2013. június 26. szerda komment
Szivárvány - kincset vagy meleg felvonulókat találni a tövében?

Szivárvány - kincset vagy meleg felvonulókat találni a tövében?

Voilá, íme egy természeti jelenség, amihez sokan és sokféle jelentést, legendát kötnek. Hiába, úgy tűnik az elmúlt napok nem  annyira a gyógynövényekről, mint inkább a természeti jelenségekről és a hozzájuk kapcsolódó legendákról szólnak. De azért van ez így, mert a hiedelmek legalább olyan fontosak az életünkben, mint a száraz tények, amelyek arról szólnak, hogy melyik herbacucc egész pontosan mire is való. A hit, legalább olyan fontos, mint a kémiai vegyület. Ha más nem is, a placebo kísérletek mindenképpen ezt igazolják. Innentől a mai téma ebben az esős időben újra egy mítoszokkal teleszőtt jelenség: a SZIVÁRVÁNY.

Képernyőfotó 2013-06-26 - 16.47.50.png

A szivárvány az az optikai jelenség, amit akkor láthatunk, ha egyszerre esik az eső és süt a Nap. A légkörben lebegő esőcseppek prizmaként viselkednek, és amikor a napsugár áthalad rajtuk, a fény megtörik és létrehozza a szivárványt. A szivárvány teteje és a megfigyelés helyzete között 42 fokos szög húzódik. A szög állandósága miatt látjuk tehát félkör alakúnak. Azonban  minden szivárvány gyűrű alakú, de a kör alsó részét eltakarja a horizont, ezért látjuk a földről félkör alakúnak. Ha esetleg repülőn ülünk éppen, a teljes kör láthatóvá válik. Innentől sajnos már adódik is a válasz: kincset a tövében tuti nem találunk, mivel nincsen neki olyanja...

A szivárványszínek szimbolikája számos kultúrában jelen van és igen hosszú múltra tekint vissza mint a sokszínűség, a befogadás, a remény és a vágyakozás szimbóluma. A jelképnek bibliai forrása is van, ahogy az Özönvizes postunkban írtunk róla Noé történetében: a szivárvány jelzi Isten ígéretét, hogy többé -  ilyen mennyiségű vízzel legalábbis - nem pusztítja el az emberiséget. (Kíváncsi vagyok, hogy legközelebbre mit tartogat, az imént ugyanis egy kávézóban hallgattam néhány ember okfejtését arról, hogy nemsokára az emberiség 40%-a elpusztul és csak a magas tudati szinten lévő emberek úszhatják meg.... Ahogy néztem őket a Villa Bagatellben üldögélve, ami egyébként maximális sznobériájáról is híres, amellett, hogy minden tiszteletem a jó minőségű ételeikért, nos úgy tűnt: ők valóban hiszik, hogy abba a 40%-ba, jó budai polgárként valóban nem esnek bele. Hehe, na majd meglátjuk mit szólnak ehhez az égiek.:)

Különböző kultúrák és csoportok - köztük a skandináv és a Navajo indiánok - úgy vélték, hogy ez a sokszínű "híd" összeköti a Mennyet és a Földet. Egy különleges átjáró, melyen keresztül Szent Péter is fogadja az új lelkeket.  

Számos kultúra azt vallja, hogy a szivárványon ereszkedik le az istenség a Földre, a hősök pedig ezen keresztül jutnak fel az égbe. Vegyük példának a tibeti buddhizmust, mely szerint a szivárvány és a felhő a lelki feleszmélés jelképe. Buddha hétszínű szivárvány lépcsőn ereszkedik alá az égből.

Képernyőfotó 2013-06-26 - 16.48.06.png

Az iszlám szerint a szivárványban csupán 4 alapszín van,  - kék, zöld, piros és sárga - amelyek kapcsolódnak  a föld, a víz, a szél és a tűz, vagyis a 4 elemhez.  Egyes amerikai indián törzsek is hitték, hogy a szivárvány kötődik az elemekhez.

