2013. június 20. csütörtök komment
Szuperételek klubja

Szuperételek klubja

A klub létezik, a tagjai pedig bár helyenként egzotikusnak hathatnak, ma már karnyújtásnyira beszerezhetők, de nem is gondolnánk, hogy mennyi hétköznapi kincset rejt akár a sarki közért is. Különösen elit klubról van szó, melybe csak és kizárólag azok kerülhetnek be, akinek a név kötelez alapon szupermagas a tápanyag tartalma, élettani hatásával komolyan számolni kell, ellenben egyáltalán nem tartalmaznak káros anyagokat! A témakör meghatározását illetően heves vita van az orvosok, tudósok, dietetikusok között, és nyilván nem az én hatásköröm igazságot tenni, azt viszont annál inkább megtehetjük, hogy ezekből a kétség kívül tápláló tápláléknak valókból csokorba gyűjtjük a toplistásokat! Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy egy általános és átfogó egészséges táplálkozás részeként fejtik ki legjobban mindent vivő hatásukat, úgyhogy légyszi, figyeljetek oda, és nem csak a közérzetetek jár jobban...

Íme egy kis válogatás az egzotikumok és a hétköznapok háztájáról. Nyers, szárított vagy a kivonatukat tartalmazó jó minőségű táplálék kiegészítőkben is beszerezhetők! Ami egészen biztos, hogy egy egész gyógyszertárnyi kemikália nem ér fel egy-egy szemmel ezekből itt:

 

Goji bogyó – Minden betegség ellenszere

Goji-Berries.jpg
Más néven lycium, vagy kínai ördögcérna a Himalájából származik. 18 féle aminosavat, A-, B1-, B2-, C- és E-vitamint és 21 nyomelemet tartalmaz. Már 5000 éve ismerik, és az örök élet forrásának nevezik, amit mi sem bizonyít jobban, minthogy őshazájában több száz évnél idősebb ember él. A tibetiek szerint szinte minden létező betegségre megoldást nyújt, úgyhogy mondjuk a holnapi bevásárló listára fel is lehet szépen venni:

  • Táplálja a májat és a vesét
  • Lassítja a szervezet öregedési folyamatait
  • Védi az immunrendszert
  • Lassítja az őszülést és a hajhullást
  • Pozitív hatással van a véredényekre, vérnyomásra, vércukorszintre

 

Acai bogyó – A világ legtökéletesebb étele

acai.jpg

Aprócska bogyó egyenesen az Amazonas völgyéből. Vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek, étkezési rostok egész sora segíti az emésztésünk egészséges működését, állítja be a megfelelő koleszterin szintet. Az emészthetetlen rostjai csökkentik egyes rákfajták kialakulásának a veszélyét is. A zsírsav aránya az acaiban olyan, mint az olíva olajban. Ez is hozzájárul ahhoz, hogy a mediterrán országokban olyan alacsony a szívbetegségek aránya. Antioxidáns, baktériumölő, gyulladáscsökkentő.

 

Méhpempő – Az idegrendszer leghatásosabb vitalizáló anyaga

mehpempo_n.jpg

Az életelixír. A kas méhkirálynője csak ezzel táplálkozik, és ezáltal 3-4 évvel is túléli a kis talpalávalóit. Hitetetlen sebességgel fejlődik és a halandó dolgozókhoz képest isteni képességekkel bír. Na. Emiatt a szép kis természetadta sztori miatt kapott rá az ember is. Az se rettentsen el senkit, hogy valójában a fiatal dolgozó méhek garatmirigy váladéka és a fajtájuk táplálása szolgál. Eredetileg. Olyan anyagokat tartamaz, amelyből az emberi szervezet is könnyedén épít hormonokat, épp olyat amire épp szükségünk van. Ha kell ösztrogént, ha kell tesztoszteront vagy éppen inzulint, az idegrendszerünk működéséhez pedig döntő mennyiségű B vitamint és acetikolint tartalmaz.

 

Gránátalma -  A szerelem, a termékenység és a bőség gyümölcse

granatalma_120598003_n.jpg

Szintén a mediterrán vidék szülöttje, sok kicsi magja miatt Aphrodité gyümölcsének is tartották, de már a Biblia sem volt rest megemlékezni a hatásairól. A káros koleszterin és a tumoros megbetegedések legnagyobb élharcosa. Elsőrendű sejtvédő antioxidáns sokféle polifenol, vitamin és nyomelemforrás.

 

Camu camu – Bolygónk legdurvább C-vitamin forrása

camu-camu.jpg

Az Amazonas bennszülött társadalmának egyik legfontosabb tápanyaga, több C vitamint tartalmaz, mint bármely más ismert növény a világon. Immun- és idegrendszer erősítő, serkenti a vérkeringést, a máj működését, és a légzőszerveket. Depresszió és szorongásos betegségek ellen is sikeresen alkalmazzák.

Kommentek