2016. szeptember 05. hétfő komment
Legjobb helyek menekülésre I. rész - Erdei elcsendesülés Dömösön

Legjobb helyek menekülésre I. rész - Erdei elcsendesülés Dömösön

Jó városlakóként imádok elmenekülni Budapest utcáiról és belemerülni a nyugalomba, a csendbe, az erdők, mezők végtelenjébe. A város egy izgalmas, akciódús krimi, ahol mindig történik velem valami, mindig elküld valaki az anyámba és mindig van egy-két fejfájósan szmogos utcasarka. Persze itt vannak a barátaim, a rokonaim nagy része, és egyelőre az összes lehetőség, ami a pénzkeresethez és a kultúrához köt. Na meg ahhoz, hogy ne felejtsem el a gyerekkoromat, mert én bizony Budapesten nőttem fel. Ehhez képest az igény, hogy ne legyek benne, olykor hatalmas. Ezért indítok egy „Legjobb helyek menekülésre" - sorozatot, el is kezdeném egy erdei lakkal, ahová mostmár évek óta rendszeresen visszatérünk elvonulni, szülinapozni vagy csak úgy lenni.

1-3.jpg

Bence, akié ez a vaddisznólábon forgó vityilló, jóbarátunk. Igazi városi arcból lett dömösi lakos, és ezt azért is mondom ilyen nosztalgiával, mert emlékszem én még arra, amikor buliról bulira sétált, kb. 2 perces váltásokkal, zsebében az elmaradhatatlan laposüveg, amiben nem tiszta vizet tárolt, de nem ám. Aztán biztosan az történt vele is, mint mindannyiunkkal: lassan elkezdett felnőni, és rájött, hogy a belső csend fontosabb, mint a folyamatos magamutogatás. Merthát miről is szól egy buli, ugye. Mutogatjuk magunkat, hogy csajozzunk, pasizzunk, mindegy, a lényeg, hogy sokat beszéljünk. Bence az elmúlt években nagy változáson ment át, ha valaki, akkor ő igazán tudja, mit jelent csendben lenni és befelé figyelni. Éppen ezért döntött úgy, hogy ezt az élményt megosztja másokkal is. Ezt a fantasztikus "kis" vadászházat, ami egy igazi álomhelyszín annak, aki nyugalomra, kirándulásra és erdőre vágyik, Budapesttől mindössze 1 órányira. Bencével beszélgettem tehát Dömösről, az egykori vadászlakról és arról, hogy milyen előnyei és hátrányai vannak annak, ha valaki belevág a vidéki elcsendesülésbe. 

13578999_10154167811547936_887110909_n.jpg

 Mióta része az életednek Dömös?  Mit lehet tudni egyáltalán erről a dunamenti faluról, és mi ennek a meseszép helynek a története?

GYB: Az életemnek már régóta része Dömös, de igazán fontossá kb. 2 éve vált, amikor elhatároztam, hogy itt szeretnék élni, építkezni és vállalkozásba kezdeni. A vendégház a Dunakanyar egyik különleges energiájú kiránduló és pihenő helyén, Dömösön helyezkedik el. A Malom Vendégház épülete közel 120 éves. Kezdetben vízimalomként működött, később az átépítése után vadászkúriaként használták. A II. világháború után államosították, ezt követően, kb. 40 évig üdülőként működött. 1990-ben került ismét magántulajdonba, majd 2007-ben teljes felújításon esett át. 2016 júliusától üzemel vendégházként. Elsősorban baráti csapatok és szabadidejüket csoportosan eltölteni vágyó  közösségek szálláshelye, amit csak egyben és egészben lehet kibérelni, maximum 20 fő részére. Ideális helyszín családoknak, gyerekeseknek, baráti társaságoknak, csoportoknak, csapatépítőknek, jógázóknak, meditálóknak és elvonulóknak. Olyanoknak akiknek a természet, az emberi kapcsolatok és a befelé fordulás is fontos szempont az életükben.
 2-2.jpg

Mi volt a célod, amikor átvetted, hogy milyen helyet teremtesz meg itt? Kiknek és milyen programokra ajánlod? Gondolok itt a  hétvégéken túl a hétköznapokra is: miért jó itt hétközben időt tölteni?  

