2015. október 14. szerda komment
Hetes fogat: a természet 7 sokszínű csodája egy csokorban

Hetes fogat: a természet 7 sokszínű csodája egy csokorban

Ebben a szürke, őszi időjárásban nincs felemelőbb, mint a természet csodálatos és lenyűgüző sokszínűségét hirdetni. Akinek lehetősége van rá, az ne csak nézegesse, hanem tapasztalja is. Kerüljenek fel a bakancslistára ezek a szinte természetfeletti szépséget árasztó helyek, mert így megérezhetitek: milyen  végtelen a földi világ, mennyivel több, mint amit egy élet során megélni lehetséges. Ez a világ igazi ajándéka nekünk, embereknek. Bontsátok ki és élvezzétek.

7 Színű Föld - Chamarel, Mauritius

2_worlds-most-colourful-places.jpg

A Chamarel-vízesés közelében található a híres Colorad-Earth, vagyis a 7 színű föld. Az egyik elmélet szerint a metál-oxidok adják a különböző színeket, amelyekben mind a hét árnyalat különböző sűrűségű, a fokozatos erózió segítségével pedig úgy ülepednek le rétegenként, hogy azok még egy üvegcsőben, megrázva sem keverednek össze. Az érdekes talajképződmény teljesen természetes jelenség Mauritiuson, így ha figyelmesek vagyunk, akkor nemcsak ebben a térségben találkozhatunk vele, viszont itt a leglátványosabb.  Ezek a jellegzetes színek és hullámzó formák a szél és az eső pusztító munkájának ellenére is megmaradtak. (forrás: utazaselott.hu)

5 színű folyó - Cano Cristales - Meta, Kolumbia

3_worlds-most-colourful-places.jpg
Szinte valószerűtlen módon a szivárvány minden színében pompázik, ha éppen a megfelelő időszakban látogatjuk meg a kolumbiai Meta tartományban elterülő nemzeti park vidékét. 


Grand Prismatic Spring (Nagy Prizmaszerű forrás)  -  Yellowstone Nemzeti Park, Wyoming

4_worlds-most-colourful-places.jpg

A park legnagyobb hévízforrása, melynek 71 fokos kénes vízében élő, algák, mikroorganizmusok és ásványi lerakódások, varázsolják színpompássá.  A terület a földtörténeti őskorban hatalmas vulkánkitörések helyszíne volt (3 nagy kitörés).

Szivárvány Gejzír - Washoe, Nevada

5_worlds-most-colourful-places.jpg

 A csodálatos színorgiáért az ásványi anyagok mellett az itt élő, hőtűrő baktériumok is felelősek.

Öt Virág tó - Jiuzhaigou völgy, Kína

6_worlds-most-colourful-places.jpg

A Jiuzhaigou átlátszó vizű tavai a Min hegységben találhatók, a Tibeti-fennsík szélén 2000 és 4500 tengerszint feletti magasságban. A Jiuzhaigou elnevezés tibetiül azt jelenti, „A kilenc falu völgye”. Az elnevezés onnan ered, hogy a tavak hossza kilenc tibeti falut tesz ki. A völgyben lévő falvakat ma is tibetiek lakják, akik szent helyként tisztelik az itt található hegyeket és tavakat.  A legenda szerint a tavakra egy ősi istennő ráejtett egy tükröt, amit  a kedvese adott neki, és a tükör 108 törött, ezeken megtörve a fény színpompás természeti jelenséggé változik.

Havasu Vízesés - Grand Canyon, Arizona

7_worlds-most-colourful-places.jpg

A Havasu-vízesés a Grand Canyon területén, Supai környékén, a Havasupai Indián Rezervátumban található. A Grand Canyon festői szépségű vízesése 30 méter magasról zúdul le egy függőleges sziklafalról, egy gyönyörű kék vízű medencébe. A vízesés lábánál sorakozó medencék úgy jönnek létre, hogy a kalcium-karbonát kicsapódik a vízből és lerakódik, mely idővel természetes medencéket épít fel. A kalcium-karbonát és a magnézium természetes módon fordul elő a vízesést tápláló Havasu patak vizében. 

 
Danaki- mélyföld - Észak-Etiópia

8_worlds-most-colourful-places.jpg

Kénes hőforrások, sós mocsarak, perzselő meleg. Ez jellemzi a Danakil-mélyföldet, vagy más néven az Afar-medencét, melyet egyesek a Föld legzordabb helyének neveznek. Ez a különös vidék bolygónk legforróbb és egyben legszárazabb pontja, emellett geológiailag az egyik legaktívabb területe. Az átlaghőmérséklet 35 fok körül mozog, napközben általában elérheti az 50 fokot is. A brit sivatagi felfedező, Wilfred Thesiger így írt erről a tájról: „Danakil a halál földje.” Mégis azon keveseknek, akik Etiópia eme távoli északnyugati sarkába látogatnak, a Danakil-mélyföld kettős jutalmat tartogat: kalandtúrát egy bámulatos, ritka természeti jelenségeket rejtő tájon és bepillantást az afar emberek életébe, akik képesek boldogulni ezen a rendkívül száraz vidéken. 

forrás: lefemme.hu, vilagutazo.hu, utazaselott.hu, theplaidzebra.com

 

Kommentek