2013. június 12. szerda komment
Piros gyümik for president

Piros gyümik for president

Június az igazi izzó piros hónap. Nem az az égető, kellemetlen, délibábos aszfaltszagú, hanem a valódi friss nyári meleg antréja. Legalábbis általában, az ideitől hajlamos vagyok elvonatkoztatni... eddig. A piros pedig nem csak a három alapszín legszebbike, a szerelem jelképe, a tűzé, a szenvedélyé, a színterápiában a dinamizmus, a teljesítményfokozás az életigenlés szinonimája.  Nem véletlenül a legforróbb szín, és a vérre gyakorol közvetlen hatást. Vörös fény hatására gyorsabban ver a szívünk és intenzívebb lesz a vérkeringés, izgató, stimuláló.

tumblr_m0xwlyKWYn1r7sytho1_500.jpg

A nők kelléktárának legendás szereplője. A piros rúzst például az ókortól, - egészen biztosan bizonyíthatóan Kleopátrától- kezdve - hol a figyelemfelkeltés, a nőiség hangsúlyozására, a szüfrazsettek idején a feminista helytállás megtestesítőjeként, hol szimplán a ribik elengedhetetlen kellékének tartották. A 20. század legendás filmcsillagai nyomán pedig visszavonhatatlanul és végérvényesen a nőiség és a szexuális kihívás legegyértelműbb eszköze.

marilyn-monroe-red-lips.jpg

Kissé elkalandoztam, pedig valójában e gyönyörű hónap még csodálatosabb terméseinek jótékony hatásairól akartam beszámolni, és felhívni mindenki kedves figyelmét, hogy ne felejtse lelegelni saját, vagy a nagymamija kertjét, ezek hiányában pedig kifosztani a sarki zöldségest, amíg lehet. Mert ez a szín ugyanúgy hat kívül, mint belül, ez az időszak pedig dúskál a vörös természetadta kincseiben, lássuk őket egyenként:

Eper

Egyes számú indulónk már leköszönőben, bár északibb területeken, pl. ahonnan én jövök, még épp ereje teljében. Nemrégiben világosítottak fel arról is, hogy ez hivatalosan szamóca, még hivatalosabban fragaria, melyről nemrég parázs vitába is bocsátkozott a fészbukozó közösség. Az eper nekem eper, egyszerűen, finoman. Gazdag C-vitaminban, foszforban, káliumban és kalciumban, valamint természetes fájdalomcsillapítót is tartalmaz. Vértisztító hatása révén szépít, méregtelenít és fogyaszt is.

8722197605_c6c36fc57f_z.jpg

Ribizli

A XIV. században még csak kis bevándorlónak számított Európában, és kolostorkeretek kedvelt lakója volt, hamar elterjedt, bár testvére, a fekete ribizli mellett kissé mindig háttérbe szorul. A kis piros ribó bogyók savanykás és macerás szereplőnek tűnhetnek, azonban valódi C, B1, B2, B6, valamint E-vitamin források, nem mellesleg tumor ellenes hatással bírnak. Növényi zsírjai a bőrben található zsírokhoz hasonlóak, könnyen felvehetők és leadhatók. Antioxidáns színanyagaiért valódi természetes orvosság!

currants-bowl-in-grass-590.jpg

Cseresznye

A kőkorszak óta az ember szelíd társa, az ókorban pedig az istenek eledele. Hogy miért? Semlegesíti az oly sokszor emlegetett káros szabadgyököket, segít a sav-bázis egyensúly beállításában. Székrekedés esetén is alkalmazható! És ez is tele van antioxidánssal. Eredeti neve a madárcseresznye, ami onnan jött, hogy az istenek mellett a madarak közkedvelt falatkái is voltak. A Kárpát-medence valódi bennszülöttje, úgyhogy teljességében a miénk. :)

chershnya.jpg

Meggy

A meggy és a cseresznye története közös tőről fakad, vitamin- és ásványi anyag összetételük is hasonló, azonban majdnem tízszer annyi A-vitamint és jóval több szerves savat tartalmaz. Az ókori görögök, rómaiak és perzsák körében is nagy népszerűségnek örvendett. Elősegíti az emésztést, a keményítő és a fehérje feldolgozását, felszívódását. Serkentőleg hat idegeink működésére, ezt tényleg jó tudni! Ásványi anyagai közül kiemelendő vas-, kalcium-, kálium- és magnéziumtartalma. Szerves savai segítenek az erek tisztításában, serkentik a veseműködést, az anyagcserét, és elősegítik a vitaminok felszívódását, de kitűnő vízhajtó is.

3750815228_10cef8a7b7_z.jpg

Málna

A legkedvencebbem és a rózsafélékhez tartozik. Kréta szigetéről indult hódító útjára, és ezt is, mint oly sok mást a kolostorok szerzetesei vették pártfogásba. Rendelkezik a piros gyümik jellegzetes antioxidáns hatásával. A vitamin tartalma a látásunkért, C vitaminja az immunrendszerünkért tesz nem is keveset. Vértisztító, B1-2 vitamin forrás, pektintartalma pedig elősegíti az emésztést. Végére hagytam a leghasznosabbat, miszerint másnaposság ellen és antibiotikum kúra után is helyre rakja a belsőségeinket.

berry-love-pinkish-raspberry-red-Favim.com-114210.jpg

Íme, összeállt a jószolgálati vörös herba hadsereg, a habzsidőzsi ér! Végül az én tavalyi kis magángyűjteményem, hétvégén rá is nyomulok az idei kiadásra is! :)

600916_3523841894973_851085714_n.jpg

Kommentek