2013. július 23. kedd komment
Ember a Holdon??? - Érdekességek és természeti hírek a nagyvilágból

Ember a Holdon??? - Érdekességek és természeti hírek a nagyvilágból

Mi folyik a Holdra szállás óta a nagyvilágban? Mit terveznek a nálunk nagyobb és erősebb nemzetek környezeti kincseik megfelelő kiaknázásáért? Íme az elmúlt hetek néhány valóban szokatlan és dollármilliós projekt , öko - döntései és meglepő felfedezései a "szép új" világért.

1. Környezetvédelem az űrben: Nemzeti Park a Holdon

Kis lépés az embernek, nagy lépés az emberiségnek. Mióta Neil Armstrong a Holdra lépett, tudjuk, hogy a Hold nem egy csodás mesebirodalom, ahol a kráterek mélyén egy szép új világ rejtőzhet, de azért a Kongresszusi Ház tagjai úton-útfélen foglalkoznak vele, most legújabban például benyújtottak egy törvényjavaslatot, melynek köszönhetően Nemzeti Parkká nyilvánítanák a jövő generációi számára azt a területet, ahol az Apollo 11 és 17 utasai  anno leszálltak. Az UNESCO VILÁGÖRÖKSÉG részévé tennék a leszállás óta érintetlen tárgyakat, lábnyomokat és egyéb eszközöket, melyeket a Holdra szállás során a legénység tagjai hátra hagytak. Én annyira nem látom be, mitől olyan fantasztikus ötlet ez az igen tisztelt képviselőháztól, mert míg itt nálunk a bolygón lassan elfogy a zöldfelület, addig mi a fenének egy zöld, víz és sütkérezős napsütés nélküli világra koncentrálni annyi pénzért, amivel az afrikai száraz területekre vezethetnének mondjuk ivóvizet. Oké, tudom, én ezt nem érthetem.

Képernyőfotó 2013-07-23 - 9.36.28.png

2. Tengeri Rezervátum az Antarktisz körül

A múlt héten a németországi Bremerhavenben gyűltek össze az Antarktiszi élő tengeri erőforrás megőrzési nemzetközi bizottság (CCAMLR) tagjai, hogy megvitassák az Antarktisz körüli vizeken létrehozandó speciális tengeri rezervátum ügyét. Ez a tengerszakasz bálnák, fókák, pingvinek élőhelye. A tengerszakasz védett élőhellyé nyilvánításával megkétszereződne a tengeri rezervátumok területe. A besorolások megváltoztatásához azonban a bizottság 25 tagállamának egybehangzó döntésére van szükség, és két tagállam, Oroszország és Ukrajna ellenvéleményét fejezte ki. Az antarktiszi tengerszakaszok közül a Ross-tenger megőrzésére az USA és Új-Zéland tett javaslatot, míg az Európai Unió, Franciaország és Ausztrália a Kelet-Antarktiszi vizek védelmét támogatta.

Képernyőfotó 2013-07-23 - 9.38.34.png

 “A Ross-tenger régiója egyike az utolsó és legnagyobb eredeti állapotában megmaradt óceáni területeknek. Egyedülálló és produktív az ökoszisztémája. Tudományos kutatások természetes laboratóriuma, amely segít jobban megérteni a klímaváltozást, az óceánokat, világunkat.”

A javaslatot egyelőre nem szavazták meg, állítólag az elutasítása mögött a saját halászterületüket kimerített országok érdekei állnak. Köszönjük Oroszország. Tiszta sötét középkor. "Nagy és erős állam menni legyőzni kici országot.Menni megenni halaitok, kipusztítani élővilág, robbantgatni más országok óceánját,  mert amikor minden elpusztul majd, és nem marad más csak a vodka, halálra ihassuk magunkat valami kopár, sivatagi környezetben." Dazberugnya.

3. Életet találtak a fagyos Vosztok-tóban

Képernyőfotó 2013-07-23 - 9.39.12.png


Az Antartktisznál maradva íme július első napjainak felfedezése: a jégpáncél alatt elterülő Vosztok-tó vizét idén januárban fúrták meg orosz kutatók és az eddigiek alapján úgy tűnik megdőlt az a gondolat, hogy ilyen körülmények között semmilyen életnek nincs lehetősége. Hát van. Méghozzá nem is akármilyen: laboratóriumi elemzésük 3507 élő szervezet DNS-ét mutatta ki, túlnyomó többségük (94 százalékuk) baktériumnak bizonyult. Ezen kívül más egysejtű, illetve többsejtű organizmusokat, köztük gombákat is találtak.  A tóból származó néhány baktérium genetikai állománya teljesen új a tudomány számára, és olyan fajoké lehet, amelyek a tó mélyében fejlődtek ki. Az élet ilyen sokrétűsége meglepte a kutatókat, mivel azt feltételezték, hogy a tó steril a szélsőséges körülmények miatt.

4. A NAP tevékenysége 1 Év alatt - NASA fotó a Napról

Képernyőfotó 2013-07-23 - 9.35.45.png

Ahogy a Napot még sohasem láttuk. Idén, a Föld napján mutatta meg a Nap-ról készült fotóját a NASA, melyet több felvétel összevonásával készítettek. A képből kiderül, hol volt a legaktívabb a Nap tevékenysége az elmúlt évben. A NASA Napdinamikai Obszervatóriuma 3 éve készít egyedi felvételeket a Napról, elemzik az aktivitás erősségét, azzal a céllal, hogy meg lehessen jósolni a Napkitöréseket. A kitörések rendelkeznek eddigi tudásunk szerint a legerősebb hatással földi életünkre, számtalan természeti jelenség összefügg vele, pl. sarki fény jelensége, magas földrajzi szélességeken áramkimaradás (Skandinávia, Kanada), geomágneses viharokat és állítólag az érzékenyebb embereknél komoly hangulatingadozást, fejfájást, szívdobogás érzetet okozhat.

forrás: mnn.com, mothernaturenews.com

Kommentek