2016. június 23. csütörtök komment
Aya-mama történetei - Az igazi ayahuasca sztori (I. rész)

Aya-mama történetei - Az igazi ayahuasca sztori (I. rész)

Emlékeztek Henire, aki világgá ment és egészen Peruig jutott a boldogság keresésében? Azóta sok-sok hónap eltelt és most megint sikerült kapcsolatba lépnem vele. Ezúttal a sámánképzés misztikus erdejében lelte meg legújabb élményeit az élet egy másik oldalán. Azok, akik tudják, mi az ayahuasca, azok már értik is, mit jelenthet ez. Akik nem, azoknak néhány szó a az ayahuasca szertartás lényegéről:

"Megszabadulni a felhalmozott érzelmi poggyásztól, amit már évek óta cipeltem, ez volt az egyik legnagyobb ajándék az Ayahuasca rituáléktól . Nem vettem észre, hogy milyen nagy teher volt a vállamon születésem óta, amire folyamatosan csak terhet pakoltam. Úgy érzem magam, mint egy újszülött . Most már békében élek  önmagammal és a világgal." - Heni vallomása az. 5. rituálé után

13128618_10101242389867724_1081665255_o.jpg

Napjainkban a kecsua indán szertartások látogatása és szervezése valóságos turizmussá nőtte ki magát. Bár hazánkban nem legális, de limitált szervezésben állítólag még Magyarországon is lehetséges a  szertartáson való részvétel. Hogy mennyire autentikus, igazán kérdéses, mindenesetre alkalmanként 100-300 közötti euróért a szemfülesebbek számára egyszerűen elérhető. A résztvevők sokszor hasonló élményekről számolnak be, mint azok, akik valóban autentikus vezető segítségével látnak bele ebbe a különleges rituáléba. Azért áltatni senki se áltassa magát: megfelelő felkészülés, hosszú, alapos diéta és elsősorban hivatásos sámán nélkül, az egész csak egy cirkuszi mutatvány, akár önszuggessziónak is nevezhető, sok hányással. Van akinek még ez sem jut belőle, de nagy mellénnyel viseli az "én már voltam ayahuascázni"- életérzést. Trendi lett ayahuascázni, ezért mi most Henivel megmutatjuk a valódi oldalát, Heni saját élményeit alapul véve. 

Mi is az Ayahuasca? A lélek Indája.

  “Eljött az idő, hogy az emberiség befogadja gyógyitó erőmet, az Amazonas medencén túl, elérve az egész világot, a trópusi talajon át erjedve minden erdőben, minden járda mellett, nőve minden kertben. Vigyázz rám, arass le, terjessz engem.”  Névtelen – Ayahuasca Nyilatkozat

dsc_9642.jpg

Az Ayahuasca szertartás egy ősi dél-amerikai sámán által vezetett gyógyító rituálé,  amit nemcsak a test, de főleg a szellem és lélek gyógyítására alkalmaznak eredetileg az őserdők mélyén, manapság a világ többi táján is. Peruban és Brazíliában a kulturális örökség részét képezi. Az Ayahuascá-t kecsua nyelven a „ szellemek kötelének”  („Aya” szellem, lelek, „waska” kötel) vagy a „lélek indájának” is nevezik, mert a helyi amazonaszi népek úgy tartják, hogy az Ayahuasca az a kötél vagy inda, ami összekapcsol minket más dimenziókkal. A lélek kilép a testből anélkül, hogy a test meghalna, így az újjászületés élménye, valamint a dimenzióbeli lényekkel, szellemekkel, elhunyt családtagokkal való találkozás sem ritka. 

Henit egy véletlen beszélgetés vitte el a sámán szertartás szülőföldjére, ahol az ön-és világismeretnek  ez a különleges világa rabul ejtette. Az elmúlt hónapokban már nemcsak résztvevőként élte meg az eseményeket, hanem sámántanulóként is. Egy új világ szabályait és tapasztalatait osztja meg a következőkben veletek. Történetével szeretnénk megmutatni az ayahuasca szertartás igazi arcát. 

Következzenek az alapok!

1. Összetevők: 

Az Ayahuascának két fő összetevője van az Ayahuasca ("Banisteriopsis Caapi ") es a Chacruna ("Psychotria Viridis"). A chacruna növény levele tartalmazza a DMT nevű hatóanyagot (Dimethyltryptomine) és az Ayahuasca a MAO inhibitor (Monoamin Okszidaz), ami elősegíti a DMT felszivódását a szervezetben. A DMT születéskor, halálkor és álmunkban természetes módon keletkezik az agyban. Bár a kettő közül az egyik növényről kapta a nevét, az Ayahuasca ital gyógyító ereje sem az egyik vagy a másik, hanem a kettő kombinációjából, a szent keverék összhangjából származik. 

13120381_10101242389987484_894984873_o.jpg

2. Elkészítési mód:

Ahány sámán, annyi féle elkészítési mód létezik. A  sámán éhgyomorral főz egész nap, csak vizet fogyaszt és közben énekel a főzethez, illetve elkezdi a "kommunikációt" vele. A hitrendszer szerint az Ayahuasca "él". A főzés akár 10-12 óran keresztül tarthat és kb. 120 liter víz elfőzéséből várható 2 liter főzet. 