GYB: A ház közel 10 éve esett át teljes átépítésen, azzal a céllal, hogy majd valamilyen közösségi funkciót lát el. Kezdetben csak a szűk családi kör és barátok használtuk, de igazán sosem volt teljesen, adottságát tekintve jól kihasználva. Egy ekkora háznak és a környezetének fenntartásához sok pénz kell, igen költséges. Ezt figyelembe véve jött az elhatározás, hogy legyen a ház a köz „tulajdona", üzemeljen vendégházként, legyen az itt megszálló emberek örömére és egyben a megélhetésemet biztosító vállalkozás alapja is.

3-2.jpg

A Malom Vendégház a nyugalom szigete itt az erdő szélén, távol a városi nyüzsgéstől és zajoktól. Ebben az erdei környezetben a madárcsicsergés, a patak és a kabócák hangja inkább a meghatározó.  Aki idejön az automatikusan a természet részévé válik, ezért különösen ajánlom azoknak akik szeretik a természetet, akik kikapcsolódni, pihenni és nyugodt környezetre vágynak. A vendégházat csak egészben lehet bérelni, ez teszi a házat és környezetét intimmé, ahol a vendégek igazán otthon érezhetik magukat.

A vendégház foglaltsága javarészt a hétvégékre összpontosul, hiszen egy nagyobb társaság inkább a hétvégéken ér rá kikapcsolódni. Ezzel szemben külön tudom ajánlani a hétköznapokat azoknak, akik a nyugalmat keresik. Ilyenkor szinte üres az erdő, nagyobb eséllyel hallhatjuk meg az erdő neszeit illetve a saját, belső sugallatainkat is. Emellett Dömösön és környékén számos egyéb programra van lehetőség: túrázás, kerékpározás, lovaglás, tenisz, sétahajózás, Visegrádon: bobozás, canopy, wellnessezés, városnézés Esztergomban, stb...Egy jó csapatépítő tréning hétköznap is bármikor kerekedhet belőle. 

Hány szobátok van és mit tudnak az egyes szobák? Kutyabarát a szállás?

A vendégházban - három szinten - összesen tíz szoba és hét fürdőszoba található. Egyéb közösségi helyiségek: nappali, bárszoba, télikert, ebédlő, szauna és egy jól felszerelt konyha áll rendelkezésre a pihenni vágyok számára. 
A tágas, gyönyörű, zöld kertben tűzrakóhely is van, amihez bográcsot és nyársakat biztosítunk. A kicsiknek van mászóka és hinta és van pingpong asztal meg egy kis csocsó is. Kutyik jöhetnek, amennyiben jól neveltek, szelídek és felelősségteljes gazdikkal rendelkeznek. :)

img_4973.JPG

 Melyek a környék legjobb kiránduló spotjai?

GYB: A természetjárók Dömöst tekintik a vadregényes Pilis- és Visegrádi-hegyvidék kapujának. Dömösön a Királykúti utcán juthatunk el a Szőke-forrás völgyébe a Rám-szakadékhoz, Dobogókőre és a Vadálló-kövek mentén a Prédikálószékre. E kiránduló út mellett fekszik a Malom Vendégház a természettel egybeolvadva.

4.jpg
A klasszikus túra-körút a Rám-szakadék Lukács-árok páros. Ez kényelmesen kb. 3 óra, hétvégeken kicsit zsúfolt lehet, érdemes korán indulni vagy hétköznap menni, hogy elkeruljük a tömeget. Nagy kedvenc a Vadálló-kövek Prédikálószék túra is, ami kb. 3-4 óra, kevésbé járt, kissé meredek, csodaszép panorámával. De persze fel lehet Dömösről menni Dobogókőre is vagy a Szívcsakrához és egyéb más gyönyörű szép helyekre juthatunk el innen. Igény esetén szervezek napos kirándulásokat is csoportoknak, külföldieknek.

Milyen programok várhatók az ősz során, vannak-e általad kitalált események, vagy csak vendégházként üzemelteted? Ha jól tudom, aktív szervezésednek köszönhetően Vipassana meditációs csoportok is megfordultak nálad, mi erről  a tapasztalat, hogy egy ilyen környezet hogyan támogatja a befelé fordulást, az elcsendesedést? Hogyan tud ennyi ember csapatként működni szavak nélkül? 

