2013. június 14. péntek komment
Városlakók kis esti meséi

Városlakók kis esti meséi

Köztudott, hogy meseimádó vagyok. Megnyugtatnak, kikapcsolnak. Habár lehet, hogy csak egy gyerekkorból visszamaradt pavlovi reflex, hogy meséket bámulva nyálcsorgatóba kapcsolok, de kifejezetten szeretem, hogy létezik olyan műfaj, ami becukiskodja magát a bőröm alá, kisimítja a ráncaim, és mosolyt húz a fejemre.

Mindezek mellett ebben a témában ínyencnek is tartom magam, és sajnos közhely ide vagy oda, manapság tényleg képtelen vagyok olyanba botlani, ami jótékonyan leszedálná úgy az agyam, mint Walt Disney bármelyik klasszikusa. Az meg egyenesen a végérvényes megüdvözülésemet jelentené, ha az előbb említett mester, és másik nagy kedvencem, Dali Úr közös produktuma még aktív éveik során megszületett volna. Sajnos a legislegeredeti mű csupán 17 másodpercesre sikeredett, majd csipkerózsa álomba hullott, mígnem az ezredfordulón fedezték fel, és fejezték be a két zseni által kezdett csodát. Lássátok meg, azonnal ható kincsdarabka, a nagy elődök szellemével átitatva:

A régmúlt művészei iráni elfogultságomban rajongással tölt el, ha a webet böngészve egy másik gyermeki lélekre bukkanok, aki nálamnál sokkal tehetségesebben még ki is tudja fejezni annak minden varázsát, rejtélyét, szépségét.

Rune Guneriussen az a norvég művész, aki installációit teljesen hétköznapi tárgyakból felfűzve a természetbe állítva, kiszolgáltatja a néző képzeletének. Egy szürreális mesevilág random, és elveszve, az erdő mélyén, vagy egy folyó partján, gyönyörűen megkomponálva. Guneriussen ráadásul arra is nagyon ügyel, hogy műveit a fotók elkészülte után azonnal lebontsa, érintetlenül hagyva a díszletül szolgáló környezetet.

Egy csipet szépség, falatnyi mesevilág, belülről ható lélekbalzsam, ami csak arra vár, hogy nézzétek, élvezzétek, és hagyjátok, hogy életre keljen…

conceptual-art.jpg

Circle of reception.jpg

Installation-Art-Nature-Rune-Guneriussen-5.jpg

Installation-Art-Nature-Rune-Guneriussen-8.jpg

Installation-Art-Nature-Rune-Guneriussen-2.jpg

installations-norway-1.jpg

Installation-Art-Nature-Rune-Guneriussen-11.jpg

Tables in the cradle.jpg

Kommentek