2013. május 29. szerda komment
Meztelen önarckép - Bach csodálatos virágai II.

Meztelen önarckép - Bach csodálatos virágai II.

A legnehezebb lépés mindig az első. Önmagunk felülvizsgálata. Holisztikusan, teljes testre és szellemre kiterjedően. A Bach terápia alkalmazásakor az első lépés mindig ez. Megvizsgálni a legmélyebb motivációinkat, a gondolataink, érzéseink legmélyebb bugyrait. Nagyon nehéz kendőzetlenül feltárulkozni. A lélek meztelensége azonnal vészfényként villan, és bekapcsolja a kegyes, hazug, védekező mechanizmust, amit egónak hívnak. Elgondolkodtató, hogy mennyire nehéz teljesen őszintének lennünk önmagunk előtt is: mit miért is teszünk, mik a döntéseink ok-okozati összefüggései, tagadás, hazudás, önámítás nélkül. Tudom, próbáltam. Az emberi társadalom rendes nagy átlagához méltón teljesen természetes, hogy szívesebben ringatom magam a kis burkomban, hiszen már a felszín kapargatása is fájhat, vagy kedélyeket borzolhat.  Kilök a komfortzónából, amit úgy oldok meg, hogy sehogy: nem gondoltam rá, mi lehet a góc, ami miatt mégsem működik olajozottan az élet nevű fogaskerék, ép testben, ép lélekkel…

bengoossens_image6.jpg

Sokszor pont emiatt nehezen fedezzük fel az összefüggéseket a lelkiállapotunk és a fizikai tüneteink között, pedig sokrétűbb az összefonódás, mint gondolnánk. Figyeljük magunk, a tetteink, a mindennapjaink. Ez nem a megrögzött kalóriaszámláláshoz hasonló állandó analízis, sokkal inkább a szokásaink, cselekedeteink, a testünk jeleire való odafigyelés. A terápia kulcsa pedig ebben rejlik: nem a betegségre, vagy a problémára koncentrál, hanem a betegre, a probléma megfogalmazójára. Nincsenek mellékhatásai, csupán a természet erejéből merít, melynek mi is ugyanolyan természetes részei vagyunk, jó reggelt!!! Én részemről egyébként is csak nagy duzzogva nyúlok pirulákhoz, lehetőség szerint soha, abból a fajtából, aki keselyűként csap le az adódó „bé” verziókra. A Bach cseppek nem a kézzel fogható, szagolható, látható stb. kategória megtestesítői, de a gyógyítást sem ezen a materiális talajon végzik. Nem pénzelnek a Bach központból, és az eredendően szkeptikusokat sem én fogom megtéríteni, úgyhogy a promót be is fejezem. De annyit tanácsolhatok, hogy legyetek nyitottak, ne féljetek a dolgok mélyére ásni, és a cseppek segítségével nem csak a gyógyulás, hanem egy csodálatos tanulási folyamat részeseivé is válhattok! Az út pedig mindig izgi…

images (2).jpg

A módszerben a legjobb, hogy magunk is belevághatunk. A neten is számos olyan teszt és leírás kering, ami megkönnyíti az esszenciák kiválasztását, és habár mellényúlni, rosszat szedni nem lehet, max. hatástalan marad a keverék, mégis azt javaslom, legalább első pár alkalommal keressetek fel egy szakembert, hogy lássátok, mégis hogyan induljatok el az úton. A másik nagyon hasznos dolog, az általam ismert legátfogóbb szakirodalom, a forrásként is megjelölt szerzemény: Szabó Norbert és Dr. várhelyi Gábor - Bach virágterápia a mindennapokban. A könyvet lapozgatva ti magatok is saját doktorotokká válhattok. Részletes leírást kaptok a tünetfajtákról, az egyes növények hatásairól, az adagolásokról, és a módszer hátteréről. A kiválasztott cseppek kikeverésére pedig vannak erre szakosodott gyógyközpontok, így nem kell a teljes esszenciapalettát beszereznetek.

bach-flower-remedies-1.jpg

A könyv az esszenciák használatát az alábbi területeken javasolja:

  • Lelki egészség fenntartása/helyreállítása
  • Lelki stresszhelyzetek, krízisek kezelése
  • Akut és krónikus testi, lelki betegségek kiegészítő kezelésére
  • Alkati sajátosságok felismerésére és korrigálására

Mivel a virágok kombinációiból az életutak megannyi árnyalatának megfelelően millió lehetséges, így nem kezdek be az elemzésükbe. A Rescue, azaz elsősegély csepp azonban a keverékek között is kiemelt szerepkörrel bír:

Öt növény, a napvirág, a cseresznyeszilva, az iszalag, a nebáncsvirág és az ernyős madártej keveréke, mely különösen megterhelő helyzetekben, krízis, trauma, sokk esetén rövid úton segít visszaállítani a kibillent egyensúlyt. Balesetek, traumák, pánikhelyzetek, esetleg ájulás, remegés, hirtelen feltörő fájdalmak esetén is hathatós, vagy használható, ha vizsgázni, állásinterjúra indulsz és a fejedre nőtt a parafaktor. Ha nagyobb szavakat akarnék használni, azt mondanám, az életenergia forrása, szükség esetén azonban nem helyettesít egy alapos orvosi vizsgálatot.

Bach szerint „az egészség nem más, mint valódi tudása annak, hogy kik is vagyunk valójában…” Tudott valamit, nemdebár?

Első rész, itt.

Forrás: Szabó Norbert – Dr. Várhelyi Gábor - Bach virágterápia a mindennapokban 

Kommentek