2013. július 01. hétfő komment
HerbaMix - konyhakerti alapozás a 6 legalapabb gyógynövénnyel

HerbaMix - konyhakerti alapozás a 6 legalapabb gyógynövénnyel

Jogosan merül fel a kérdés úgy nagyjából mindenkiben, hogy milyen konyhakerti növények legyenek otthon, ha épp nincsen otthon konyhakert, csak legjobb esetben is egy lakótelepi ablakpárkány, amire egymás mellé kifér maximum 6 normál méretű kaspóka. Ezt a 6 kaspót ugyan milyen növényekkel ültessük tele? A kérdés jogos. Az UH most csinált nektek ide egy válogatást, szerintünk ez a 6 fűszernövény az, ami nélkülözhetetlen a konyhában, megtartani sem a legnehezebb feladat őket, persze azért alkalmanként nem árt  locsolgatni és gondozni őket...az biztos, hogy hálásak és sok öröme fog lelni benne az ízlelőbimbóitoknak, meg a gyomornedveiteknek.A válogatás során a gyógyhatásait is figyelembe vettük a növényeknek, így valójában egy olyan útmutatót állítottunk össze, ami azon kívül, hogy a tányérra teteti veletek a friss fűszernövényeket, még a szervezetet is támogatja jótékony hatásaival. Következzen a hatosfogat.

Képernyőfotó 2013-06-29 - 14.04.32.png

1.Kakukkfű

Képernyőfotó 2013-06-29 - 14.08.13.pngA menta család tagja sokoldalú fűszernövény, minden évszakban barátja a szervezetünknek. Ez a kedves növény nem csak finom ízfokozó, de gazdag szaponin tartalma miatt, hatékony immunrendszer erősítő és az emésztési folyamatokat is támogatja. Az ókorban a kakukkfüvet húsok tartósítására és az áldozati állatok illatosítására használták, hogy az istenek szívesebben fogadják azokat.  A középkorban levesbe tették, hogy így űzzék el a félénkséget. Régebben azt tartották, a kakukkfű meghosszabbítja az életet. Ezt azóta a kutatások is igazolták: a kakukkfű valóban késlelteti az öregedési folyamatot. Teája segít a torokfájás és a köhögés megszüntetésében.

A legjobb barátja:

Szinte minden húsfélének, (talán egy kicsit túl sok funky érzést jelent halakra szórva, de baromi jól működik a bárány, steak, csirke-és sertéshús esetében)
Gyökérzöldségeknek (burgonya, sárgarépa, pasztinák)
Talán egy kicsit meglepő, de kakukkfű egészen különleges aromát kölcsönöz néhány desszertfélének: próbáljátok ki a kakkufűvel megszórt, mézzel öntözött joghurtos párolt őszibarackot - mennyi eledel, bízzatok bennem:)


2. Rozmaring

Képernyőfotó 2013-06-29 - 14.08.35.pngA kickbox edzések növényi megfelelője: nagy és ütős a fűszernövények világában.Imádja a tűző napot és nagyjából hetekig megvan víz nélkül, de azért ha lehet, ne így kondicionáljátok. Évezredekkel a hűtőszekrények kora előtt az emberek megfigyelték, hogy ha a húst őrölt rozmaring levelekkel borítják, az sokáig eláll. A középkorban a szerelem szimbólumává vált.  A népi gyógyászatban görcsoldónak is használják, egyes helyeken a borok ízesítésében is szerepet játszik. Az alföldi tanyavilágban még a legszegényebb családoknál is volt legalább egy cserép rozmaring, melyből a búboskemence tetejére szórtak pár levelet, hogy kellemes illatú legyen a lakás.

A legjobb barátja a báránynak, sült zöldségeknek, burgonyának és fokhagymának.
Így készítsétek el saját rozmaringból készült antioxidáns teakeveréketeket: 1 teáskanál szárított rozmaringlevél és egy csésze forró víz. 10 percig lefedve hagyjátok állni, majd beízesítés után lassan kortyolgatva még melegen fogyasszátok el.

3.Koriander

Képernyőfotó 2013-06-29 - 14.11.27.pngA koriander a herbavilág Angelina Jolie mellevétele: ki egyetért vele és támogatja, ki elutasítja és hallani sem akar róla. Mi  - a koriandert legalábbis  - igencsak ajánljuk otthoni alap fűszernövényként. Ez a gyógynövény kiváló forrása az ásványi anyagoknak, mint például kálium-, vas-, kalcium-és magnézium. Ezen kívül tele van van C-vitaminnal és gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkezik.

