2015. március 27. péntek komment
Csodálatos medvehagyma - immunerősítő pesto, nemcsak medvéknek

Csodálatos medvehagyma - immunerősítő pesto, nemcsak medvéknek

Divatba jött a medvehagyma. A nép eledeleként emlegetett, gyöngyvirág leveléhez hasonlatos vadfokhagyma a legendák szerint a barlangból előbújó medvék kedvenc eledele.Innen származik a neve is, és sosem valószínűsítették, de az állatok nem hülyék, az egész télen át tartó punnyadás azért a medvék szervezetét is megviseli, kell a tisztítás, kell az immunerősítés, biztosan nem véletlen, hogy pont ezt zabálják halomra a barnamacik az első  igazán tavaszi fénysugaraknál. 

Ezért is választottam erre a hétre vezérfonalnak a medvehagymát, mert annyira jó dolog, hogy valami úgy segíti a szervezetünk működését, hogy élvezettel fogyasztod és nemcsak kompromisszumból tömöd tele magad vele azért, hogy megelőzz mindenféle betegséget. Pontosan ez a nehéz az egészségben: az, hogy minden, ami az életben jó, az káros. Állítólag. Végre egy kivétel, amiből nem lehet túl sokat enni, nem lehet túl sokat használni, hanem csak élvezni és élvezni és élvezni a selymesen hagymás aromájú gyógy -  és fűszernövényt.

Képernyőfotó 2013-03-06 - 9.31.05.jpg

Hogy mire jó?

- salaktalanítja a szervezetet, felbecsülhetetlen értékű vértisztító és gyógyítja az idült bőrbetegségeket

- gyógyítja a gyomor és bélrendszer rendellenességeit ( itt üzenem Szulák Andinak, meg összes bifidusos joghurt arcnak, hogy felfúvódás kezelésére kb. 1000x jobb eszköz, mint a francia tulajdonban lévő tejtermék márka üzemi joghurtjai)

- fogyasztása enyhíti a gyomor okozta szívzavarokat és álmatlanságot, valamint az artériák elmeszesedéséből vagy magas vérnyomásból eredő panaszokat, mint pl. szédülés,fejfájás.

- medvehagyma-bor csodálatos orvosság azon idős emberek számára, akiket mellkasi elhurutosodás következtében nehézlégzés kínoz

- a friss levelek tisztítják a vesét, és a húgyhólyagot, ezért nagyon jó azoknak, akik visszatérő felfázásban szenvednek

Képernyőfotó 2013-03-06 - 9.41.04.jpg

Maria Treben: Egészség Isten patikájából című könyvében (amit mindenkinek jószívvel ajánlok, hogy tartsa akár budin olvasgatós könyvnek, mert egyszerűen minden olvasásra ad valamilyen új infót a gyógynövényekről) a medvehagymáról például ezt írja:

"A svájci természetgyógyász és gyógyfüves lelkész, Künzle különösen dicsérte ezt a növényt; „Az egész testet megtisztítja, kihajtja belőle a megrekedt, kórosanyagokat, egészségessé teszi a vért, kiűzi és elpusztítja a mérgező anyagokat. Az örökké betegeskedő embereknek, a sömörös, pattanásos, korpázó arcbőrűeknek, a reumásoknak és görvélykórosoknak úgy kellene tisztelniük a medvehagymát, mint az aranyat. Nincs a Földön még egy olyan növény, amelyik ennyire hatásosan tisztítaná a gyomrot, a bélrendszert és avért, mint ez. A fiatal emberek kivirulnak tőle mint a rózsa, és kinyílnának mint a fenyőtoboz a napfénytől."

Felhasználás:

kismedvék vajaskenyérre is szelhetik, nagymedvék pestot is készíthetnek belőle. Íme egy recept:

MEDVEHAGYMA PESTO

hozzávalók:

50gr medvehagyma levél

extra szűz olívaolaj

70-80gr parmezán

30 gr Pecorino sajt

pirított fenyőmag

friss citrom leve (nem sok, érzéssel rakjátok bele)

Képernyőfotó 2013-03-06 - 9.29.52.jpg

Elkészítés:

Pofonegyszerű. Megpirítjátok a fenyőmagot és ha kihűlt, akkor turmixba az összes hozzávalóval, az olajat hagyjátok a legvégére, így alacsony fokozatra állítva a turmixot lassan, szinte cseppenként adjátok a zöld krémhez, hogy krémes állagúvá tudjon válni az egész kence.

Isteni, nagyon finom és nagyon egészséges.

Holnap pedig további medvehagyma receptekkel fárasztanálak titeket. Brum!

Képernyőfotó 2013-03-06 - 9.31.57.jpg

forrás: sabrina rossi / Maria Treben: Egészség Isten Patikájából

 

 

 

 

 

 

Kommentek