2015. június 23. kedd komment
Mágikus erők vonzásában – Szent Ivánnak éjjele

Mágikus erők vonzásában – Szent Ivánnak éjjele

Habár a leghosszabb nappalon túl vagyunk, a hozzá kapcsolódó ünnepségek a hagyomány szerint pár nap csúszással, Szent Iván éjjelén teljesednek ki. Ekkor ünnepeljük a fényt, az életet, a szerelmet, és a termékenységet. Csupa erő és energia, nem csoda hát, ha ezen az éjjelen bármi megtörténhet.

Szent Iván hava  a Holdistennő hónapja, aki a szerelem pártfogója, a családi áldás istenasszonya. Ő ruházza fel a nőket szépséggel, egészséggel. Június 23-ról 24-re virradó éjjelen az egyik legszebb hiedelem szerint megnyílnak a világok közti kapuk, a szellemek épp úgy köztünk járnak, mint a természet mesés kreálmányai, a tündérek, vagy a koboldok. Ezen az éjszakán minden cselekedet, minden ima és gondolat mágikus megerősítést nyer…

ingrid-endel-self-portraits-3.jpeg

A pogány kelta évkör 4 nagy ünnepet tart számon, a két napfordulót és a két nap-éj egyenlőséget. A keresztény hitvilágban a nyári fordulót Keresztelő Szent Jánosnak ajánlották, míg ellenpólusát, amit eredetileg december 25-én ünnepeltek, Yale néven, Jézusnak. János születésének ünneplése azért is érdekes, mert Jézuson kívül az egyetlen szereplő az egész katolikus hagyományban, akinek nem a halálát, hanem a születését magasztaljuk. Vidám ez a kereszténység ügy, mindig mondtam…

oak-and-holly-king.jpgA legtöbb pogány kultúra a napistent kettős személyiséggel azonosítja, a fény és a sötétség kettősével. A fény istene a téli napfordulón születik, hatalma egyre nő, és mire kiteljesedik, nyomában máris megszületik és követi a sötét erő. A népművészetben gyakran jelennek meg, Magyal- és Tölgykirályként, akik egy imádott nőért állandó harcban állnak. A téli napforduló híres szülöttei olyan nagy istenségek, mint Hórusz, a sólyom fejű egyiptomi isten, Krisna, a hinduizmus legfelsőbb személye vagy Dionüszosz, a görög hedonista. A nyári napfordulóé például Nüx, aki a görög mitológiában az éjszaka istennője, az éj és a szél táncából keletkezett. Minden nap leszáll közénk, és sötét szárnyaival borítja be a világot.

Szent Iván éjjele azonban nem csak a születések ünnepe, hanem az azt megelőző kellemes és hasznos tevékenységi köröké is: a kedvenc hagyományom a pogány szlávokhoz fűződik. Ők egy tóparti örömtűz gyújtás, majd egy fehér tyúk és egy fekete kakas feláldozása után megszabadultak a ruháiktól és berontottak a tóba, ahol nemes egyszerűséggel egy egész éjszakás orgiát toltak. Döbbenet.

A tűzgyújtás és virrasztás széles körben elterjedt népszokás, többek között  a bőséges termés és a ház körüli jószágok védelmét jelentette. Tűzugrással a termés nagyságát, a lányok a férjhezmenetelük idejét jósolták, míg a dombról legördített égő kerékkel a nap útját jelképezték. A tűz körül elfogyasztott cseresznye a gyermekáldást segítette elő. A XIX. század végéig szinte nem volt olyan falu Európában, ahol ne lángoltak volna fel a nyárközépi tüzek. A tűz különféle maradványait Európa szerte kitűnő amulettnek tartották.

Bonfire (1).jpg

A hiedelem szerint ezen a napon virágzik a páfrány, és aki ezt a ritka virágot megleli, azt a szerencse és boldogság is megtalálja hamarosan. A pici, fénylő virág csak néhány pillanatig él, azután elhervad és elenyészik. Aki viszont mégis rálel, érteni fogja az állatok nyelvét és meglátja a földbe rejtett kincseket. A sztoriban van még egy olyan csavar is, hogy a bimbó fakadását kísérő mágikus fuvallat mély álmot bocsát az emberre. Szóval hajrá hajrá fiatalok, ha valaki nem parázik be a millió babonától és úgy dönt, hogy drága szentünk éjjelét egy erdőben tölti, lehet úttörősködni! Örömmel hallgatnám, mit dumálnak az állatok az hátunk mögött. :)

2012-mother-s-day-beautiful-flower-midsummer-meadow_2560x1600_97330.jpg
Szent Iván éjszakáján a legpontosabb jósló álmok jönnek. Figyeljétek a jeleket! Ezen a napon minden megtörténhet! Szent Iván éjszakája varázslatos éjszaka.

Végül, de nem utolsó sorban a cikket, egy olyan valakinek ajánlom, aki a nagy fényes istenségek nyomdokain látta meg a napvilágot. Nyomokban Krisnát és Dionüszoszt tartalmaz. Mikikém, a fény isteneinek ereje most tetőzik. Tudod, „ebcsont beforr”. Az erő veled!

Kommentek