2015. augusztus 14. péntek komment
Karcsúsító -Sokmagvas csodakenyér

Karcsúsító -Sokmagvas csodakenyér

A nyári semmittevős kánikulai napokban külön öröm kenyeret sütni és 1 órán belül az asztalra tenni, majd alaposan fölfalni. Legutóbbi kísérletünk (itt) olyan ennivalóra sikeredett, hogy mostanában külön programelem a hétvégében, hogy betervezzük: egy héten egyszer jó kenyeret tegyünk az asztalra. Míg a kezünk alatt a kenyértészta dagad, addig a szívem a büszkeségtől: szerintem a pasim csinálja az egész földkerekség legjobb kenyereit. Félelmetes érzékkel találja el az arányokat, nyilván ez is olyan dolog, hogy van aki tanulja, van aki meg érzi. Van aki játszi könnyedséggel marokra mér, van aki meg patikamérlegen próbálja meg az adagokat kidekázni. Nem titkolom: néha  kifejezetten  és roszallóan magamba kell néznem, hogy nő létemre hogyhogy ő süti a jobb kenyereket, de ez van. Ezzel a ténnyel, azt hiszem együtt tudok élni.:)

Ez a mostani recept megint onnan jött, hogy próbáljunk meg kicsit kevesebb glutént bevinni a szervezetünkbe és nézzük meg mi lesz az eredménye. (Oké, a zabban is van glutén, de minimális.) Egyelőre játékos kísérletnek is jó, de az is biztos, hogy a sokmagvas kenyér abbahagyhatatlan, megunhatatlan, totális rákattanás. Ezért itt a receptje, ami egy kis improvizatív készséggel nagyjából bármilyen maggal megállja a helyét, amit találtok otthon. Ha pedig otthon semmit sem találtok, akkor irány a BIJÓboltok egyike. 

Képernyőfotó 2014-02-04 - 7.51.55.png

Mivel ezek magok, emiatt az emésztésnek különösen jó, és mivel rágásra késztet, legalább a fogaitokat is arra használjátok majd, amire való. Csak semmi egy falatban lenyelünk szemkidülledésig kenyérfalatokat. Ezt itt megrágjátok és jó lesz, mert ez magas rosttartalmának köszönhetően bizony kipucolja a belső szerveket és nem tapad le benne csirízként, mint holmi fehér lisztes tapétaragasztó.

SOKMAGVAS KENYÉR Á LA SZASZA

Hozzávalók:
- 1 bögre napraforgómag
- 1/2 bögre lenmag
- 1/2 bögre mandula, vagy amerikai mogyoró
- 1 és 1/2 bögre zabpehely
- 4 evőkanál útifű maghéjpor (psyllium husk)
- 2 evőkanál chia mag (kihagyható, az útifűmag is ugyanúgy összefogja  a kenyeret)
- 1 teáskanál só
- 3 evőkanál kókuszolaj (olvasztva)
- 1 és 1/2 bögre víz

Keverjük össze a száraz hozzávalókat: napraforgómag, lenmag, mandula, zabpehely, útifű maghéj, chia mag és só. Egy tálkában keverjük össze a  langyos vizet és a kókuszolajat (a víz ne legyen nagyon hideg, hogy a kókuszolaj ne tudjon megszilárdulni). Ezt a nedves keveréket öntsük a magokhoz és kanállal jól keverjük el, hogy a száraz hozzávalókat mindenhol befedje a nedves keverék. Ha azt látjuk, hogy nem elég nedves, nincs eléggé "kenyértészta" állaga, adhatunk még hozzá 1-2 teáskanál vizet, de egyesével adagolva, hogy tényleg megfelelő állaga legyen a sokmagvas tésztaalapnak, és szépen lehessen majd a sütés után szeletelni.  A kanállal szépen simítsuk, lapítsuk le a tetejét és hagyjuk a konyhapulton állni legalább 2 órát vagy egy éjszakát. Mi csak két órát hagytuk állni és így is zseniális lett. Erre azért van szükség, hogy a zabpehely magába szívja a nedvességet és összeálljon az egész, mintha hagyományos kenyeret sütnénk. Formázzuk a kenyeret téglatest formára, vagy ahogy jólesik, de ez a legjobb megoldás arra, ha szépen szeretnénk szeletelni.

Képernyőfotó 2014-02-04 - 7.51.44.png

Melegítsétek elő a sütőt 175 - 180 fokra. Mi egy sima tepsi közepére helyeztük a kenyeret, de az eredeti recept szilikon formával írta.  Süssétek 20 percig. Ekkor vegyük ki és óvatosan, kesztyű segítségével fordítsuk ki a kenyeret a formából és fejjel lefelé tegyük vissza a sütőbe, közvetlenül a rácsra és süssük kb. 40 percig. Ha megütögetitek és egy picit kong (ne nem harangként, de azt érezni fogjátok), akkor jó.

Ennyi volt a sokmagvas kenyér. Titokban rájárós. Mindennel finom. Abbahagyhatatlan. Szerelmi érzéssel fogtok gondolni egyetlen szeletére is. Jó étvágyat!:)

HOL TALÁLJÁTOK MEG HOZZÁ AZ ALAPANYAGOKAT?

Mindegyik bioboltban megtaláljátok, de a BIJÓ bolthálózat házhoz is szállítja nektek, amikor csak szeretnétek.

 

Kommentek