2013. június 25. kedd komment
FRONToló

FRONToló

Na, ki hogy tűri a 20 fokos ingadozást? Boldogság, püffedő energia? Bizonyára. A szerencsésebbek legalábbis csak a fejüket próbálják a helyükön tartani, minden pillanatban felkészülve várva, hogy egy óvatlan pillanatban netán elgurul. A kevésbé szerencsések komolyabb fájdalmakkal, esetleg hisztérikus hangulatváltozással kísérik le a történéseket. Az anyatermészet meg röhög a markába. Lényegében összegyúr két ellentétes tulajdonságú légtömböt, mi meg máris Tazmán ördögöt megszégyenítő módon forgunk az ágyban reggelig. Én speciel a front tegnapi beköszöntét a nyakamig tekert lepedővel üdvözöltem. Na szóval, ha voltál már megmagyarázhatatlanul aluszékony, szédülékeny, álmatag, ingerült, szétszórt egyenként vagy mindezt egyszerre, akkor nagy eséllyel front a para, meg egy jó adag hajlam arra, hogy a légköri változásokra gyönyörűen reagálsz. Még durvább, hogy melegfront esetén növekszik a vérnyomás, és nagyobb a trombózisveszély, hidegfrontkor a reumatikus panaszok és az ízületi fájdalmak kerülnek előtérbe. Ahogy öregszünk, az utóhatások úgy súlyosbodnak, és hosszabbodnak, mint a másnapok. Érdekes, hogy megboldogult duhaj tinédzser koromból egyik tünetre sem emlékszem…

4081802270_8475308ceb_z.jpg

Meteorológiailag bizonyított, hogy a Kárpát – medence felett évente mintegy 100 front is elvonul, de kétségkívül kezd érezhetően extrémmé válni a helyzet, ami a tünetek megjelenésével, adott esetben durvulásával jár. Front-érzékeny célcsoportként a túlhajszolt életmódot folytató, instabil idegállapotú, gyengébb fizikumú, illetve érrendszeri, reumatológiai betegségektől szenvedőket tartják. Vagyis nagyjából drága hazánk teljes lakosságát, ahol mindenki kínja nagyobb, mint a másé.

És hogy mit lehet tenni? Kerüljük a stresszt, éljünk egészségesen. Valamelyik okos oldal, még okosabb tanácsa. Kössz, haver erre magamtól sose jöttem volna rá. A gond csak az, hogy nincs stresszkikapcsoló- és harmónia bekapcsoló gombom, you know…

Ami viszont egyel használhatóbb, a sok séta télben, fagyban, esőben, szélben. A szélsőséges időjárási viszonyokhoz így könnyebben akklimatizálódik a szervezet. Kutyások előnyben! ;) A hideg-meleg vizes váltózuhany, és/vagy a szaunázás is kezelésbe veszi és jó kondiban tartja a hőháztartást.

Tiller-Girls-walking-Borzoi-dogs-1952.png

Táplálkozásügyileg  a melegfrontra érzékenyeknek A-, B2- és C-vitamin, kálium és foszfor, illetve nyugtató teák és gyógynövények fogyasztása ajánlott. Kálium tartalmú ételek pl: karalábé, karfiol, paradicsom, burgonya, búza, rozsliszt, gabona, és a kis szottyos mazsola.

A hidegfrontra érzékenyeknek B1-, D-, E-, I-vitamin, kalcium, magnézium bevitele segíthet. Ezek főleg az élesztőben, halakban és tojásban vannak. És végre zöld az út a megszokott kávé- vagy teafogyasztásunk megemelését illetően! Mindent a szent cél érdekében! A sok nyers- és párolt zöldség, a káposztaevés, a paprika, citrom, teljes kiőrlésű gabona, korpa, zöldborsó és citrusfélék bevitele kifejezetten hatásos ezekben az időjárástól nehezített napokban.

types-tea_2.jpg

Szóval ha csak nem rendelkezel beépített egyensúly ki/be kapcsolóval, vagy a fentieket elolvasva ismeretlenek a tünetegyüttesek, eltekinthetünk a fentiek megfogadásától. Ellenkező esetben betartásukkal bébikönnyedséggel átvészelhető! 

Kommentek