2013. július 15. hétfő komment
Fogas kérdés

Fogas kérdés

Na a fogfájás tipikusan az a témakör, amit szeretünk addig húzni halasztani, amíg végül fájdalomcsillapító túladagolás ellenére sem marad egy perc nyugtunk se a hasító fájdalomtól. Vannak az emberiségnek azon szerencsés egyedei, akik az ezzel járó fájdalmat, majd a rekonstrukció procedúráját csak városi legendákból ismeri, és vannak, akik nagyon nem. Én az utóbbiak táborát erősítve már 10 éves koromban megkaptam az első amalgán adagom, és azóta is rendszeres látogatója vagyok a fogorvosi rendelőknek. Na de nincs az a tanulópénz, ami által magamtól elmennék egy rendes féléves kontrollra, úgyhogy jobb híján magamra vetek… Tenni ellene azért lehet. Mielőtt bárkit megtévesztenék, ha valami elromlott, az már el van romolva, és ezen a legdurvább alternatív módszer sem segít, akkor aztán megy a flex a szájba, hull a forgács, tömődik a luk, és múlik is a fájdalom, amit hagytunk, hogy minden szánkba vett isteni falatot feltételes módba helyezzen…

Keep a healthy smile and prevent cavities by brushing, flossing, and using mouthwash.jpg

Erősen valószínű, hogy lehet egy öröklött hiba a rendszerben, de az is igaz, hogy hibásan berögzült szokásokban is érdemes bakit keresni. A régi idők embereinek a közhiedelemmel ellentétben sokkal erősebb és jobb rágókái voltak, mint a mai kor finomított, tápos ételein felcseperedett emberének. Az akkori hántolatlan gabonafélék, zöldségek, gyümölcsök, nyers ételek hozzájárultak ahhoz, hogy kitakarodjanak a lerakódások. Nem véletlen, hogy a kutyák is ösztönösen rágcsálják az elhullott botdarabkákat, kötve hiszem, hogy az ellenállhatatlan ízvilág vonzaná őket…

Bár a fogorvos, akihez legutóbbi incidensem során kerültem übercuki, és a nyílt flörtölés még az ilyetén barbár kezelések élét is tompítják, mégsem tervezek vele hosszú távú kapcsolatot. Már csak azért sem, mert például a fizetésemnek is lenne jobb helye mondjuk. Próbáljatok ki egyet-egyet az alábbiak közül, hogy vagy ne járjatok így, vagy ha a baj már adott, legalább a továbbiakban már csak a romkocsmákban fussatok egy-egy fogorvosi székbe.

Nyilván unalomig ismert jó tanács a fogkefe és kefélés minősége, annak adott rendszerességű váltása, úgyhogy időről időre nézzetek a kefe fejére. A fogmosás legyen 3-4 perc, alapos, de nem durva sikamika.

Először is az olcsó konyhai szuperhős, a szódabika a fogaknak is jó barátja, ennek fussatok neki itt, de a továbbiakban is fellelhető lesz az összetevők sorában.

Szódabikarbónás mentás paszta

szodabikarbona.jpg

Hozzávalók:

 • 2 ek szódabikarbóna
 • 1/2 ek só ha lehet himalája vagy tengeri legyen
 • 1 ek fehér agyag (gyógyszertárban kaolinként árulják)
 • 10 csepp menta illóolaj

A sót kávédarálóban porrá daráljuk, és egy tálba öntjük. A szódabikarbónát is ledaráljuk és ezt a is a sóhoz öntjük, végül belekanalazzuk a fehér agyagot. Összekeverjük és belecsepegtetjük az illóolajat. A szájban igen erős hatása van, úgyhogy az illatanyag adagolásával csak óvatosan. A fodormenta akár egy gyengébb alternatívát jelenthet. Nem habzik, de a port gyorsan meg lehet szokni, nagyon szépen fehéríti a fogakat.

 

Mentolos fogkrém kókusz olajjal

coconut oil.jpg

Hozzávalók:

 • 2 evőkanál kókusz olaj
 • 3 evőkanál szódabikarbóna
 • egy kevés stevia (vagy xylitol)
 • 10-15 csepp borsmenta olaj

A kókuszolajat gőz fölött csak annyira melegítsük fel, hogy megolvadjon. Keverjük el benne jól a szódabikarbónát, majd adjuk hozzá a steviát és az illóolajat. Hagyjuk kihűlni, és máris kész a krémszerű fogkrémünk.

 

Mosódió fogkrém

A mosódió egy érdekes kis cucc, lehet vele mosni, takarítani, jelen esetben pedig fogat mosni.

MosodioEretten.jpg.jpg

Hozzávalók:

 • 5 teáskanál szódabikarbóna
 • 5-6 mosódióból készült főzet
 • 5 teáskanál növényi glicerin
 • 10 csepp mentaolaj vagy
 • 5 csepp teafa olaj

Először törjük össze a mosódiót és forraljunk fel 8 dl vízben, majd forraljuk 20 percig. Így elkészül a folyékony mosódió. Egy csipet sót tegyünk hozzá, valamint ha kihűlt a növényi glicerint. Ennek segítségével érjük el a fogkrém állagot. A kellemes illatért tegyünk hozzá illóolajat és alaposan keverjük össze a hozzávalókat.

2.jpgHa nincs kedvünk otthon kotyvasztani, a boltban is fellelhetők igazi csodaszerek. Hadd szórjam az igét az én személyes kedvencemről, amire pár éve találtam, és ami a jelenlegi kis fiaskótól eltekintve szépen ápol és fertőtlenít a teafaolaj szuper erejével: ez a L’Angelica Teafaolaj fogkrém. A napokban próbálgatom a másik verzióját, a Protezione Total-t, ami ráadásul azt is állítja, hogy 100%-ban natur összetevők alkotják. Eddig jók a benyomások, úgyhogy merem ajánlani.

Érdemes újragondolni a szájvízvásárlás dolgot is. Egyrészt szintetikusak, és nem pusztítják valami vadul a baktériumokat a csábító reklámok ellenére sem, másrészt sok esetben alkoholt és egy rakat káros anyagot tartalmaz, mint pl. a formaldehid, és egyéb kimondhatatlan nevű társai, ami már nálam komolyabb kémiai tudást feltételez, de lehet tájékozódni, mielőtt a bármit a szánkba veszünk…  Színes szagos neon löttyök helyett, íme pár szájba víz.

Szájvíz tengeri sóval

j0434116.jpg

Hozzávalók:

 • 50 ml langyos vagy meleg víz
 • 1/2 kávéskanál tengeri só

A vízben feloldjuk a sót (és a tinktúrát) és már öblögethetünk is. A fertőtlenítő hatású tengeri só védi a fogínyt.

 

Mentás teafaolajas frissítő szájvíz

mint-pic.jpg

Hozzávalók:

 • 60 ml víz
 • ¼ teáskanál szódabikarbóna
 • 1 csepp menta illóolaj (100 %-os)
 • 1 csepp teafa illóolaj (100 %-os)

A vizet egy tiszta edényben forraljuk fel és fedjük le. Ha lehűlt, keverjük hozzá a szódabikarbónát és az illóolajokat, majd öntsük egy tiszta üvegbe. Használat előtt rázzuk fel, öblögessünk vele.

 

Kommentek