2013. május 30. csütörtök komment
BLOGBARÁTOK - ZÖLD BAZÁR, FLIP-FLOP, GYEREKJÁTÉK, MIEGYMÁS

BLOGBARÁTOK - ZÖLD BAZÁR, FLIP-FLOP, GYEREKJÁTÉK, MIEGYMÁS

Vannak az élettársak, a  lelki társak és nagyon úgy tűnik, hogy a blogtárs fogalom is beköszöntött az életünkbe. Jó látni, hogy valójában mennyi embert érdekel a világ sorsa, csak éppen a napi agymosás, a rohanás, a korunkra oly jellemző mesterséges frusztrációkeltés miatt úgy tűnhet: alig-alig akad ember, aki komolyan venné a zöldebb életet. A reklámszakma igazán jó példa arra, hogy hogyan néznek azokra, akik zöld projektekben gondolkoznak, volt benne részem bőven, számtalan alkalommal ütközött a kreatív csapatunk által összepakolt zöld ötlet olyan falakba, melyet kizárólag az anyagi motiváltság kaszált el. Összeszámolni sem tudom hányszor találkoztam már a valódi munkám során lesajnáló tekintetekkel és a következő szöveggel: "Úgysem gyűjti senki a szelektív a hulladékot, úgyse lehet ezzel hatni az emberekre és sajnos nem hiszünk benne, hogy a vállalatunkról kialakult képet ez pozitív irányba befolyásolná, de legalábbis az eladásaink biztosan nem nőnek. Kérem a következőt."

Képernyőfotó 2013-05-30 - 10.52.28.jpg

Aha. Úgyse. Mer? Régen azt mondták, hogy kizárt, hogy a Föld kerek. Úgyse tudja senki bizonyítani a laposság ellenkezőjét.  Aztán végül csak kerek lett. Szóval ki vagy öreg, hogy csak így "úgysézz"? Jövőbe látó? Jós? Vagy netán a világ ura?  Vagy csak egy agymosott droid a multiból, ahol olyan sok pénzt azért nem keresel, vagy ha igen, nem nagyon van saját életed, mert a multi nem azért fizet sok-sok pénzt, hogy az életednek valós értelme legyen, hanem pusztán azért, mert a te kizsigereléseddel 5x annyi pénz termelhető. Másnak a zsebébe. És biztosan nem a tiedbe. Ha erőteljesen gondolkozó lényként veszel részt ezekben a folyamatokban, az nem jó, mert az más és a más mindig konfliktus és a konfliktus általában pénzveszteséget jelent. Úgyhogy egészen nyilvánvaló, hogy zöld projekteket nem igazán éri meg működtetni, mivel  nincs igazi reklámértéke, hiszen a legtöbb esetben nem jár VÁSÁRLÁSSAL és PÉNZKÖLTÉSSEL. Az pedig bizony nagyon nem jó azoknak, akik a mi pénzünkből élnek. Ehhez kapcsolódóan Szepes Máriát idézném egy pillanatra, aztán rátérek a lényegre: "Az emberi szellem történetének nem volt még olyan valóban jelentős gondolkodója, aki ne állította volna szilárd meggyőződéssel, hogy az individuum boldogsága, elégedettsége sohasem anyagi külsőségek eredménye."

Képernyőfotó 2013-05-30 - 11.05.43.jpg

A lényeg:

Mióta a blogunk elindult, egyre másra bukkannak fel kisebb-nagyobb csoportok, kezdeményezések, bloggerek, akik szuper dolgokkal foglalkoznak és valódi üzenetük a természetközelibb és kevésbé pazarló élet. Mindjárt itt van elsőként a Zöld bazár, idézem a levelüket, remélhetőleg nem bánják:):

"Helló,
már egy ideje olvasgatlak, de az energiatakarékos bigyók láttán jutott eszembe, hogy bemutatom neked a webáruházamat, bár sajnos olyan sziper stylish cuccokat, mint a nepelemes konnektor egyelőre nem tudok forgalmazni.Szóval a barátom segítségével létrehoztunk egy zöld webáruházat, tavaly ősszel indult el a www.zoldbazar.hu kizárólag környezetbarát termékeket forgalmazunk. Legkeresettebbek a táskák és a különböző kulacsok. Írok egy zöld blogot is, néha kitesznek az index2-re: www.zoldbazar.blog.hu. Egyedül csinálok mindent, az autós beszerzésekben szokott segíteni a barátom, a gyerekeim meg a címkézésben:) Iszonyú sok időt elvesz, de nagyon élvezem, nagyon sok tervem van, ami egyelőre csak álomnak tűnik. Szóval, ha bármikor, bármilyen témában merítenél tőlünk, akkor köszi szépen.
facebook oldalunk is van, csak sajnos a facebook policy miatt nem tudom megváltoztatni a nevet: www.facebook.com/EcoGift"

Azt hiszem ez csodálatos. Pont olyan, ami valódi értelmet adhat az ember életének. Valami, amit elsősorban azért csinálsz, mert jól esik, mert szereted és mert hiszel benne. Számomra evidens, hogy ez persze később pénzt is termelhet és félre ne értsen senki: nem a pénzzel van a baj, hanem azzal, ahogyan használjuk és amire fordítjuk. Ahogyan szeretjük vagy sem.  A mi pénzügyi kultúránkban a cél az, hogy ne mindenkinek jusson. Mert az a nagyon gazdagoknak nyilván nem éri meg.  Ez van. De hálaistennek mindig lesznek olyan utak, amelyek hittel és szeretettel építhetőek fel és ahol a pénz nem azért kerül hozzád, mert valakinek megkerested és az a lojalitásodért cserébe visszacsorgat majd valamit belőle. Ahol a pénz azért kerül hozzád, mert szeretted, amit csinálsz, hittél benne, értéket teremtettél és megdolgoztál érte és ez egyértelműen bőséget jelenthet. Valahogy azt látom, hogy így is működhet.

Így olvassátok sok-sok szeretettel a Zöld Bazár blogját, nézzétek meg hogyan lehet flip-flopból gyerekjátékot készíteni, vagy szemétből valóban megszólaltatható hangszert, esetleg anyacsavarból 3D műalkotást. És ez még csak a szemétdomb csúcsa:) mondhatnám, mert rengeteg érdekességet találni náluk. Zöld Bazár, gratu nektek.:)

Képernyőfotó 2013-05-30 - 10.57.14.jpg

Képernyőfotó 2013-05-30 - 10.57.22.jpg

Képernyőfotó 2013-05-30 - 10.57.05.jpgKépernyőfotó 2013-05-30 - 10.56.54.jpg

Kommentek