2016. augusztus 23. kedd komment
Kalandjaim a pikkelysömörrel - azmegmiaz?

Kalandjaim a pikkelysömörrel - azmegmiaz?

Az úgy volt, hogy idén tavasszal egyszercsak a semmiből nőtt a két könyökömön két szép plecsni, ami viszketett, hámlott és olyan volt mintha én is játszótéri balesetben szenvedtem volna sportsérülést. Majd nőtt a derekamon, kb. 5 cm átmérőjű, majd a fejemen, több helyen, de ott a hajas fejbőr miatt annyira nem is látszott. Majd egy kis pötty a hasamon, majd a bokámon, mindeközben pedig mindkét kézfejemen és az ujjaimon is.

kepernyofoto_2016-08-23_12_10_08.png

Cirka 2 hét leforgása alatt történt mindez és viszonylag hamar, öndiagnózis útján megállapítottam, hogy ez bizony pikkelysömör.

Pszoriázis esetén a bőr hámsejtjeinek életciklusa a szokásos 26-30 nap helyett 3-5 napra gyorsul fel, az immunrendszer téves jelzései következtében. A fölöslegessé vált bőrsejtek a felszínen pikkelyes, hámló kiütéseket képeznek. A hámló réteg könnyen eltávolítható, alatta apró, tűszúrásszerű, vérző foltocskák jelennek meg, amelyet a pikkelysömörös bőr érhálózatának kóros elváltozása okoz.

A tünetek leggyakrabban ott jelennek meg, ahol a bőr súrlódásnak vagy más környezeti hatásnak van kitéve. Ilyenek a térd, könyök, körmök és a hajas fejbőr. Mivel a pikkelysömör tünetei sok esetben látható helyen jelennek meg, a beteg életminőségét jelentősen lerontják. Sokan depressziósak lesznek, és teljesen elszigetelik magukat a külvilágtól, ami tovább súlyosbítja a betegséget.

Olvastam és bújtam a témában a netet, a bőrgyógyászok kiadványait, vajákosok és kuruzslók hozzászólásait és ezzel a tudással felvértezve indultam el a bőrgyógyászomhoz, aki szintén megállapította: ez bizony psoriasis. 

dt_150831_psoriasis_elbow_800x600.jpg

(a kép csak illusztráció, de én pont ugyanígy néztem ki, nem fotózgattam magam, szerintem érthető okokból)

A témában kimunkáltan már előre szóltam neki, hogy szteroid tartalmú kenőcsöt köszönöm, de nem kérek. Persze nézett rám, a nagyokosra, hogy ugyan mi a bajom a szteroid alapú krémekkel, amikor azok biztosan segítenek. Tünetileg mindenképpen. Mivel azonban ez egy immunológiai betegség, ami elvileg nem gyógyítható, csak tünetmentesíthető, innentől nem láttam értelmét,hogy s.o.s. és átmeneti megoldásként terheljem a szervezetemet szteroidokkal.  Ez az én döntésem, mindenki úgy dönt, ahogy szeretne, egy hasonló helyzetben. Én úgy voltam vele, hogy ez a legutolsó megoldás és amíg mindent meg nem tettem azért, hogy a bőröm helyreálljon, vagy javuljon, addig felesleges ezzel élnem, mert még a végén úgy rászokom, mint anno tinikoromban az algopyrinre. Amit már akkor beszedtem, ha csak egy picit is fájt a fejem. Szóval én addiktív személyiség vagyok, emiatt jobb nem egyből a legdurvább megoldással kísérleteznem. 

Mit tudtam meg a témában?

A saját tapasztalataimat osztom most meg veletek. Semmi faxni, semmi reklám, azt csináltam amit egy bármilyen, a  tomboló nyári kánikulában fedetlen testfelületeket láttató öltözékű, cserébe frusztrált nő megtenne: végigjárja a bőrgyógyászokat, a vajákosokat, a létező összes krémet a témában, amiben nincsen szteroid, magamra kentem, diétáztam, sok-sok vizet ittam és jelentem, fél évvel az első tünetek jelentkezése után, sokkal-sokkal jobban nézek ki. Nem nagyképűségből, hanem mert tényleg, nem vakarózok, nem hámlok, és nem nőtt újabb plakk a testemre. Lekopogom, de az a lényeg, hogy most megosztom veletek az első körös élményeket a témában és nagyon remélem, hogy segíthetek ezzel azoknak, akik hasonló cipőben járnak, mint én.  Az én esetem enyhébb ahhoz képest, amit sok sorstársamon láttam. Rajtam ugyanis nem jelentek meg teljes testrészeket elborító és egybefüggő plakkok, ami azzal jár, mintha az ember folyamatosan vedlene: akármerre megy, csak hullajtja maga után a bőrét. A szó legszorosabb értelmében. Egyik cimborámnak van egy panziója, és ő mesélte, hogy egy ilyen típusú betegséggel küzdő rokona náluk szállt meg és egy teljes lapátnyi bőrt kellett a szoba átaádása után összesepregetnie. Extrém esetben még az ízületeket is megtámadhatja, innentől cél, hogy mielőbb elkapjuk és kezeljük ezt az alattomos és egyelőre megfoghatatlan betegséget.

Egyszóval a pikkelysömör nem szép, nem kellemes, de legalább nem fertőző. És véleményem szerint a következő eszközök mindenképpen segítenek valamilyen módon abban, hogy lassan-de biztosan jobb legyen. 

