysömörös nemcsak a saját látványát és érzeteit kell, hogy elviselje, ami miatt az általános egészségi állapot és az életminőség is jelentősen romlik, hanem a MINDENKI által jól látható bőrtünetek pszichés megterhelést rónak a betegekre és környezetükre egyaránt.

Gondoljunk csak bele, milyen világban élünk. Olyanban, ahol a hibás, az átlagtól eltérő, a csúnyácska, az idősödő, az öreges, vagy egyszerűen csak a más, a több, a jobb, a kevesebb, NEM elfogadható. Ahol a fiatalság és szépség kultusza tombol, ahol a tökéletes világképbe nem fér bele az ELTÉRŐ. Ahol a másság legtöbbször csak úgy válik elviselhetővé, ha te magad is mássá válsz. 

Az október 29-i pikkelysömör világnap alkalmából köszönöm Katának, hogy az általa képviselt világ és a világhoz tartozó kimondott/kimondatlan elvárások ellenére is bevállalt egy különleges figyelemfelhívó aktivitást, velem!

kepernyofoto_2016-10-21_20_15_58.png

Sok szeretettel ajánlom Nektek a következő weboldalt, ahol a témával és Kata kampányával kapcsolatban minden apró részletet megtaláltok. Ezt a weboldalt egyfajta gyűjtőfelületként értelmezzétek, ahol a pikkelysömörrel kapcsolatban mindent egyetlen helyen találhattok meg, a fényterápiás kezelésektől kezdve a kevésbé ismert biológiai terápiákig. Megtalálhatjátok azoknak a kezelőcentrumoknak az elérhetőségét is, ahol minden felmerülő kérdésetekre megkaphatjátok a választ. 

Itt olvasgathattok a témában a kampányról és a pszoriazisról a jövőben!

Pszoriázossal élőknek hasznos weboldal: www.pszorigo.hu

Sarka Kata kampányával kapcsolatos cikkek:

http://www.blikk.hu/sztarvilag/nagyon-furcsa-elvaltozast-vettunk-eszre-sarka-kata-kezen/e8gk9g2

http://444.hu/2016/10/21/sarka-kata-csodasan-szegyenitette-meg-a-borbetegsegen-gunyolodo-trollokat

Kapcsolódó blogposztok: 

Poszt1.

Poszt2.

Fotók: Sarka Kata Facebook oldala // Google

 

 

 

 

 

Kommentek