2013. június 13. csütörtök komment
Óda a C-vitaminhoz  - Szent-Györgyi Albertre emlékezünk

Óda a C-vitaminhoz - Szent-Györgyi Albertre emlékezünk

A Magyar Tudósok Napja 2009. június 13-án került be a köztudatba, miután már rajtunk kívül szinte minden felvilágosultabb országban volt ilyen nap, amikor is a legnagyobb felfedezésekkel bíró tudósokra és találmányaikra, felfedezéseikre emlékeznek.Nálunk azért éppen ezt a napot választották ki a nagyérdeműek, mert 1941. június 13-án jelentette be dr. Szent-Györgyi Albert egyetemi tanár, Nobel díjas tudós, "Eljárás jól eltartható, nagy C-vitamintartalmú készítmények előállítására" című találmányát, amelyre a Magyar Szabadalmi Bíróság 133 789. számon 1947-ben szabadalmat adott. És a csodálatos C-vitamin szerkezetére és előállítására vonatkozó információk innentől megállíthatatlanul világkörüli útra léptek.

Skorbut.jpg

A már ókorban is ismert skorbut nevű betegség gyógymódjára sokáig nem jöttek rá, és e rettegett kór jellemzően téli időszakokban, háborúk idején és azok között bukkant fel, akik nyomorban élték életüket. A halálos fáradtsággal, letargiával és borzalmas testi tünetekkel járó betegség (fogínygyulladás, fogsorvadás, fekélyek, izomsorvadás) igazi népbetegséggé akkor vált, amikor a hajókereskedelem fellendülésével hosszú hónapokat töltött a legénység messzi tengereken. Próbálkoztak a fedélzeten mindennel, de csoportosan szedte áldozatait a tengeri pestis. Aztán amikor az 1700-as években nagy erejű kísérletezésbe kezdtek, mindenféle zöldséget, gyümölcsöt, esetenként higított vitriolt is adtak az utazóknak. A "véletlen" egybeesések után már tudatosan adtak citromot, narancslevet és grépfrútot, vagy savanyú káposztát a napi rutin részeként. A végeredmény: van a citrusfélékben valami, ami segít ennek a hiány betegségnek a megelőzésében. Bingo. A tengerimalac kísérletek után neve is lett: mivel a B már foglalt volt, C-vitamin lett belőle.

Eközben a századok teltek, pörgött az időkerék és egy Albert nevű vagány srác fanatikusan kreatív tudósszellemmel kutatásokba kezdett. A köztiszteletnek örvendő legendás kívülálló, aki az akkori rendszerekkel szemben az angolszász tudományos kört és hozzáállást tartotta példaértékűnek, az 1920-as évek elején felfedezett egy anyagot a mellékvesében, melyet növényi forrásokból próbált meg később előállítani és  akkor hexuronsavnak nevezett el. Éveken keresztül mindenféle növényből megpróbálta kivonni azt az anyagot, amiről tudta, hogy citrusfélékben és zöld növényekben található meg.

Képernyőfotó 2013-06-12 - 22.22.48.jpg

Egyik este felesége töltött paprikával várta haza. Csakhogy a mi Nobel-díjas professzor urunk nem szerette a paprikát...így csak úgy tett, udvariasságból, mintha megette volna, de a paprikákat valójában zsebre vágta, majd még aznap este, egy könnyű kis egészségügyi sétára hivatkozva a laboratóriumba sietett. Hiszen a paprika volt az egyetlen, amiből még nem próbálta meg kivonni a kívánt mennyiséget. És innentől megnyílt a C-vitamin aranybánya. Így tartja legalábbis az anekdota.

skorbut6.jpg

Szent-Györgyi Albert emlékezése szerint: „Pár héttel később másfél kilogramm vitamin volt a kezemben, addig csak ezredgramm mennyiségek voltak. Ezt szétosztottam az egész világon, és onnan tudtuk meg, hogy mi a C-vitamin pontos kémiai szerkezete. Ennek a következménye, hogy ma tonnaszámra gyártják, mint az emberi egészségnek az alapvetőforrását.”

Skorbut2.jpg

C-vitamin, ódát zengünk hozzád: nemcsak elgyengült immunrendszerünket erősíted, gyorsítod a sebgyógyulást, de antibakteriális hatással is bírsz és kitolod a fáradtságérzetünket. Növeled a teljesítményt és támogatod a zsírégetést. Ha vitamin lennék, boldogan felcsípnélek. Így viszont a napi C-vitamin adagomat köszönhetem neked és szájon át szedlek. Ammen.

Skorbut5.jpg

Szedjétek és gondoljatok közben egy nagyszerű tudósra és örök optimista emberre, aki a szokásos politikai lehetetlenségek elől menekülve végül hazájától távol, a Woods Hole-i Oceanográfiai Intézet Tengerkutató Laboratóriumában rekedt. Tengerparti villája évtizedekig szinte zarándokhelye volt világhírű tudósoknak, akiket hihetetlen tudományos felfedezésekre inspirált az ott töltött idő és a Szent-Györgyivel való társalgás. Élete utolsó két évtizedét a rákkutatásnak szentelte.  Kilencvenhárom évesen hunyt el Woods Hole-ban. Házának kertjében helyezték örök nyugalomra.

skorbut4.jpg

 

forrás: wikipédia, healthonline.com, webvitaminbolt.hu, nol.hu, hvg.hu


Kommentek