2016. július 10. vasárnap komment
Hideg-nyalat: Kiss Enikő mindenmentes desszertvilága

Hideg-nyalat: Kiss Enikő mindenmentes desszertvilága

Mostanában új szenvedélyem akadt. Ami miatt rábukkantam, az egy igencsak kripli indok, tekintve,hogy sajnos, nem sajnos, ki tudja miért kaptam áldásként, de pikkelysömöröm lett. Ez egy olyan bőrbetegség, ami elvileg nem gyógyítható, de megfelelő diétával és kitartó kenegetéssel, tünetmentessé tehető. Egyelőre még csak betanulóban vagyok a témában, úgyhogy nagy és örökérvényű igazságokat ezúttal sem mondanék, annyira amúgy nálam nem  is durva. Persze látszik itt-ott, könyökömön például, de azt hiszem, hogy ez még smafu és remélem így is marad. 

A lényeg: a bőrgyógyászom, Ferkó, javasolta, hogy akkor ne egyek semmilyen vöröshúst, tejterméket  (a tejfehérje miatt) egy darabig, én meg magamtól amúgy is úgy voltam vele, hogy a gluténmentes étkezéstől valahogy alapból jobban érzem magam, úgyhogy a fantasztikus diétás tanácsok után, miszerint kb. semmit ne egyek akkor zöldségen és csirkehúson kívül, hát valahogy az életkedvem is elment. Én ugyanis imádom a joghurtot, a sajtokat, nyári melegben a fagyit, nem,nemcsak a vizes gyümölcsfagyikat, hanem azokat a jóféle édes-krémes csoki és sztracsi és mindenféle nyalánkságokat, gyakorlatilag a puncson kívül kb. bármit, amitől boldog élvezettel a fejemen térek haza egy-egy kutya- és gyereksétéltatós, fagyinyalós körmenet után.

Úgyhogy első elkámpicsorodásom után persze újult erővel vetettem bele magamat az alternatív megoldások világába, a szója joghurt szóba sem jöhetett, mert annak nem bírom az ízét, ez van, próbáltam megszokni, de az még nekem is sok. Aztán életem párja egyszercsak beállított egy csomaggal, és azóta nincs is semmi gondom a témában. A sajtra még nem sikerült semmit sem kitalálni, de jelentem, fagyi és joghurt fronton szeretettel mutatom az egyik legjobb megoldást a piacon. Kiss Enikő, a termékcsalád megalkotója sportolói múltjának összes tapasztalatát ötvözi a termékfejlesztéssel és a magyar piacon található hiányokat próbálja meg pótolni fantasztikus joghurt és fagylalt termékeivel. A piemonti bio perui kakaóból készült csokikrémről nem is beszélve, az már csak áldás nutella helyett. Remélem ezt fogjátok kanalazni // nyalni egész nyáron. Hálásak lesztek érte, garantálom.

_mg_8078.jpg

HIDEG NYALAT - Egészséges élvezet az egész családnak

Hogyan lesz valakiből egészséges ételeket kitaláló kreatív vállalkozás vezető? Röviden megosztanád velünk ennek a sikeres vállalkozásnak az előtörténetét? 
HNY: Szüleim atléták voltak, így 10 évesen nekem is egyenes út vezetett az atlétika pályára. 26 éves koromig a versenysport töltötte ki az életemet, többszörös országos bajnok és válogatott hétpróbázó voltam. A versenyek miatt nagyon oda kellett figyelnem az egészséges táplálkozásra. A sport után pedig épp az állandó mozgás abbahagyása miatt volt fontos a helyes étkezés. Észrevettem, hogy szinte lehetetlen olyan ételeket, főleg desszerteket találni, amik valóban egészségesek, táplálóak is. Voltak ilyen olyan csökkentett szénhidráttartalmú, vagy épp glutén-, vagy tejmentes édességek, de tele volt más, nem igazán egészséges anyaggal, vagy az íze hagyott kívánni valót maga után.
9.jpg
Így eldöntöttem 2 évvel ezelőtt, hogy készítek egy nagyon finom és "mindenmentes" jégkrémcsaládot, amit mindenki fogyaszthat, akár diétázó, sportoló, glutén-, laktóz-, tejfehérjeérzékeny, cukorbeteg vagy épp vegán- és paleo étrendet követő vagy egészségtudatos.
Hogyan találtad ki a termékkört és mi  vagy kik inspiráltak közben? Gondolkozol-e új termékeken és ha igen, akkor lehet-e már róla beszélni?
HNY: Pár évvel ezelőtt bio táplálékkiegészítők értékesítésével foglalkoztam és munkám során nagyon sok orvos és professzor előadását hallgattam meg. Világossá vált számomra, hogy egészségünkért a legnagyobb mértékben a táplálkozásunk a felelős és ezen bármikor tudunk változtatni. Ez is egy hajtóerő volt, hogy egy valóban tiszta, mindenféle ízfokozótól, aromáktól, tartósítószerektől, egészségtelen zsíroktól mentes, ugyanakkor kimondottan finom terméket állítsak elő, ami még tápláló is, hasznos vitaminokkal, ásványi anyagokkal, rostokkal van tele. Például jégkrémeinkben használunk kókusztejet, kesudiót, sok gyümölcsöt, így a gyerekek is "észrevétlenül" táplálkoznak egészségesebben :)
oszi.jpg
A jégkrémeink mellett készítünk paleo&vegán süteményeket és tavaly november óta kókusztejből "joghurtokat". 7féle élő&aktív kultúrával és prebiotikumokkal készülnek, és saját készítésű lekvárjainkkal rétegezzük élőflórás kókusztej készítményeinket.  Nagyon sok ételallergiásnak könnyítettük meg az életét, naponta kapunk hálálkodó leveleket, ami boldoggá tesz bennünket és folyamatos fejlesztésre inspirál. Ősszel újabb termékcsaláddal szeretnénk meglepni a Hideg Nyalat rajongókat...  
Úgy képzelem el, hogy ma Magyarországon egészséges ételeket forgalomba hozni, az a lehetetlennel egyenlő, már ami az engedélyeztetést illeti. Ez a valóságban is így van, vagy csak egy buta sztereotípia?
HNY: A legnehezebb része talán az, hogy meghozzuk a döntést és legyen bátorságunk belevágni egy teljesen új dologba.. Az üzem és termékek engedélyeztetése már csak munka kérdése. 
 
