2015. december 29. kedd komment
Egészséges desszert újévre: a mindenmentes kakaós-narancsos nyerstorta

Egészséges desszert újévre: a mindenmentes kakaós-narancsos nyerstorta

Régóta kacérkodtunk a gondolattal, hogy az ünnepekre készítünk egy nyerstortát, hiszen az élő ételnél egészségesebb dolog nem létezik. Gyógyít, szépít, segíti az emésztést. Nem elhanyagolható a nyersételek gyulladásgátló- és antibiotikus hatása sem, emellett megfelelő zsír- és koleszterintartalommal rendelkeznek. Az élő ételek fokozzák az anyagcserét, és lúgosító hatásúak, szemben a főtt ételekkel, amelyek többnyire savasítanak (hús, tejtermék, tojás, gluténtartalmú ételek stb). 

A következő nyerstorta olyan adomány, ami valóban a büntetlen örömök közé sorolható. Egyrészt annyira laktató, hogy nem is nagyon tudnak a legnagyobb gyomrúak sem többet enni belőlük egy szeletnél, másrészt a következő recept is  mindenmentes, tehát sem glutén, sem laktóz, sem tejfehérje, sem tojás nincsen benne. Ja és még cukor sem. Tehát mindenki eheti, aki szeretne isteni finomat, lelkifurdalás nélkül desszertezni. (A hozzávalókat ezúttal is állandó blogpartnerem,  a Bijó Szakáruház és Webhop biztosította számunkra, ahol egyetlen helyen beszerezhettek mindent, és még sorba sem kell állnotok érte!))

Kakaós-narancsos nyerstorta

Az ételstyling ezúttal kimaradt:) Lefotóztuk ahogy volt, de a lényeg úgyis az: nem ronda, nem szép, de nagyon-nagyon finom!

img_0275.JPG

Hozzávalók
Alap:
2 csésze dió (beáztatva)
2 csésze áztatott datolya

1/2 csésze kókuszreszelék (ez nem kötelező, de ajánlott) 
3 evőkanál kakaópor
csipet só

A hozzávalókat aprítógépben aprítjuk. Akkor jó az állaga, ha a gépben még morzsás, de ha az ujjunkkal összenyomjuk, akkor összetapad. A kókuszreszelékkel a szilárdságot lehet beállítani, ha túl lágy lenne a tészta, akkor kell használni, egyébként elhagyható. 
A masszát belenyomkodjuk egy tortaforma aljába úgy, hogy körben 4-5 cm-es pereme legyen.

Narancsos töltelék:
2 csésze mandula
4-5 frissen facsart narancs leve
kiskanál méz, csipet citromhéj, kiskanál citromlé 

img_0279.JPG
A mandulát beáztatjuk, olyat vegyetek, aminek eleve nincs héja. Aprítógépben finom morzsásra aprítjuk. Annyi narancslét teszünk hozzá, hogy egy sűrű, nem folyós masszát kapjunk. Nem lehet ide pontos mennyiséget írni, mandula függő, hogy pontosan mennyit is vesz fel, de látni fogjátok, ha túl folyós, az nem lesz akkor jó, sűrítsétek. 
Ízesíteni lehet mézzel, kevés citromlével, narancshéjjal.  

Csokis töltelék:
1 csésze kesudió
1-2 kanál kakaóvaj (vagy kókuszolaj) 
3 evőkanál kakaó
1 evőkanál méz
1 csésze datolya beáztatva 


A kesudiót porrá őröljük, turmixgépben simára keverjük kevés vízzel, a kakaóvajjal/ vagy kókuszolajjal (mi ez utóbbival készítettük) és a datolyával. Ezután hozzákeverjük a kakaót és a mézet, ezt már gép nélkül, kézzel jól eldolgozzuk. Ha túl sűrű lenne, akkor kevés vizet, ha túl híg, akkor őrölt kesudiót szükséges hozzáadnunk. A kakaóvaj vagy a kókuszolaj szobahőmérsékleten szilárd halmazállapotú, ezért az ízén kívül még a csokikrém szilárdságához is hozzájárul, jobban vágható, gusztusosabb lesz a tortánk. 


Összeállítás:
Az alapra először a narancsos réteget kenjük úgy, hogy kb. a perem feléig érjen. Ezután rásimítjuk a csokis réteget, majd egy hosszú késsel elsimítjuk a tetejét. Díszíthetjük reszelt narancshéjjal, csokidarabkákkal, mentalevéllel, stb. Mi mandarint tettünk rá. Nem vittük túlzásba a díszítést.
Jót tesz neki egy kis állás a hűtőszekrényben.

Jó étvágyat hozzá és egészséges, örömteli boldogságos Új Évet Mindenkinek!:)

forrás: gittarawfood.blogspot.com

Kommentek