Nagyon jó páros curry-s és thai ételekkel, tofu mellé, salátákhoz és halpogácsákhoz

4. Petrezselyem

Képernyőfotó 2013-06-29 - 14.12.23.pngPetruska, te drága, konyhai műveleteink észrevétlen, de állandó tagja. Egész évben megtalálható a zöldségeseknél és a szupermarketekben, de kis odafigyeléssel a mini konyhakertedben is stabil családtag lehet. Tele van K, C, A-vitaminnal és vassal, kis termetéhez képes magas a tápértéke. Teáját fogyasztják hólyaghurut esetén is. A petrezselyem a vesekő és a vesehomok kialakulásának megelőzésére is ajánlható.

Hogyan hozd ki belőle a legtöbbet?

Persze szuper dolog levesbetétként, de azért van, amiben igazán méltó a szerepe: húspácolás. Olívaolaj, bő marék petrezselyem, só, bors, citrom és kész is szerintem legjobb és legegyszerűbb hal vagy steak fűszerpác.Nyami. Múlt hétvégén mi is így grilleztük az ételeket.

A petrezselyemből saláta is készíthető, tabuleh más néven, ami Budapesten szerintem a két Mammut közötti kis sétálóutcában található török gyorsétteremben a legjobb,bár elég ritkán tudok hozzájutni, mert viszonylag hamar bezabálja a sorban álló ebédelő tömeg.

Ezenkívül tökéletes tojáshoz, és mindenféle ételhez jól illik diszkrét íze, nem véletlenül  olyan népszerű ételdekoráció minden étteremben.


5. Bazsalikom


Képernyőfotó 2013-06-29 - 14.13.12.png

A bazsalikomról nem lehet elégszer írni és nem lehet elégszer beszélni. Már az UH is megtette sok alkalommal (itt pl:), de azért még mindig van róla mit írni. Az eredetileg Indiában őshonos fűszernövény a szerintem egyik legízletesebb a konyhakerti mixben, mi itthon pl.nem a hagyományos harsányan zöld félét, hanem a sötétlila levelűt tartjuk, nagyobb, húsosabb, és kb. 5x gyorsabban nő, mint a hagyományos olasz, szupermarket kedvenc. De persze az is nagyon-nagyon ajánlott, de megéri kipróbálni ritkaság számba menő bazsalikom típusokat is.A középkori európaiak úgy tartották, hogy csak gyönyörű nők termeszthetik a bazsalikomot, és a romantikus szerelem szimbolikus jeleként aposztrofálták. A népi hagyomány szerint levele elűzi a legyeket. Ez utóbbira most mondom: nálunk nem jött be a legyek egészen konkrétan rászállnak a bazsalikomra és napozni járnak oda. Bélgörcsökre és felfúvódásra nagyon jó a friss leveléből készített leforrázott tea.

Örök barája az olasz tészta ételeknek, paradicsommártásoknak, bugyantott tojásnak.

 

 

6. Citromfű

Képernyőfotó 2013-06-29 - 14.14.11.png

Ez aztán úgy nő, mint a gomba. Szaporodik ahogy csak kedve tartja. Imádott kerti növényemet késő tavasszal és nyár elején szeretem a legjobban, amikor még minden levele friss, és közepes méretű, nem száraz és barnult a tűző Nap erejétől. Mindenki tudja, hogy nyugtató hatású az idegrendszerre, segít az elalvásban, külsőleg a herpesz simplex elűzésében jó partner. Citromfű tartalmú herpeszkrémekkel van tele egyébként is a piac. Az illóolaja reumás panaszok enyhítésére használható fürdőként és bedörzsölő szerként.

Hogyan használjuk a konyhában és a fürdőben?

Halételekhez ne sajnáljátok, tömjétek a halak hasát vele, vagy keverjétek az olívaolajos halpáchoz. (egy recept azoknak,akiket érdekel Itt). Mindig pakoljatok néhány firss levelet a teátokhoz, áztassátok frissen, ahogy éritek, készítsetek belőle citromfüves pestót egy mozsárban, hozzászórva fenyőmagokat, vagy ha sok a szúnyog, a levelével dörzsöljétek me,g a bőrötöket: elriasztja a nem génkezelt fajtákat.

..........

Íme az a 6 növény, aminek szerintünk feltétlenül a konyhapárkányon kell nevelkednie. Szép hétvégét Mindenkinek!:)

forrás: http://www.movenourishbelieve.com

Kommentek