img_7949.jpg
Honnan jött a termék neve?
HNY: Bátyámmal Beleznay Endre színésszel gondolkodtunk mi legyen a jégkrém családunk neve. Meséltem testvéremnek, hogy régen, a nyelvújítás előtt Deák korában a fagylaltot hideg nyalatnak hívták. Ő rávágta, hogy akkor legyen Hideg Nyalat. És meg is született a név :) Jónak bizonyult a névválasztásunk, mert szeretik, viccesnek találják és könnyű megjegyezni. 
img_8090.jpg
Miért a Paleo/Vegán irányt választottad? Mit ad, amit szerinted más diéta nem?
HNY: Számomra a legfontosabb az volt, hogy egészséges és tiszta termékek legyenek,  és semmilyen kompromisszum se legyen bennük. Célom az volt, hogy mindenki fogyaszthassa termékeinket. A paleo diétát követőek sokszor túl sok állati fehérjét fogyasztanak, a saláták, magvak, gyümölcsök, jó olajok mellett, de például a vegetáriánusok, vegánok, vagy például a szigorú diétán lévő daganatos betegek már nem követhetik ezt 100%-osan.
A vegánok pedig sokszor fogyasztanak répacukrot és fehér lisztet is, ami ugyancsak nem egészséges. Így alakult ki, hogy ha mindkettőnek megfelel egy diéta, akkor az már egészségesebb lehet. :)  
p60.jpg
Mi szükséges ahhoz, hogy egy ilyen üzletbe belevágjon valaki? Mit tanácsolsz azoknak, akik egészséges étel témában gondolkoznak  valamilyen újdonság bevezetésén?
HNY: Vendéglátóipari főiskolát végeztem még a versenysport mellett, ez a papírt megadja egy élelmiszergyártó üzem elindításához. De a legfontosabb az, hogy az ember bízzon magában, legyen bátor, legyenek segítői, mert nem mindig könnyű, sőt rengeteg a kihívás. Számtalan ponton bele lehet bukni egy üzletbe. Folyamatosan szükséges fejlődni, tájékozódni, fejleszteni. És a legfontosabb fegyverünk a józan eszünk és kitartásunk.  
Szerinted mi a sikered 3 titka?
  HNY: Kreativitás, Kitartás, Szorgalom! 
img_8041.jpeg
Középtávon milyen terveket dédelgetsz? Már ha publikus az álom:)
 HNY: Szeretnék egy nagyobb, ideálisabb méretű üzemet, ahol még több terméket tudunk gyártani, hogy a magyarországi és külföldi piacokat is gond nélkül ki tudjuk szolgálni. Rengeteg tervem van még.. :)
   
Neked melyik a kedvenc terméked?
   HNY: Keksz&karamell és pisztácia jégkrém és az epres "ivójoghurtunk". 
keksz_uj.jpg
Nálunk most is van a hűtőben 2 cseresznyés joghurt, meg két málnás, alig várom, hogy megegyük. És aztán jöhet a júliusi forróság jutalma, egy fagylalt. Amellett, hogy sok helyen kapható, már az online cukrászdájukban is elérhetőek a termékek, úh.ez kivételesen nem az a desszert, amire egy következő bioboltba való menetelig várni kell.  
 
Szeretnétek még többet tudni Enikőről és a Hideg Nyalatról? Itt olvashattok róla

 

Kommentek