2015. november 16. hétfő komment
GROWIEE, az asztali kertészet jövője - Intelligens, magyar és miniatűr

GROWIEE, az asztali kertészet jövője - Intelligens, magyar és miniatűr

Herbablogger lévén imádom a növényeket, legfőképpen életben tartani őket. Ebben pedig nagyon rossz vagyok. Ahogyan a fodrásznak általában a haja borzalmas, a suszternek a cipője lyukas, úgy körülöttem halomra száradnak ki a növények, mert egyszerűen elfelejtem megöntözni őket. Vagy éppen túlöntözöm, ami pedig a másik véglet. Egy évben kb. 15-20 friss, cserepes bazsalikomot veszek, hogy mindig legyen a megfelelő ételekben, mert nagyon szeretem, főként mozsárban megtörni őket. Mindig nagy reményekkel ültetem át őket friss földbe, aztán mindig megállapítom, hogy se türelmem, se kitartásom az életben tartásukhoz. Így vagyok szinte az összes fűszernövénnyel, nálunk csak az terem, ami egy atomrobbanást is túlélne (menta, citromfű).

11156417_366143520262259_7867809216364586517_n.jpg

Éppen ezért csillant fel a szemem, amikor találkoztam egy vadonatúj magyar startup ötlettel: a gyors, hatékony, könnyen kezelhető, asztali intelligens kis kerttel, a GROWIEE rendszerrel. Egy 5 fős csapat fejéből pattant ki az ötlet,  közülük Gaál Pál, Berci Mónika és Czövek Róbert társalapítókkal beszélgettem.

MI AZ A GROWIEE?

G: A Growiee egy modulárisan szervezhető, formatervezett palántanevelő és növénytermesztő eszköz. Kisérletek alapján meghatároztuk a legoptimálisabb fényspektrumot és az eszközben termeszthető növényekhez legideálisabb termesztő közeget. Ennek eredményeként 2-2,5- szer gyorsabban nevelhetünk apróbogyós zöldségeket illetve  fűszernövényeket, mintha azok maguktól a szabad földben növekednének. Nem használunk génmódosított növényeket (No GMO), csak optimalizáljuk az eszközzel a termesztés körülményeit.

01_b.jpg

HONNAN JÖTT AZ ÖTLET?

G: Kb. 2 évvel ezelőtt kezdtünk el hobbikertészkedni. Ebből nőtt ki egy gondolat:  melyek azok a növények, melyek egy laikus ember keze alatt is nagy valószínűséggel megmaradnak. De mivel mindegyik növény  rengeteg törődést igényelt, ebből  jött az ötlet, hogy ezt a folyamatot, valahogyan, a jelenleg ismert technológiák segítségével újítsuk meg.

HOGYAN MŰKÖDIK A GROWIEE?

G: A Growiee fő eleme a világítás, amely több éves kutatás eredménye. Állítható szín spektrummal rendelkezik, ami biztosítja a növények gyors, optimális fejlődését. Több növény csoporthoz létezik ilyen beállítás. Ezen kívül képes jelezni az alacsony vízszintet és okos telefonon folyamatosan nyomon követhetőek a környezeti paraméterek.

pic2.jpg

MENNYI ÉS MILYEN NÖVÉNY TERMESZTÉSÉRE ELEGENDŐ 1-1 szett? 

G: Egy eszközben egyszerre 3 növény termeszthető (nevelhető). Egy 4 fős család  számára akár egy GROWIEE is elég tud lenni, de a több jobb, mert többféle fűszernövényt illetve apró bogyós zöldséget lehet  ilyen módon megtermeszteni. Erre figyelemmel alakítottuk ki a formáját az eszköznek.

Termeszthető benne: bazsalikom, petrezselyem, rozmaring, menta, citromfű, kakukkfű, rukkola saláta, fürtős koktélparadicsom, chili paprika és földieper.

A STARTUP ÖTLET MEGVALÓSÍTÁSA SORÁN MILYEN NEHÉZSÉGEKBE ÜTKÖZTETEK?

G: A prototípusok készítése és a növények megfigyelése mellett nagyon sok problémát leküzdöttünk a termesztéssel kapcsolatban. Egy ilyen jellemző probléma, hogy a termesztő közeggel kapcsolatban nagyon sok kritériumnak kell megfelelni, mivel az EU-n kívülre csak nem élő dolgot vihetünk ki engedélyeztetés nélkül.

cfhyrsvveaazaqg.jpg

A másik, a tőke, a pénzbeli erőforrás. Ahhoz, hogy ez a termék ismertté váljon és túléljük a startup cégekre jellemző gyors elhalálozást, nagyságrendileg 90.000 dollárra összegyűjtésére lenne szükségünk, melyet természetesen termékeladással szeretnénk megoldani. 

MAGYARORSZÁG VAGY KÜLFÖLD? HOVA TERVEZTEK ELJUTNI A GROWIEE-val? 

G: Globális piacban gondolkozunk. A közösségi finanszírozás miatt  jelenleg főként az USA-ra koncentrálunk, de természetesen kiszolgálunk mindenkit, aki rendelni szeretne tőlünk. A rövidtávú tervek között szerepel az, hogy sikeres legyen a bemutatkozó  kampányunk, mivel jelenleg minden ettől függ. Amennyiben sikerül elérni a kívánt összeget, akkor beindítjuk a gyártást, és próbálunk minnél több helyre eljutni, hogy értékesíteni tudjuk a termékünket. Két év múlva szeretnénk a piacunkon jelentős szereplővé válni. Illetve ennek a terméknek egy továbbfejlesztett verziójával megjelenni. A hosszútávú tervek között szerepel ugyanis egy, ennél is sokkal komplexebb és összetettebb rendszer, melyet ipari célú felhasználásra készítenénk és értékesítenénk.

cdn9iwoviaayxej.jpg

 

A Growiee ötlete tehát hiánypótló fejlesztés, én első ránézésre megvettem az ötletet. Ahogy lehetőségem nyílik rá, ki is fogom próbálni, egyelőre nem nyílt. Innentől persze nehéz felelősen megmondani, valóban beváltja-e a hozzá fűzött reményeket, de ahogy indul a Kickstarter platformján vezérelt, közösségi finanszírozáson alapuló kampány, úgy érdemes early birdként figyelnetek a bevezető ajánlatokat: a piaci ár 40-50%-val olcsóbban juthatok hozzá, ha ott lesztek a támogatók / első vásárlók között.

Még többet olvasnál a legújabb magyar startupról?

Itt megtehetitek!

cover4.jpg

 

Kommentek