1. GLUTÉNMENTES ÉTREND

Fogalmam sincs miért, de az én bőrgyógyászom nem is javasolta, ő inkább a vörös hús és tejfehérjementes diétát szorgalmazta. Nem mondom: alapból jót is tett, hogy egy jó darabig,  egyiket sem ettem. Nem volt könnyű, de tudtam, hogy úgysem tart örökké, ezért annyira nem szenvedtem. Több kutatás szerint, ha valaki érzékeny a fehérliszt, rozs, árpa gluténtartalmára, akkor bélgyulladása alakulhat ki, és a pikkelysömör tipikusan valamilyen belső szervi  gyulladással áll kapcsolatban. Nekem pedig nagyon sokat fáj a fejem és sokszor a hasam is, ha elengedem magam és túltolom a kakaóscsigát, meg a félbarna kenyeret. Meg a pogácsát. Meg a croissant. Meg a kiflit. Szóval ezeket most már május óta csak óriás kísértések esetén engedem meg magamnak, egyébként átálltam arra, hogy rántottát kenyér nélkül eszem, veszek sütnivaló gluténmentes kenyeret, vagy paleo boltba járok gluténmentes kakaóscsiguszért, és egyéb helyettesítő nyalánkságokért. Inkább a fűrészporíz, mint a nagy könyökplecsnik. Mert azért az úgy van, hogy a kiváló pékárut meg sem közelítik az itthon kapható gluténmentes csodák. De legalább van, és jólesik, és mégiscsak átverem vele péksüteményektől függő agyamat. Hiába, már megint csak az addikció. 

2. KRÉMEK

Na itt túlságosan sok reményt nem adhatok. Illetve mégiscsak. Az egyik az, hogy kipróbáltam szinte az összes vény nélkül kapható psoriasis krémet, urea tartalommal, holt-tengeri só tartalommal, shea vajat, kókuszolajat, vazelint, a gyógyszertárban kapható ÖSSZES krémet, és igazából egyik sem használt. Arra jó volt, hogy ne száradjon ki a bőrfelület, de arra nem, hogy el is múljon.

Az egyetlen krém, amit találtam és működik, na az meg pont román. Pontosabban egy kinti gyógyszertárban keverik gyógynövényekből, egyik ismerősömnek köszönhetően jutott hozzám, és ez 2 hét alatt nagyjából tünetmentessé varázsolt. Fogalmam sincs mi van benne, azt sem tudom, ki csinálja, de kifejezetten psoriaris krém, szteroid nélkül. Ha bárkit érdekel, az írjon rám és próbálok neki segíteni a beszerzésben, én ajándékba kaptam, úh. utána kell járnom, mi lehet az ára. 

kepernyofoto_2016-08-23_12_04_33.png

 

3. ALVÁS

Az biztos, hogy a kimerültség nálam csak növelte ezt a bőrproblémát. Egyenes arányban volt látható a javulás ha heti legalább 2 alkalommal lefeküdtem 10 órakor aludni. Gondolom a regenerálódás mindenre hat, nemcsak az agyunkra. De az biztos,hogy minden szempontból jót tett. A szem alatti karikáknak is és a könyökplecsniknek is.

4. FOLYADÉK

Egy kis vízkúra sohasem árt. Ilyen esetben pedig pláne javasolt növelni az elfogyasztott folyadék mennyiségét. Napi 3-4 liter, gyógyteaként az orbáncfű - citromfű -kamilla van nagyon jó hatással, mert nyugtatja az emésztőrendszert és a belső gyulladásokat segít elmulasztani.

5. DIÓLEVÉL TEA

Érdemes ezzel borogatni a plakkokat, viszonylag hamar van jól látható hatása. Gyulladáscsökkentő, összehúzza a bőrt és tényleg hamarabb gyógyul.

AMI NEM JÖTT BE:

  • kapirgálás, vakarózás
  • napsütés: sokan mondták, hogy napozás hatására majd jobb lesz, hát nekem nem lett az. Csak vörösebb, szárazabb és még nagyobb. Úh. ezen a nyáron nem is lettem csokibarna. 
  • ha nem foglalkozom vele - az a vég. Ezzel a bőrporblémával nagyon is kell törődni. Ne hagyjátok kiszáradni a bőrötöket, mert nagyon sokáig tart, amíg helyreáll.
  • agonizálás azon, hogy minden 2. ember megkérdezi: miazottazmi? - Hát ez van. Az ott egy pikkelysömör. Nem, nem övsömör, az azért durva. Ez csak egy bőrelváltozás. Semmi baja nem lesz tőle senkinek,  - Ez a beszélgetés sokszor  zajlódott le félvadidegenekkel is. Most már inkább csak röhögök ezen. Persze könnyű úgy röhögni, hogy már alig látszódik. És egyelőre nem is gondolok arra, mikor jöhet újra ki. Reméljük soha.

Ez a bejegyzés, vallomás, remélem segít azoknak, akik hasonló cipőben járnak, mint én. Ha bárkinek szüksége van kontaktra a csodakrémhez, tényleg írjon és megpróbálok segíteni beszerezni.Velem szembejött, egy cimborám hűtőjéből került elő, ő nem használta semmire, mert neki ilyen baja soha nem is volt. Ezért ezt úgy vettem, mint egy flow-élményt, nekem segített, ha másoknak is segíthet, akkor már megérte bevállalni ezt a cikket. 

 AKIT ÉRDEKEL A  NYOMOZÁSOM EREDMÉNYE, AZ ITT OLVASHATJA EL!

 

 

 

Kommentek