2013. június 11. kedd komment
Citromfűvel töltött hal - idegnyugtató könnyű vacsora

Citromfűvel töltött hal - idegnyugtató könnyű vacsora

Ez a harsogóan zöld gyógy -és fűszernövény általában teaként ismert a környezetemben, a stressztől agyonnyomott marketinges társadalom tagjainak kedvenc nyugtató teája. Sokan úgy fogyasztják, hogy előtte letolnak 2-3 energiaitalt, majd a túlpörgött idegeket citromfű teával lúgozzák simára. Így persze kettővel nehezebb valódi zen állapotot elérni, és az sem nagyon segít az ügyön, hogy a filteres teák többnyire csak jóval kisebb mennyiségben tartalmaznak elégséges hatóanyagot. Jobb lenne,ha friss citromfűvel tennék ugyanezt, de persze kevesen kitartóak balkonládában fűszernövényeket nevelgetni. Az, hogy a citromfű igénytelen és emiatt itt nálunk a sziklás ház előtti részen megterem, mit terem, burjánzik, tiszta szerencse. De abból indulok ki, hogy a boltokban szinte minden zöldséges részlegen lehet már cserepes citromfű növénykét venni, így maradjunk annyiban: a következő recept azon túl, hogy isteni, bárkinek elérhető.

Képernyőfotó 2013-06-11 - 9.01.27.jpg

Mert a teán túl is van élet: a citromfű hallal és fokhagymával egyszerűen zseniális párosítás. Nem én voltam az értelmi szerző, hanem Jamie Oliver. Egyik rapid főzőműsorában annyira gusztán tömögette majd eszegette a sült halak hasába gyömöszölt fűszercsodát, hogy amikor a mélyhűtőben Szasza anyukája által csomagolt fagyasztott halra rábukkantunk, azonnal meg is csináltuk. Utólag is hála neki:)

citromfűvel töltött hal.jpg

Mert a citromfű bizony nemcsak az idegeket nyugtatja és megkönnyíti az elalvást, hanem könnyed élvezet kulináris kicsapongások alkalmával. Íme a citromfüves sült hal recept, melyhez petrezselymes újkrumplit és könnyű salátát pattintsatok köretnek.

Recept:

8 db keszeg

1 jó nagy marék citromfű

10 dkg liszt

2 tk természetes ételízesítő (pl. Erdészné konyhája)

8 gerezd fokhagyma

2 tk pirospaprika

8 szelet füstölt szalonna (elhagyható)

kevés olaj

Elkészítés:

A halat megtisztítva, 2-3 mm széles csíkokban beirdalom, majd jó alaposan sózom és kb. 20 percig állni hagyom. Ezután a lisztet összekeverem az ételízesítő keverékkel és a pirospaprikával, majd a halakat beleforgatom. Az élelmesebb ugyanehhez egy zacskót is használhat, abban keveri, rázogatja össze a halat a fűszeres liszttel.

Egy tepsibe vagy egy jénai edény alját vékonyan olajozzátok ki, majd a halakat helyezzétek bele úgy, hogy előtte a hasukba töltitek a citromfüvet és az összetört fokhagymát. Ha van mozsaratok, az a legjobb, abban törjétek össze a kettőt, isteni illatok mellett frenetikus ízélményt tartogat a halbendőben sült citromfű-keverék. A halat nem kell lefedni, rázogassátok meg kicsit a tepsiben, hogy az olaj a tetejére is rámenjen picit, így sül meg szépen egyenletesen.

Sütés:

200 fokra előmelegített sütőben 20 percig süssétek.

Douglas Adams, a Galaxis útikalauz stopposoknak írója szavaival élve pedig: "Viszlát és kösz a halakat.":)

Kommentek