2016. június 19. vasárnap komment
Dad's Hot Chili Peppers - Apák napi herba meglepetés

Dad's Hot Chili Peppers - Apák napi herba meglepetés

Ma felhívtam a fatert és boldog apák napját kívántam neki. Életemben először. "Még" a Facebook sem dobta ki soha ezelőtt, hogy ilyen napot is ünneplünk és bár apám minden nap hallgatja a Kossuth Rádiót, oda még nem jutott el a hír, hogy a 20. század eleje óta létezik egy nap, ami arról szól, hogy neki is megköszönhetem a létezésemet.

Apám rendesen el is csodálkozott, hogy jé, már ilyen is van? Eddig teljes természetességgel vette, hogy csak anyát illik köszönteni, mert ugye a dolgok oroszlánrésze mégiscsak neki jutott, az ő teste volt az otthon 9 hónapig és az ő energiái forgácsolódtak szét leginkább a gyereknevelésben.

Apám konkrétan annyira megdöbbent, hogy először csak szó nélkül maradt (dumagép, ha egy pillanatra lekapcsol, azt jelnek kell venni), aztán pár perccel később éreztem rajta, hogy mégiscsak nagyon jól esett neki. Egyfajta szótlan mosoly hallatszódott a telefon túloldalán. Amiről pontosan tudta, hogy ezt talán ő mégsem igazán érdemli... Múltunkat idézve azt azért tudni kell, hogy elvált szülők gyerekeiként nőttünk fel, tipikus hétvégi apuka volt, szombati, aztán már vasárnapi is, de a telefon azért minden nap megszólalt és hosszasan elemeztük az élet dolgait. Szerettem vele beszélgetni, jó mesélő, és ha beszélsz hozzá, a szemedbe nézve figyel rád. És a pontos szóhasználataidra évek múlva is precízen emlékszik. Ezt szerettem benne legjobban, talán azért, mert olyan ritkán jutott belőle. 

063_adamtemesi_mg_3438_20130831.jpg

fotó: Temesi Ádám

Ma már ennél is kevesebb jut, mert felnőttünk, és jó gyerekként hamar igyekeztem leválni, saját életet kialakítani, a szemembe nézés pedig szintén elmaradt, mert 16 éve már, hogy egyik hónapról a másikra, de megvakult. 

Amikor megszületett a kisfiam, akkor lettem rá igazán és először dühös életemben, hogy fogta magát és kivonult a gyerekkorunkból. Mert akkor értettem meg, mennyire fontos, hogy egy gyereknek két szülőenergia is megérkezzen. Nem, nem lehetséges egyedül két embernyi teljesítményt lefutni. Ezzel azoknak, akiknek nem maradt választása, meg kell tanulni békében együtt élni. Félre ne értsen senki: nem csak apám hibája, hogy így alakult. Nem csak az ő sara, hogy elment, mint tudjuk, a világon minden dolog két emberes. Apám és anyám kéz a kézben vitték bele egymást az úttalan semmibe, mert egyik sem tudta igazán a másikat szeretni. Talán a mai napig sem tudják, hogy mit is jelent ez pontosan, egy másik embert minden hibájával együtt, de mégiscsak nagyon szeretni. Annyira, hogyha az utak véget érnek, akkor is maradjon belőle legalább annyi, ami ahhoz kell, hogy egy továbblépés után is tudjunk  egymás felé emberek maradni. Nekik nem sikerült. 

De, élek és létezem. A hétvégi apukás illúzióból pedig olyan férfikép épült bennem, ami a saját életemben, a saját családomban, az én individumommal sikeresen megláttatott velem egy csiszolatlan gyémántot, egy pótolhatatlan kincset. A férjemet, aki már szintén valakinek az apukája. Barninak, közös sorsunk értelmet adó bizonyítékának. Olyan, mintha mindaz a hiány, hiba, lemaradás, ami abból fakadt, hogy apám elment, anyám pedig hagyta elmenni, generált volna bennem egy másfajta férfiképet. Egy olyat, aki jelen van, aki mindenáron jelen van, aki oszlop, aki erős, aki hétrétgörnyedve is, de elbírja a női szeszély már-már kibírhatatlan hintajátékát. Mert az igazi férfi olyan, hogy a legnagyobb hisztériák közepette is tud nagy levegőt venni, átlát a bizonytalan női kishitűségen, megrázza magát és még mielőtt jól megutálna, odamegy hozzá egy nyugtató ölelést adni. 

