2016. január 13. szerda komment
Gluténmentes kisokos V: a KÓKUSZLISZT

Gluténmentes kisokos V: a KÓKUSZLISZT

Még leírni is élvezetet okoz a kókusz szó, imádom, minden formájában. Néha még egy Bounty-t is lenyomok egy benzinkútról kifordulva, de alapvetően azt hiszem arra születtem, hogy a következő csokitorta receptjét élőben is kipróbáljam. Ennek az őrületes hétnek a végére, egy ilyet tervezek elfogyasztani, valami finom vörösbor és életem értelmei társaságában.

Kezdetben fenntartásaim voltak a kókuszliszttel kapcsolatban. Mondjuk ki, a kókuszliszt az édességek gluténmentes  lisztje. És aztán ahogy az ember jobban belemélyed, kiderül, kókuszlisztből még sós sörkorcsolya megoldásokat is könnyen lehet készíteni, a Tafelspitz oldalán pl. találtam egy fantasztikus csilis parmezános kókuszkeksz receptet. 

Mit kell tudni róla?

A kókuszliszt az egyik legszokatlanabbul viselkedő gluténmentes liszt: állagában a búzafinomlisztre hasonlít, felhasználás során viszont rengeteg folyadékot vesz fel, és mivel kizárólag kókuszból készül, elsősorban édességekhez tudjuk felhasználni.  

Kísérletezni ugyanakkor szabad, sőt javasolt is vele. Az állaga egy kicsit nehezen szokható meg, sokkal több folyadékot kíván,mint bármilyen búzaliszt, vagy egyéb gluténmentes lisztek.A kiszárított, ledarált kókuszhús fokozatosan felszívja a hozzáadott folyadékot, pár perc elteltével sűrű, kicsit grízesnek tűnő masszát eredményez, ami recepttől függően lehet lágyabb vagy tömörebb.
És most következzen a hétvége kihívása: a provance-i hangulatot idéző csokoládés kókusztorta.
csokiskokusztorta.jpg
Ahogy elképzelem a langyos csokitorta falatot a számban, felsejlik előttem egy görög joghurt képe, vagy egy isteni gyömbéres forrócsoki kortyolgatása. Esetleg forrón tálalva, egy fagylaltgombóccal...

Hozzávalók:

250g vaj
250g jó minőségű étcsokoládé
5 (szabadtartású) tojás
1 1/2 csésze finomra őrölt kókuszcukor, vagy xilit porcukor
1 teáskanál vanília paszta vagy aroma 
½ csésze erős kávét, 
2 csésze őrölt mandula
½ csésze kókuszliszt 
¼ csésze jó minőségű sötét kakaó
2 1/2 teáskanál sütőpor (gluténmentes)
½ csésze tej
1 1/4 teáskanál szódabikarbóna
Elkészítés:
  • Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
  • Vegyünk elő egy 24-25 cm-es tortaformát és sütőpapírral béleljük ki
  • Olvasszuk meg az étcsokoládét és a vajat egy tálban, forró gőz felett.Addig keverjük, amíg már selymes eleggyé nem olvadnak. 
  • Szitáljuk össze az őrölt mandulát, a kókuszlisztet, kakaót és a sütőport egy tálba, és keverjük jól össze habverővel az összes hozzávalót, nagyon alaposan.
  • Hozzáadjuk a tojást, a cukrot és a vanília aromát a legnagyobb keverő tálba, és kikeverjük körülbelül 5 percig, amíg sűrű és halvány nem lesz.
  • Adjuk hozzá a csokoládés vajat és keverjük össze. 
  • Ezután adjuk hozzá a kávét, de ne legyen túl meleg. Keverjük az egészet csomómentesre. 
    Adjuk hozzá a mandulás kókuszlisztes keverékhez az egészet és csomómentesre dolgozzuk el.  
  • Ezután jöhet a meleg tej, majd hozzáadjuk a szódabikarbónát. 
    Öntsük a keveréket az előkészített tortaformába és süssük a sütőben 1 óra 15 percig. Hagyjuk hűlni  legalább 10 percig a tepsiben, majd vegyük ki. Tálaljuk melegen, vagy hidegen, meggybefőttel, aki szereti az ilyet. 
Légmentesen záródó dobozban legfeljebb 3 napig tárolható!
Tipp:
A torta alapjához szükséges kókuszlisztet most a Bijó Szakáruház és Webhop januári akciójában 30%-kal olcsóbban rendelhetitek meg! Itt egyébként a tojásárú kivételével megtaláltok minden szükséges alapanyagot, ami az egészséges receptekkel való főzéshez szükséges.
forrás: chelseawinter.co.nz

 

Kommentek