2013. július 09. kedd komment
Sörösüvegből napkollektor - amikor a "húgymeleg" szó fürdésre inspirál

Sörösüvegből napkollektor - amikor a "húgymeleg" szó fürdésre inspirál

Képernyőfotó 2013-07-09 - 8.55.55.pngBeszéljünk egy kicsit az újrahasznosításról. Márcsak azért is, mert valahogy az elmúlt 100 évben minden, ami történt, nagyrészt azt hozta magával, hogy minden és mindenkor lecserélhető,kidobható, pótolható, nem egyedi és nem fontos, a csomagolás iparág az esetek legnagyobb részében csak felesleges palackokat, dobozokat, flakonokat termel. Ami élete első felében értelmet nyert, mert tárolt valamit, az utána az évtizedek során csak bomlási melléktermékké avanzsál. Tisztára, mint a mostanában látott, alapvetően működő emberi kapcsolatok, amik körbe vesznek. Nincs már szükségem a másik megunt ábrázatára? Kuka, menjél, egyszerűbb a polcról levenni egy szinte teljesen ugyanolyan terméket, abban a hitben, hogy azért ez mégiscsak egy kicsivel azért jobb lesz. Aztán lehet, hogy jobb volt, de életünk végén már úgysem emlékszünk a nüansznyi különbségre. Na de mielőtt elmennék a recycling emberi kapcsolatok témakör felé, ami nem a mai napnak lesz a fő vonulata, mutatnánk valami érdekeset, mégpedig a sörösüvegből készült napkollektor esetét a kínai csávóval, aki hobbi alkoholizmusát a család fürdetésére használta fel.

Yanjun, egy kínai farmer ugyanis elővette a szépen kimosott és fertőtlenített 66 üres sörösüvegét, néhány tömlő csövet és a tetőre szerelten létrehozott egy napenergiával működő melegvíz rendszerű fűtést.  Sörkollektor: a Nap felmelegíti a vizet, és a csövek segítségével az áthalad a palackokon. Máris kész a bravúros egyszerűséggel megálmodott melegvíz.

Képernyőfotó 2013-07-09 - 8.55.00.png
 
Yanjun szerint  naponta három ember vehet forró zuhanyt ennek az innovatív eszköznek a segítségével, ami közvetlenül a fürdőszobájukkal van összekötve. A falu alkoholistái ennek örömére összefogtak és már terjed is a sörkollektor vírus: gombamódra szaporodnak a napkollektorok a Heineken legnagyobb örömére. Állítólag üres Heineken üvegből a legtrendibb a sörkollektor. Itt azért vitatkoznék: cuki belga sörösüvegekből még erősebb design-nal mehetne.  Igaz, ott meg a méretek hibáznak, kis üveges sörökből  -  gondolom én  - hamarabb kifogyhat az összegyűjtött melegvíz. Így maradhatsz Heineken, megtartunk, jó lesz.

Képernyőfotó 2013-07-09 - 8.54.39.png

 

Kommentek