GYB: 2010-ben egy hosszabb elvonulásra vállalkoztam Burmában, U Pandita erdei kolostorában. Ez egy intenzív vipassana meditáció, aminek a lényege, hogy úgy figyeljük meg a testi és mentális folyamatainkat, ahogy azok vannak, anélkül, hogy reagálnánk rájuk. Ezt a megfigyelést szolgálja a csend és a nem beszélés. Sem mi, sem mások nem beszélnek, leszámítva a napi tanításokat és a megfigyelést segítő instrukciókat. Az erdei környezet is támogatja az elcsendesülést, a természet meg rengeteg szimbolikus jelentéssel bír saját magunk és a dolgok valós természetét illetően. 

5-2.jpg
A csendnek nagyon nagy szerepe és értéke van. Ha teret hagyunk neki, akkor felerősíti bennünk a belső hangunkat, a csend által kifinomodik az észlelésünk, idővel megnyugszik a tudatunk. Eleinte furcsa, hogy nem szól senki és semmi, de aztán rájövünk, hogy ez nem így van, a csend által leszünk figyelmesek érzéseinkre, érzelmeinkre, gondolatainkra, belső monológunkra, amik nagyban szolgálják saját magunk megértését. A csend egy olyan érték, ami a tudatos ember választása. Hidd el, ha rákapsz az ízére az egyik legfontosabb összetevője lesz az életednek. 
Erre a tapasztalatomra alapozva találtam ki, hogy itt Dömösön egy hasonló elvonulást szervezek, követve a hagyományos burmai napirendet és szabályokat, kiegészítve az erdei túrákkal. A szabályok ismertetése után egy 17 fős társaságot sokkal könnyebb kezelni a csendben, ha ők nem beszélnek. 10 napig vannak együtt a résztvevők, egymással egyáltalán nem beszélnek, de az egyének részvétele a közös próbatételben erősíti a csapatszellemet. Nekik is sokkal pihentetőbb, hogy nem kell megszólalniuk. Ez eleinte furcsa lehet, de utólag  nagyon hálásak érte. :)

Idén volt a 10. alkalom, hogy közösen, Dobos Andi vezetésével elvonulást tartottunk a résztvevők nagy megelégedésére. Ezt nagyon szívesen csinálom, általában egyszer egy évben tartunk 10 napos elvonulást és egyszer egy rövidebbet.

A vendégház az elvonulásokat leszámítva szálláshelyként működik, de voltak már itt csapatépítésen, jógázni, szülinapozni, életmód táborozók, böjtölni, és persze családosok is. A következő elvonulásunk októberben lesz ITT lehet bővebben is olvasni róla.  

Miért éppen itt vetetted meg a lábad? Hogyan lesz egy igazi,  belvárosi srácból erdőjáró falusi ember?  

GYB: Mindig is vonzott és lenyűgözött a természet. Kiskoromban is imádtam kirándulni, fára mászni, minden patakba beleestem a faterom örömére. Itt Dömösön az erdő szélén részese lehetek a természetnek. Van két kutyám, velük minden nap rendszeresen járjuk az erdőt vagy a Duna partra megyünk. Szinte mindennapos, hogy vadállatokkal találkozunk, akik a kerítéshez és a patakhoz is lejárnak enni, inni.

7-2.jpg
Városinak is igazi városi voltam, kicsit túl is toltam, de aztán megnőtt bennem az igény a csendre és a nyugalomra, szóval itt kötöttem ki. Dömös egy kis falu, az emberek ismerik egymást, itt sosem lehetek igazán vidéki, mindig is gyüttment maradok. 
Idén lett kész a saját házam itt Dömösön a kerten belül, ahonnan könnyen felügyelhetem a vendégházzal kapcsolatos teendőket.

Milyen előnyei vannak ennek az életformának és milyen hátrányai?

GYB: Inkább előnyök, mint hátrányok. Minden reggel, szinte elsőként (leszámítva az állatokat), sétával kezdhetem a napot az erdőben. Szép környezetben élhetek. Helyben van a vállalkozásom és a munkámat is otthonról végezhetem. Azért persze hátrányok is akadnak: túl hangos madárcsicsergés, a patak robaja nagy esőzések után, a vakítóan csillagos égről nem is beszélve...

Nos, ilyen ez az erdei showbiznisz. 

Aki szeretné élőben is megtapasztalni annak linkelem a Malom Vendégház (Dömös) honlapját: www.domosvendeghaz.hu

Kommentek