2013. június 04. kedd komment
Tesióra iroda módra

Tesióra iroda módra

Tegnap leragadtam az X-Men előtt, az agyam pedig kicsit meglódult az evolúció és ilyen olyan vadhajtásai irányába. Habár se sci-fi rajongó nem vagyok, és - Batman-t kivéve - a szuperhősökben se nagyon hiszek, a fantáziám a nem túl távoli, nagyon is reális jövőbe kalandozott. Sajnos drága barátaim, a nem túl távoli jövő elég lankasztó. Gondolatolvasás, falon átmenni tudás, vagy csodálatos szárnyak növesztése helyett sokkal inkább megboldogult Quasimodo kisebb nagyobb, talán kevésbé torz kiadásai leszünk. Távol álljon tőlem a borúlátás, ezért nem állítom, hogy ez az egyetlen és kőbe vésett út, de a hozzám hasonló kis csinovnyikoknak nem árt odafigyelni az irodai lét okozta torzulások első jeleire. Mert mutálódunk kedveskéim, és még csak irodai meló se kell hozzá, pusztán egy egész napos rosszul beállított monitorbámulás. Mutatom:

hunched-at-desk.jpg

A rossz testtartás nyak, hát és vállfájdalmakhoz vezet, hosszú távon kopásokhoz, befeszült, torzult ízületekhez, akár konkrét púposodáshoz, a kezek, csukló sérüléseiről nem is beszélve.

Ne feledjétek, hogy egy pozícióban gubbasztani túl sokáig semmiképp nem tesz jót, tűnjön bármily kényelmesnek is. Az optimális az ülés, állás, és a séta arányos és rotációs kombója lenne. Én ezt általában úgy oldom meg, hogy a házon belüli telefonálgatás helyett futkosok a lépcsőn – igaz, csak három az emelet-, de sok kicsi sokra megy alapon egynek tök oké.

Fontos, hogy a monitor pontosan a fejeddel szemben legyen, ne kelljen jobbra-balra sandítani. Az egérhasználat is az adott felünket terheli túl, ezért laptop esetén néha napján a touchpad beiktatása, hasznos és gyors billentyűkombinációk betanulása jót tehet. Ha nem tudunk lemondani az egérkénkről, tartsuk olyan közel a billentyűzethez, amennyire csak lehet.

12991-1_n.jpg

És ha már billentyűzet: legyen hozzád közel és szemben, hogy a nyakad és a vállad ellazulhasson, és az alkarodat megtámaszthasd. Az asztalod magassága akkor megfelelő, ha könnyen és kényelmesen rá tudsz könyökölni. A széked magassága akkor pont jó, ha a leengedett lábaid 90 fokos szöget zárnak be. A vérkeringésnek jót tesz, ha néha felpolcolod. Néha pedig nem árt kinyújtogatni és váltogatva keresztezni, feltéve, ha így egy jól irányzott nyújtózkodás után nem lököd át egy munkatársad a másik helyiségbe, vagy pár pillanatra a csillagok közé… :)

Ami a mozgolódást illeti, két tuti kedvencem van, az egyik forgószéken működős. Annyi az egész, hogy az asztalba kapaszkodva egyenes felsőtesttel mozogunk jobbra, balra. Nagyon buli. A másikban, felállva, kényelmes terpeszben előre hajolunk, a két kezünkkel átfogjuk a könyökünket, és csak lógunk. Ez akkor igazán hatásos, ha tényleg hagyjuk, hogy a gravitáció a könyökünknél fogva húzzon előre és így maradunk legalább 30mp-ig, aztán könyökfogást cserélünk. Amit felülről fogtunk, most az kerül a fogásban alulra. Ez a jógából jön, hogy mind a két felünk egyenlően lazulhasson.

tumblr_m6jw0af4hn1rzlnxwo1_500.jpg

A klasszik fej- és háthajlítás, vállkörzés és nyújtózkodás akármikor jöhet, ezek mellett van még egy kevésbé feltűnő mozdulat, amit én is e post írása közben próbálgatok először, és aprósága ellenére tök hatásos. Ez az állcsúsztatás. Anélkül, hogy az állunkat fel vagy le mozdítanánk, húzzuk a fejünket egyenletesen hátra, közben tartsuk vissza a lélegzetet.

A csukló és a kezek átmozgatásáról se feledkezzünk meg: nyújtott kézzel feszítsük a csuklónkat fel, majd engedjük le, ennek ismétlése után szintén ellazított kinyújtott karral az ujjainkat szorítsuk ökölbe és vissza.

Notórius rosszul ülő típus lévén e cikk kapcsán ünnepélyesen megfogadom, hogy a fentieket minden nap próbálgatom, kívánom nektek is, ámen!

Kommentek