2013. július 12. péntek komment
Duna, én így szeretlek....SUP kalandok Budapesten

Duna, én így szeretlek....SUP kalandok Budapesten

A vén Duna. A kék Duna, ami mostanában szürkén hömpölyög,  és már annak is örülünk, ha  a Google Earth-ön megnézhetjük hogy nézd, itt szürke, de egyébként azért vannak világosabb szürke részei. Ami már majdnem felér egy halvány koszos kékkel.És akkor egy éljen mosoly keretében arra gondolunk, mégsem veszett még el a Dunánk,  a folyó, mely a városunkat szeli ketté.

Régebben nem gondoltam, hogy megszerethetem ezt a folyót, elvágytam ebből az országból és csak arra tudtam gondolni, hogy máshol jobb az élet. Persze, szokásos menekülési mániám úgy tűnik, múlóban van, ami annak is köszönhető, hogy kinyitottam a szememet és elkezdtem látni. És mivel jól csak a szívével lát az ember, mi más is történhetett volna, mint elkezdtem végre érezni azt, aminek a létezéséről olyan sokáig mit sem tudtam: valamiféle hazaszeretet. Mert lehet, hogy nem olyan, mint Skandináviában, de akkor is a mienk. Lehet, hogy sokan rosszul gondolkoznak dolgokról ebben az országban, sok a panasz, sok a lelketlenség, de ettől még én azt állítom: ez az ország tele van csupaszív emberekkel. Kicsit vastagabb az álarcunk, mint kellene, kicsit sokan élik meg teherként az életet, belátom, én is érzem, és én is érzem sokszor terhesnek. De aztán jönnek azok a napok, amikor például felfedezem, hogy a sokat szidott fővárosunkban milyen SUP-ra állni és állva gondolázgatni Budapesten, a Dunán, például a Gubacsi-hídnál, egy kis öbölben...Hogy is mondják? Az élmény megfizethetetlen. Kiszabadulva az irodai létből vízre állni és csak menni, könnyedén siklani...Próbáljátok ki:) Tehetitek:)

            Képernyőfotó 2013-07-12 - 13.16.35.png

Van nekünk ugyanis a Norbi cimboránk, aki bemutatott minket a Csaba Petinek, aki életünkben először beavatott minket abba, hogy mi is az a SUP-élmény.  Magyarországon nála tudjátok a legkedvezőbb áron megszerezni ezt a mini gondolát, aminek a következő a lényege:

Képernyőfotó 2013-07-12 - 13.06.21.png

A SUP

Állj fel és evezz!”. Leginkább így fordíthatnánk magyarra a Magyarországon, alig pár éve jelen lévő vízi sportot,  A SUP, (vagyis Stand Up Paddle board) létrejötte, állítólag polinéz halászok állva evezős szokásához nyúlik vissza. Nagy valószínűséggel innen terjedhetett át Hawaiira, ahol a szörfdeszkán állva (és evezve) tanítottak a szörfoktatók. Mivel a sup szél és hullámmentes napokon is remek sportolási lehetőségnek bizonyult érthető, hogy villámgyorsan terjedt a népszerűsége, különösen persze a szél és hullámmentes helyeken…)

Képernyőfotó 2013-07-12 - 13.17.03.png

MIRE JÓ?

A sup remekül fejleszti az egyensúlyérzéket, az állóképességet, azok számára, akik edzeni szeretnének, és segít kikapcsolni, relaxálni azoknak, akik a természet csendjére vágynak.

Képernyőfotó 2013-07-12 - 13.16.49.png

MENNYI IDŐ ALATT TANULHATOM MEG?

A sup további előnye, hogy használata tényleg pár perc alatt könnyedén elsajátítható. Egyszerűen csak fel kell rá állni és evezni.:)  Még nekem is sikerült, pedig életemben soha egy szörfdeszkán sem álltam, csak imádtam a Vigyázz, kész, szörf című rajzfilmet. Nos, kb. ennyi közöm van a vízisportokhoz. Igaz, ezen a kéépen úgy látszik, mintha mindjárt magam alá csinálnék, de semmi ilyesmi nem történt, egy idő után már kiegyenesedve haladtam a vizen. Brutál jó élmény, elhihetitek.:)

KIKNEK AJÁNLOTT?

Szinte bármely korosztály számára remek kikapcsolódási és mozgáslehetőség, mindezt kint a szabadban, a jó levegőn, gyönyörű környezetben tehetjük. Például a Kopaszi  - Gátnál, Rómain, vagy a Gubacsi-hídnál az evezőtábor területén.  Mindenkinek ajánlott, aki szereti szabadidejét a vízen eltölteni.

Hol juthattok hozzá?

Akinek kellene ilyen SUP, az írjon ide: http://www.surf.hu/rolunk/.

Képernyőfotó 2013-07-12 - 13.05.39.png
Jó hétvégét, SUP-ra fel!:)

Kommentek