2013. június 24. hétfő komment
Tanuljunk vizet inni jól!

Tanuljunk vizet inni jól!

Azt mondják, hajlamos vagyok kapkodni. Ide kapok, oda kapok, de az életem egyéb területeitől eltérően, írásügyileg ez lehet nem is jön rosszul. Most épp a taoizmusról olvasgattam ezekben a forró nyári napokban, a pici hűs földszinti lakásomban. Egészen biztos vagyok benne, hogy ezalatt a pár kánikulai nap alatt én voltam az egyetlen ember, aki nyakig betakarózva full pizsiben volt képes édesdeden aludni. Lám, sosem gondoltam, hogy egyszer ilyen hálás leszek ezeknek a legalább 100 éves méteres századfordulós téglafalaknak. Nade vissza Kínába. A taoizmus végtelen vallási és filozófia rendszer, de épp az elmúlt napok hőségriadója kapcsán a hagyományos kínai orvoslás pár egyszerű, de annál nagyszerűbb tanácsát osztom meg veletek, hogy a napi folyadékbeviteletek hatékonyabb legyen szimpla szomjoltásnál, nem csak 40 fokban…

glass-of-water-article.jpg

Vallják, hogy minden étel és alapanyag energiát hordoz, ami kisugárzással van ránk, mindezeknek az egyén szükségleteinek megfelelő összeállítása teremti meg az optimális táplálkozást. Kerülni kell például a túl hideg, vagy a nehezen emészthető ételeket, ami ugyanúgy igaz a folyadékbevitelre is. A Taoizmus útja az arany középútra és a testünk jelzéseire való odafigyelésre int bennünket, vízivás terén is.

Alap, hogy másfél liter az adag naponta, extrém helyzetben, mint pl. hőségriadó idején pedig kábé ennek a duplája. A hideget szervezetünk nehezen viseli el, így a szobahőmérsékletű kortyokkal többre megyünk, a hidegtől csak feldagadhat a hasunk. Fogyókúra esetén egyenesen melegnek kell lennie, mert az emésztés lassú égés, és azt így tudja legjobban támogatni. A hideg vizet az emésztésnek fel kell melegítenie, a lép munkája tökéletlenné válik és sem az építés, sem a salaktalanítás nem kap elég energiát. Nem jó dolog továbbá evés közben, vagy azt követően fél órán belül inni, mert ez is akadályozza a felszívódást. 

Brain.jpg

És a lényeg az agyonra hangsúlyozott mennyiségen túl, hogy a megfelelő időpontban elfogyasztott víz maximalizálja az emberi testre gyakorolt pozitív hatását:

  • 2 pohár víz ébredés után segít aktivizálni és felébreszteni a belső szerveket, hogy a csörgő óra utáni sokkot feldolgozva mégiscsak elinduljon a nap
  • 1 pohár víz fél órával az étkezések előtt elfogyasztva segíti az emésztést
  • 1 pohár víz tusolás vagy fürdés előtt segít csökkenteni a vérnyomást
  • 1 pohár víz lefekvés előtt segít elkerülni a szélütést és a szívrohamot

A nagy titok tehát az ipari ivászat és a rendszeresség szimbióziásban rejlik. Csináljátok, és a hála nem marad el!

Kommentek