2013. július 22. hétfő komment
Fesztiválszezon kontra lábikragörcs: vádlibarát S.O.S csomag

Fesztiválszezon kontra lábikragörcs: vádlibarát S.O.S csomag

Lábikragörcs vírus támadt a magyar fesztiválozókra - jelentette  H.Borbála, budapesti lakos, az UH unofficial témakémje múlt hét szerdán egy átbulizott Balaton Sound után. Borika jelentésére érdemes hallgatni, azt hiszem ő azon emberek egyike, aki a magyar fesztiválélet minden jelentősebb eseményén jelen van és élvezi az élményt ezerrel. Jól is teszi. Azt meg még jobban, hogy szól, kéne valami herbamegoldás a lábikragörcs megelőzésére. Mivel tegnap a Bánki-tó fesztiválon meg én voltam lent, csekkoltam is: igaza van. Úgy tűnik a "cigi, pia, pia, cigi, pia, pia, pia, oldalas, cigi, pia - " kombó nem igazán kedvez a lábikráknak, így utánanéztünk a témának és csináltunk egy kisokost. Az augusztusi menetre még érdemes lehet a következő S.O.S. csomaggal készülnötök.

Képernyőfotó 2013-07-21 - 21.17.59.png

Mi az a vádligörcs?

Kb. olyan érzés, mintha egy baseballütővel tiszta erőből vádlin ütnének. A fájdalom olyan erős lehet, hogy még a talpat is összehúzza, a lábujjak akár meg is hajlanak közben. Szóval ez fáj, és általában elmúlik magától. Leggyakrabban a sportolókat, viselős kismamákat érinti, és bármikor támadhat. Sokszor éjjel jön rá az emberre, de úgy tűnik mostanában inkább a fesztiválok jellemzője lett.  A sok jövés-menés, na meg a fentebb említett kombó az oka alapvetően, mivel ezek túlzott fogyasztása folyadék- és tápanyaghiányhoz vezet, aztán a kóla  vedelése persze boldoggá tesz, de önmagában  sajna nem segít a vádligröcs megelőzésében.

Amit rögtön csinálj:

1. nyújts ezerrel. Ne várd meg, míg a görcs megunja a a lábadat és új vádlit keres. Fogd meg a lábujjaidat és húzd a sípcsontod felé, húzd és nyújtsd, ameddig csak tudod.

Képernyőfotó 2013-07-21 - 21.07.25.png

2. próbálj meg azonnal letolni kb. fél liter langyos vizet magadba. Mivel a folyadékhiány kedvez a vádligörcsnek, egy belsőleg alkalmazott vizes sokkterápia működhet.

3. Légy okos, és vigyél magadra a fesztiválidőszakra natúr olajos magvakat, dió és mogyorófélét, aszalt sárgabarackot és étcsokoládét. Abból azért minőségit, ha lehet. Ezekre jellemző leginkább, hogy sok magnézium található bennük és még a zsebedben is elfér fesztiválozás közben.

Képernyőfotó 2013-07-21 - 21.11.41.png4. Magnézium tabletta: ha van nálatok, vagy tudtok szerezni, azonnali segítség lehet. Ha jellemző Rád a görcs, akkor azért ezt hordj magadnál, bármikor jól jöhet. Napi dózis: 200-400 gr maximum, erre figyeljetek!

5. Egyél banánt! A banán számtalan jótékony hatása közül most csak a magas magnézium, kálium és B-vitamin tartalmat emelem ki, napi 1-2 banán elfogyasztása ebben az időszakban tuti mentőöv lehet.

6. PÁLINKA! A népi gyógyászat a vádlira keni és masszírozza enyhülésig. Fesztiválszezonban azt hiszem ezt a legkönnyebb beszerezni. Ha nem működne, akkor igyátok meg, a megfelelő mennyiség után egészen biztosan semmilyen görcseitek nem lesznek.

Képernyőfotó 2013-07-21 - 21.13.22.png

fotók: pinterest, sziget.hu


Kommentek