13120611_10101242389972514_330810184_o.jpg

3. Ayahuasca diéta:

Az Ayahuasca főzet biokémiai és energetikus módon hat a szervezetre, tehát oda kell figyelni arra, hogy mit viszünk be testünkbe a rituálék előtt, illetve a bevitt étel vagy ital harmonizál vagy összeütközésbe kerül-e a gyógynövénnyel. Betartva a diétát, elkezdjük a megtisztulást fizikai és energetikai szinten, több lehetőséget hagyva a növénynek a további megtisztulásra és gyógyító erejének kibontakozására. Fontos elkerülni az alkohol és drogok, beleértve a marihuana használatát, sőt, cukrot, olajos és csípős ételeket, koffeint, vörös húst, beleértve a disznóhúst, tejtermékeket illetve a szexuális érintkezést. 

4. A RITUÁLÉ

A szertartások napján az UTAZÓ már nem vesz magához ételt ebéd után és vizet is csak délután 4-5 óráig érdemes fogyasztani. A rituálék sötétedés után, kb. este 7:00 - 7:30-kor kezdődnek a „maloca”-ban vagy rituálés házban.

13105962_10101242389892674_184920646_o.jpg

Vannak olyan helyek, ahol a házba való belépés előtt is befújnak a helyi „mapacho” nevű dohány füstjével. Miután elfoglaltuk a helyünket a matracon a „maloca”-t egy „palo santo” nevű fa égetese által nyert füsttel vonják be, megtisztítva a helyet a negatív szellemektől és energiáktól. Ezután a sámán az összes kelléket bevonja dohányfüsttel, beleértve az italt is, majd énekelni kezd hozzá „icaro”-kat, más néven szent dalokat. Így kommunikál az Ayahuasca szellemekkel. És így  kéri őket a jelenlévő személyek biztonságos gyógyulására és megtisztulására illetve a hely negatív energiáktól való megtartására. Ezután a sámán a jobb oldalán lévő embernek kitölti az italt, befújja dohány füsttel, énekelve és megáldva azt. 

501_shamans-pucallpa-ayahuasca.jpg

20-30 perccel azután, hogy a sámán is elfogyasztotta a főzetet, (sámántól függően) elkezdi rázni a „chacapa” nevű növény szárított leveléből készült legyezőt és elkezdi a szent dalok, az „icaro”-k éneklését. A rituálé körülbelül 4-5 órán keresztül tart, de az Ayahuasca hatása, egyéntől, mennyiségtől, a növény tanítási szándékától és az egyén tanulási szándékától, spirituális beállítottságától függően akár hosszú órákon át is eltarthat. 

A reggelt érdemes zuhannyal kezdeni, bevizezve a fejtetőt is így tisztítva meg a fizikai testet is az előző éjszaka energiáitól és a napot ajánlatos a természetben tölteni.

Heni személyes tapasztalatai

Bár sokszor nehéz szavakkal leírni, hogy miken megy az ember keresztül a rituálék során, de ebben a cikksorozatban szeretnénk legalább megpróbálni átadni néhányat azokból az életre szóló tapasztalatokból, amikre az Ayahuasca megtanította Henit. Sokaknak biztosan nevetséges lesz, sokaknak meg nem. Egy bizonyos:  jóhéhány emberrel találkoztam már egy-egy VALÓDI szertartás után és mindenki nagyon hasonló élményekről számolt be.  Íme egy igazán személyes vallomás a 3 rituáléból.

"Üzenet a Valódi Énemtől:

„Sokkal mélyebb szinten gyógyulsz, mint ahogyan gondolod. Szeretlek kicsim. Mindig Veled vagyok. Azért küldöm ezeket az üzeneteket, hogy mindig emlékezz rá,  hogy nem vagy egyedül. Soha, semmi nem fog minket elválasztani egymástól és én mindig meg foglak védeni. Minden álmod teljesülni fog, csak bízz benne. Bízz magadban és bízz a folyamatban. Néha nem könnyű, de valami gyönyörűségessé fogsz átváltozni a folyamat végén. Bízz abban, hogy ezeket az üzeneteket Én küldöm neked. Én a Valódi Éned vagyok. Mindig szeretni és ápolni foglak. Te én vagyok és én Te vagyok. Egyek vagyunk. Össze vagyunk kötve. Egységesek vagyunk. (Ekkor elsírtam magam). Sírj Babám, csak sírj. A sírás tisztítja a lelket. Egy megtisztulási folyamaton mész keresztül. Az egész lényednek, beleértve engem is, mindez a javára válik. Bízz benne, hogy minden rendben van. 

bigstock-lights-of-human-mind-48190634-1024x768.jpg

Értékeld az életet. Az élet ajándék. Ez a Te ajándékod, hogy az álmaid valóra váljanak. Azért vagy itt, mert ezt az életutat Te választottad. Élvezd az élet minden pillanatát. Értékeld. Imádd. Tele vagy örömmel, gyönyörrel, és szeretettel. A szeretet az, ami minket összeköt, és ezt mindvégig érezted. Korábban azt hitted, hogy a szeretet csak családban vagy párkapcsolatban lehetséges. Most már tudod, hogy a szeretet az univerzumunk vezető ereje. Ne aggódj más univerzumok miatt. Ne aggódj semmi miatt. Azzal foglalkozz, hogy szeresd önmagad mindenek felett. Minden más csak ezután következik."

Hogy mire is való az ayahuasca valójában azt cikkünk folytatásából tudhatjátok meg...

képek forrása: Braun Henriett // ayuahuasca.com

 

Kommentek