Ezzel szemben a keresztény egyház a szivárvány 7 színét a 7 szentséggel azonosítja. Eszerint a fehér a keresztséget jelöli, a sárga a bérmálást, a zöld az oltári szentséget és az úrvacsorát, a vörös a bűnbánatot, a fekete az utolsó kenetet, a lila az egyházi rendet és a kék házasság szentségét. (Mivel én még nem láttam a szivárványban fekete színt, hacsak nem a szmogréteget azonosítjuk vele, ezzel azt hiszem nem tudok azonosulni).

Képernyőfotó 2013-06-26 - 16.52.49.png
A hindu misztikában úgy vélték, hogy a szivárvány az istenek háborújában az íjat szimbolizálja: amikor isten egy kifeszített íjjal kilő egy nyilat (villámot), a nyíl megöl egy démont. Sok skandináv kultúrában található hasonló hiedelem.

Megint más kultúrák szerint a szivárvány a természet csodálatos ajándékait tartogatja: germán mítoszok szólnak arról, hogy a szivárvány abból a tálból nőtt ki, melyet  Isten a teremtéshez használt: ebben a tálban tartotta a világ színeit. Az inkák hite szerint Napisten ajándéka, az ősi arabok szerint pedig  a Déli Szél szőtte az égboltra.
Cherokee indián törzsek szerint a szivárvány a Napisten kabátjának a szegélye: amit csak a szerencsések láthatnak néha az égbolton megcsillanni...

Lássuk a magyar hiedelem rendszereket:

Képernyőfotó 2013-06-26 - 16.50.06.png

az ősmagyarok 'szovárványnak' hívták. A nép szerint a szivárvány felszívja a felesleges nedvességet a földről, és a folyókból,  így meg is kapjuk a szótövet: szív.  A csallóközi lakosság szerint a szivárvány reggeli jelenléte esőt hoz este, délutáni jelenléte pedig esőt hoz másnap reggel. A felszívott felesleges vizet ugyanis ki kell eresztenie máshol.Palóc elnevezése: bábabukra. Mit is jelent ez? A bába magyarul tündért jelent, a bukra pedig csokrot, szalagot. Ennek megfelelően tehát a szivárvány a tündér szalagja, amely nagyon hasonlít egy  babiloni hiedelemre, miszerint a szivárvány Istár istennő nyakéke.

Néhány kultúrában  negatív jelkép a szivárvány, például Hondurasban vagy  Nicaraguában, ahol az emberek úgy gondolják, hogy az ördög jelképe, melyben szemfényvesztésből bújik meg, onnan nézi őket miközben átkokat szór rájuk. A szláv mitológia szerint ha halandó egyszer megérintette a szivárványt, kijött belőle a démoni lényege.....

Képernyőfotó 2013-06-26 - 16.53.30.png

Napjainkban már nem is annyira a mítoszokról, hanem a szivárványzászlóról, mint fizikai jelenségről beszélhetünk. Az 1524-25-ös német parasztfelkelésben már használták a szivárványzászlót mint az új kor, a remény és a társadalmi változás jelképét. A parasztoktól néhány évszázad alatt a melegekig jutott a sokszínű zászló, mely a '70-es évek óta szimbóluma a meleg és leszbikus közösségeknek. Nem véletlen: a fejlettebb társadalmakban nem a parasztok küzdenek a jogaikért, hanem az esélyegyenlőséget hirdető melegek. A lényeg valahogy mégiscsak az: valakinek valamiért mindig harcolni kell, mert valakit, vagy valakiket mindig elnyom a tömeg....Igazán lelhetnénk békét is akár a szivárvány tövében.

Ps: Ez a bejegyzés a teljesség igénye nélkül született, mivel annyiféle hiedelemrendszer szól valamilyen formában a szivárványról, hogy arról akár egy egész könyvet is írni lehetne. A kommentezőknek tehát PACE:).

Képernyőfotó 2013-06-26 - 17.02.21.png

képek forrása: 500px, Rizsavi Tamás

Kommentek