2014. november 25. kedd komment
Nolám Naturlabor - ékszerek illatokból, gyógynövényekből, szeretetből

Nolám Naturlabor - ékszerek illatokból, gyógynövényekből, szeretetből

"Utunk irányát magunkban hordjuk, és magunkban égnek az örök, sorsjelző csillagok."

(Szerb Antal: Utas és Holdvilág)

Képernyőfotó 2014-11-25 - 21.14.25.pngNem véletlenül választottam ezt az idézetet a most következő beszélgetés indító gondolatának. Bajzák Anna irodalmárral és ékszerkészítővel törökbálinti műhelyében találkoztam. Különleges ember, aki úgy hordozza magában azt a bizonyos iránytűt, amiről Szerb Antal is beszél, hogy talán fel sem tűnik neki. Ahogy hallgattam az ötleteit, néztem végtelen természetességgel megáldott lényét, láttam, hogy a helyén van. Természetközeli ember, aki mégiscsak a városiak felgyorsul életét éli. Van egy vőlegénye, egy bölcsész diplomája, egy fantasztikus applikációja, ami a Palotanegyedben segít irodalmi sétát tenni a kalandvágyó andalgóknak, egy kis kertjük, amit saját kezűleg művelnek, és az onnan származó gyógynövények és fűszernövények egy része már saját tervezésű, pontosabban horgolású ékszereinek alapeleme. 

 

A Nolám Naturlabor rég letűnt korok megidézője: csupa csipke, csupa horgolt csoda. Több kollekciót is megálmodott Anna az elmúlt években, köztük az elültethető ékszereket, amit ha megun a viselője, akkor egyszerűen csak palántázza egy cserépben és az kivirágzik. Ezt a kollekcióját úgy készíti, hogy újrahasznosított alapból magvakkal teli, illatos merített papírt készít, majd ezt horgolja körbe finom csipkével. Az elültetés után kivirágzik. Hát lehet ennél szebb transzformációja mondjuk egy menyasszonyi ékszernek? Éveken át a kertben nézegetni és arra a pillanatra gondolni tőle, amikor kimondtuk a "boldogító Igen-t"? Ez számomra az örök lét szimbóluma is: nem vész el, csak átalakul.

Képernyőfotó 2014-11-25 - 20.47.57.png

 Vagy ott van a "Fűszerelem" kollekció, csupa illatos gyógynövénnyel töltött horgolt szerethetőség: minden egyes alkotását megtölti illatos fűszerekkel, magvakkal, melyek jótékony hatással vannak testi / lelki egészségünkre is. A „Cserebere” kollekció összes darabja kompatibilis egymással, így praktikusan cserélhető a gyűrű vagy a fülvédő része. A „Hordható Irodalom” kollekció QR-kódos újítása pedig lehetővé teszi, hogy novellákat, verseket is magukon viseljenek az ékszertulajdonosok.

rómaikamilla.jpg

Beszélgetésünk csak rövid ideig tartott, csupa befejezetlen gondolattal, ami tipikus jelenség azoknál az embereknél, akik legszívesebben az egész univerzumukat megosztanák beszélgetőpartnerükkel. Mivel én is ilyen ember vagyok, így gondolhatjátok, milyen csapongásokkal teli gondolatcsere volt a miénk. Azért egy kis részét sikerült megörökíteni, olvassátok szeretettel:

UH: Honnan a "Nolám" név?

NN: Mindenképpen olyan szót akartam, ami kifejezi a saját márkám lényegét:  egy kicsit választékos, kicsit régi és kedves hangulatú szót kerestem. A "nolám" egy rácsodálkozás lehet, amikor valaki észreveszi, hogy az ékszer "mögött" más is rejlik. Kicsit kedves, kicsit kopott szó, szerintem kicsit olyan, mint a kreálmányaim... idő kell, hogy divatba jöjjön...
DSCF6492.JPG
UH:  A csipke egy letűnőben lévő korszak emlékeit idézi, miért éppen ezt választottad önmagad kifejezésére?
NN: Nagyon szeretem viselni is a csipkét -- persze mértékkel--... és szeretem azt a nőiességet, mely inkább sejtet, mint kacér. Szerintem a csipke bármilyen egyszerű ruhát képes feldobni és nincs az a Nő, akinek ne állna jól. Csak egyelőre kevesen hiszik még el magukról, de azon vagyok, hogy meggyőzzem a bátortalanokat :)
UH:  A horgolás valóban meditáció? Mit érzel alkotás közben?
NN: Teljesen kikapcsol. Hajlamos vagyok a szorongásra, de a horgolás a maga ősi monotonitásával kiléptet az időből. Van, hogy csak a következő láncszemre koncentrálok akár órákon keresztül, van úgy, hogy valami irodalmi témán agyalok.. :) Az összeszerelés, fonaleldolgozás más, sajnos ahhoz még túl "nyilas" vagyok, hamar elveszítem a türelmem a sehova-el-nem-dolgozható cérnáktól...
DSCF6490.JPG
UH: Mit szeretnél üzenni az embereknek az ékszereiddel?
NN: Ha lehet üzenni,  akkor mindenképpen valami olyasmit, hogy lehet "tartalma" egy ékszernek.. nem kell ahhoz kabalának, talizmánnak lennie, hogy a "szemnek láthatatlan" rétegek hassanak a közérzetre is... Hogy nem minden az, aminek látszik, és érdemes talán kicsit lelassítanunk, nehogy lemaradjunk valamiről... A természet sok mindenre megtaníthat, igyekszem én is sokat szemlélődni..
UH:  Mi vagy kik ihletnek meg munka közben?
NN: Virágok színeit meg a lombokat szoktam néha "szétszedni" a szememmel, hogy meglássam, milyen színekkel érik el a harmóniát.. milyen kontrasztokkal "csábítanak" vagy "ijesztenek" a növények. Vőlegényemmel egyszer elkezdtük megszámolni a telkünk tavaszi zöldjeit például, de elakadtunk a nagyonsoknál :) Azzal is sokat szoktam játszani, hogy az illattal harmonizáló vagy épp teljesen ellentétes színt választok az ékszerhez.. aztán lesem, melyiknek jobb az illata :).....
epermentamályva.jpg
Miközben Anna beszél, végig egy horgolótű van a kezében. Szorgosan alkot, még beszélgetés közben is. Ő maga is olyan, mint egy időtlen alkotás. Horgolás közben is az álmairól beszél, ugyanis van neki még bőven, pl. a "Varázsbolt", megnyitása, ami egy olyan tér lenne, ami mellett akár nap, mint nap is elsétálhat az ember. De aztán ha egyszer benyit, talán megváltozhat nemcsak a pillanatnyi hangulata, de a jövőbe vetett hite is. Ennél konkrétabban nem írhatok az ötletről, mert ezek az álmok még csak körvonalazódnak.
Ami viszont biztos: választottam a kisfiamnak egy "Szélcsendőt", levendulával és türkiz ékkővel. Ha egyszer megkérdezi, hogy ez micsoda, majd elmesélem neki, hogy "Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy lányka, aki különleges ékszereket készített...." A mese többi részét TI már ismeritek.
Képernyőfotó 2014-11-25 - 20.44.30.jpg
Nézzetek be a weboldalára és próbáljátok fel  horgolt ékszereit! Hagyjátok elkábítani magatokat az illatokkal, a színekkel, és a lehetőséggel, hogy egy ékszer akár másról is szólhat, mint aminek első körben látjátok őket.  A hordáson túl is van élet....
levendula.jpg
NOLÁM NATÚRLABOR:
 

Kommentek