2015. április 23. csütörtök komment
PlantTogether! Csatlakozz az ország legnagyobb virtuális palántázó közösségéhez!

PlantTogether! Csatlakozz az ország legnagyobb virtuális palántázó közösségéhez!

Már többször postoltam a Nolám Naturlabor mögött álló Bajzák Anna kezdeményezéseiről, de most végre időm is lett írni egy hosszabbat legújabb ötletéről, a PlantTogether-ről. Ami egy elképesztően szeretnivaló kezdeményezés és főleg azoknak ajánlott, akik balkon méretű városi kertben vagy éppen a klasszik betondzsungelben élik az életüket. Vagyis Nekünk. Természetesen azok is részt vehetnek benne, akiknek adott a nagy és saját veteményes kert, de mégis, az újdonság varázsával éppen azokra hathat, akiknek a növényekkel való aktív kapcsolata kimerül az anyák napi kötelező csokor, esetleg cserepes virág megvásárlásában.

kepernyofoto_2015-04-23_9_21_15.png

Hogyan működik?

Így ír magáról a projekt: "A Planttogether egy olyan közösség, ahol virtuálisan együtt vetünk, ültetünk, palántázunk és takarítjuk be a természet adta jóságokat. Nem kell kertésznek lenned, sem többhektáros földet birtokolnod ahhoz, hogy a csapat tagja légy! Elég 3-4 mag, pár marék jó föld és gondoskodó szeretet, hogy megtapasztald az élet egyik legcsodálatosabb érzését."

Alakulás

2015-ben jött létre a PlantTogether egy évek óta motoszkáló gondolat eredményeként. Az ötlet anyja Anna, apja pedig a vőlegénye, Tamás. Ők ketten növények magvait tasakokba tették, mellé téve hazai termőföldkeveréket és a PlantTogether pontokon (egyelőre két ilyen pont van a városban) bárki hozzájuthatott a kezdő veteményes csomaghoz. Ezeket a magokat  illetve bárki a saját magjait március 20-án, "Legyen zöldebb a világ" felhívással,   mint 200-an elvetették és nekiláttak az első magyar online közösségi kert létrehozásának. Ami egyébként csak félig online, hiszen a valódi magokat valódi termőföldbe, valódi  növényekkel palántázták. Amitől ez virtuális, az az, hogy online felhívás hatására sokan ugyanakkor vetettek és palántáztak, így fantasztikus palántázó közösség jött létre, akikhez bármikor lehet csatlakozni és az eseményeiken részt venni. Volt már magvetés a Kolonics György Általános Iskolában, az Esetleg Bár teraszán tartottak ingyenes kiskertész foglalkozást és foylamatosan készülnek újabb eseményekkel.

csoport.jpg

Céljuk, hogy a virtuális közösség tagjai kedvet kapjanak a felelős növénygondozáshoz. Minden kérdésre nagyon szívesen válaszolnak, sok tanácsot adtak már eddig is az érdeklődőknek. Egyre több a visszajelzés, hogy nagyon sok fiatal és középkorú is elkezdett velük vetni. Bármikor bármilyen növénnyel, bárhonnan lehet hozzájuk csatlakozni, nem muszáj a PlantTogether által ingyen biztosított csomaggal, a lényeg, hogy akarj ülteteni és gondozni a növénykéidet. Felelősen. 

2_1.jpg

annavet.jpg


Következő lépések:
Májusban a PlantTogether egy palántacsere-programot tervez, így azok is növényhez juthatnak, akik lemaradtak a magvetésről vagy valamiért nem sikerült a vetésük. 
HOL,MIKOR?
Május 9. DIP design Passage kísérőprogramjaként vetnek közösen, ahol majd azok, akiknek nem sikerült valamiért a márciusi vetés, átvehetnek egy vigaszpalántát, amit a PlantTogether megalapítói nevelgetnek egyelőre a saját otthonukban.  
Emellett május második felében tartanak a pestközeli telkükön egy nyílt napot "batyus bulival" (mindenki vihet magával szendvicset, de vendégváró limonádét saját citromfűvel kínálnak a vendégeknek) amikor kint, terepen is megmutatják, hogy mit hogyan érdemes csinálni a kertgondozás során. 
Nyáron pedig már egy új programot indítanak Kölcsönkert néven, mely lehetőséget nyújt az érdeklődőknek bepillantani a földművelés titkaiba. Ehhez majd nyitott kert- és telektulajdonos jelentkezését várják.  Egyelőre saját zsebből csinálnak mindent, de bármilyen támogatást és segítséget szívesen fogadnak. 
Itt kerülhettek képbe és kapcsolatba a PlantTogether megalapítóival:
PlantPointok
annaplantfiek.jpg

 

Kommentek