2013. június 18. kedd komment
Házi fegyvertár csipkelődés ellen

Házi fegyvertár csipkelődés ellen

Egy herbalista nem gyűlöli a rovarokat. Egymást kizáró ellentét lenne. Engem azonban sajnos olyan génekből faragtak, amihez különösen vonzódnak a mindenféle ízeltlábúak, a szúnyogtól a pókon át bármiig. Ez a vonzalom azonban erősen egyoldalú, képtelen vagyok a viszonzására. Bármi, ami repked, mászik, kicsi és csípni tud, az tutira belémbotlik, amivel a nyár beköszöntével rendre megkeserítik az életem. Én meg ráadásul gyarló ember lévén mindezek mellé csekély akaraterővel lettem megáldva, és rendre széjjelvakarom a kis lények nyomán ottmaradt csípéseket, karcolásokat. Ez nem túl szexi, a kialakuló égő piros pöttyök, és az esetleges ottmaradt lenyomatok sem. Vakargatással pedig csak még tovább fokozhatjuk, az amúgy jobbik esetben aprócska kárt, ugyanis ezzel csak a bőr alá juttatott méreganyagot egyengetjük nagyobb és nagyobb felületekre. Szóval barátok egészen biztosan nem vagyunk a természet ezen teremtményeivel, és a jelek szerint meglehetősen zavarom is a köreiket. Vagy bosszantóan ellenállhatatlan vagyok... Akárhogy is, szélmalomharc ellenük kardoskodni, és nem is lenne szép, hiszen hasznosak, már ami a velem való foglalatoskodásukon kívüli tevékenységüket illeti. Nekünk nem is maradt más, csak a saját sebeink nyalogatása. Nyugika, a károk enyhíthetők. És lám, a Fenistil gélen túl is van élet, nem is olyan messze, a konyha irányában.

0510C842.jpg

Az első és legfontosabb tanács, hogy kezeket hátra, nem vakarózunk pudlikutyus módjára. A következő lépés, ha tudjuk miféle ádáz állat garázdálkodott a testünkön, hatékony ellenpólust biztosítani. Ha az méh, vagy hangya, akkor vízzel pasztásított szódabikarbóna lúgos hatásával hamar túl lehetünk a megrázkódtatáson. Az előbbi esetén egy kis pépesített vöröshagyma pakolás is segít.

20110303hazitunde6.jpg

A darázs fecskendező anyaga azonban lúgos, ez esetben a citrom és az ecet, illetve a hideg vizes ecetes borogatás a nyerő ellenanyag. Lám az ecet valóban polihisztor, alapvetően minden csípésre jótékony hatással van, plusz egy csomó máshoz is kitűnő alapanyag. Ugyanúgy a túró tüllbe vagy gézbe tekercselve, és borogatásként használva. Lassacskán eljutok oda, hogy az ecethez hasonlóan a túrót is górcső alá kell vennem, és külön post-ot szentelnem neki. Egyre több jó tulajdonságára derül fény, így a minimum, hogy a közeljövőben reflektorfénybe állítjuk.

túró_talban_550.jpg

Csípésügyileg a zúzott petrezselyem levél is új oldaláról mutatkozhat be, ha kipróbáljuk szúnyogtámadás esetén enyhülést ad, és véd a felületi fertőződések ellen is.

Állítólag a banánhéj a vöröslő felületre helyezve, és dörzsölve szintén extra sebességgel hat. Ezt se megerősíteni, se megcáfolni nem tudom, ezen pár sor megírásáig még csak nem is hallottam róla, de mi bajunk lehet? Tapasztalatok  welcome! Megelőzésként viszont annál gyakrabban kenegettem magam fél citromokkal a szabad ég alatt, főleg még megboldogult fesztiválmunkás koromban. És meglepően hatásos volt. Vagy az ezzel arányosan elfogyasztott bor mennyiség... Ragad az biztos, de komolyabb szúnyogcsípés mátrix nélkül megúsztam egy teljes Tisza parti móka-kacagást.

mosquito-repellent-cream-in-lemon-fragrance-500x500.jpg

Általánosan jó hatású a körömvirág vagy árnikakrém, de ha ezek vagy a fentieken kívül épp semmi sem akad, a bőrünket viszont rendületlenül marjuk le, a hideg vizes borogatás, és a jégkockás dörzsölgetés is jó kis tünetenyhítők. A közelgő trópusi kánikulában tehát nincs más hátra, mint a hűtőbe be!

Kommentek