Philip Zimbardo pszichológus szerinte a férfiak lassan eltűnnek, mi több, talán már nincsenek is.  Czeizel Endre pedig megmondta, hogy lassan összemosódnak a genetikai határaink. Fiú vagyok vagy lány? A kérdést néha már nem is érdemes feltenni. Azt gondolom erről, hogy biztosan vannak tendenciák a világban, de leírni egy olyan férfi társadalmat, ami tud olyan gyöngyszemeket kitermelni, mint az öcsém, vagy a férjem, vagy azok az apukák, akik körülöttünk vannak és végtelen elragadtatottsággal vetik bele magukat a családi életbe, óriási hiba. És én éppen ezért örülök az ilyen dedikált napoknak, mint a mai. Még akkor is, ha apám elment anno, még akkor is, ha nem volt ott a legfontosabbnak ítélt pillanatokban, még akkor is, ha igazán jelen most sincs. És azért örülök neki, mert ennek köszönhetően tudtam, láttam és éreztem, hogy van egyetlen férfi, aki mellett talán még az én zabolázatlan apám féle vér is el tud köteleződni. Aki csodálatos apukája egy újabb kisfiúnak, akinek van esélye arra, hogy megmutassa: férfiak nélkül ez a világ nem is ér semmit.

kepernyofoto_2016-06-19_12_27_03.png

Apák napját ünneljük tehát és ebből az alkalomból választottam egy random elkészíthető, apák napi meglepetést. Olívaolajban áztatott chilipaprika, mert ugye az erősebbik nem az bírja, ha kétszer csíp. (Ha nem bírja, akkor is bírja, csak szólok.) Jöjjön hát a recept és használjátok szeretettel halászléhez, ételek és saláták ízesítéséhez, és isteni bruschetta kenyérkékhez, csak úgy nyakon löttyinteni.

Boldog Apák Napját nektek férfiak, akik tudjátok, hogy nem a nagy autó, a sok pénz, a 180. világkörüli út az életben, az anyagi javak habzsolása teszi a férfit azzá, ami: hanem a jelenlét, az elköteleződés képessége és a kitartás, na meg a hit, hogy képesek vagytok igazán szeretni. És most nyomás chilis olajat készíteni nekik! 

ahr0ccuzqsuyriuyrmfizwf1dglmdwxtzxnzlnr5cgvwywquy29tjtjglmelmky2ytawzdgzntgwodfmzjy5ztiwmwi3yzzmy2m1zgu5nzbiltgwmhdp.jpeg

Hozzávalók:

olívaolaj: amennyi a csili paprikát ellepi, ez az üveg méretétől is függ. Kb. 2 dl.

csatos üveg: 2 dl-től indulnak a méretek

ahr0ccuzqsuyriuyrmfizwf1dglmdwxtzxnzlnr5cgvwywquy29tjtjglmelmky2ytawzdgzntgwodfmzjy5ztiwmwjimddhmwzjyty5nzbkltgwmhdp.jpeg

16-20 db chili paprika, ebből kb. 2-3 paprikát szeleteljetek fel karikákra, mindenképpen kesztyűben végezzétek a feladatot, mert nehéz a kézről az ún. kapszaicint lemosni. Ez okozza a csípős érzetet, és ez sokáig rajta tud maradni a kezeteken. Isten ments, hogy a szemetekbe nyúljatok vele! A többi mehet bele egészben az üvegbe.

ahr0ccuzqsuyriuyrmfizwf1dglmdwxtzxnzlnr5cgvwywquy29tjtjglmelmky2ytawzdgzntgwodfmzjy5ztiwmwjimddhmwzjyzc5nzbkltgwmhdp.jpeg

Annyi olajat használjatok, ami ellepi a paprikákat, bizonyos esetekben, utólag rá kell tölteni még egy kis csészével, mert akkor igazán jól ha teljesen ellepi a paprikát az olaj és maximum csak egy ici-pici rész lóg ki belőle.

ahr0ccuzqsuyriuyrmfizwf1dglmdwxtzxnzlnr5cgvwywquy29tjtjglmelmky2ytawzdgzntgwodfmzjy5ztiwmwi3yzzmy2m1yti5nzbiltgwmhdp.jpeg

Kommentek