2013. május 24. péntek komment
Lélekgyógyítás - Bach csodálatos virágai I.

Lélekgyógyítás - Bach csodálatos virágai I.

Évekkel ezelőtt, szinte véletlenül vetődtem el egy Bach virágterápia tanfolyamra. Csak úgy in medias res, anélkül, hogy tudtam volna, hova is jövök, mit is akarok, meg egyáltalán mi ez az egész. Mint oly sok esetben, az élet persze bebizonyította, hogy véletlenek véletlenül sincsenek, minden egy gyönyörűen megírt és rendezett forgatókönyv apróbb nagyobb puzzle darabkája, amit egyesek sorsnak, mások végzetnek, vagy csak úgy egyszerűen életnek neveznek.

Bach-therapy.jpg

Történt ezen a tanfolyamon ugyanis, hogy életemben először megtapasztaltam milyen figyelni a másikra igazán. Nem csak hallani, hanem meghallgatni, nem csak látni, hanem vele érezni, valóban érdeklődni és segíteni akarni. Egy vadidegennek. Ez az élmény rádöbbentett, hogy az életünk milyen kis százalékában tesszük meg mindezt, ha valaha megtörténik egyáltalán: átlépni saját énközpontúságunkon, és valódi teret adni az önzetlenségnek. Habár terapeuta nem lettem, az élmény belém égett, és azóta is magammal hordozom. Mindemellett Bach virágai a mindennapjaim részévé váltak. Lelkünk gyógyítása sok felületes fizikai tünettől megkímél, és tudattalanul is a legmélyebb szinteken segítik a probléma feloldását. A Bach virágterápia egy igazán szép, egyszerű és egyedi módszer, a természet és a virágok erejével, melyet először egy szakértő, majd a későbbiekben egy konkrét, az otthoni felhasználást segítendő zanzásított kimittudon keresztül mutatunk be nektek.

A témában akkori mentoromat, egy szakértőt, Ozsváth Anna virágterápiás tanácsadót kérdeztem:

581059_537901122910069_295271869_n_1.jpgMit kell tudni rólad, honnan jöttél, hová tartasz?

22 évesen kezdtem el komolyabban érdeklődni a betegségek lelki eredetéről és a pszichoszomatikus tünetekről. Az ezotéria és a fizikai világon túli dolgok már egészen gyermekkoromtól fogva vonzottak, de a személyes tapasztalatok és történések rá is kényszerítettek a válaszok keresésére. Eleinte csak sodródtam a történésekkel, később tudatosan igyekeztem minél többet megtudni a világ és az emberi test és lélek működéséről. A Bach-virágterápia és a reiki volt az első igazán nagy mérföldkő az életemben, ehhez csatlakozott a természetgyógyászat: kínai orvoslás, akupresszúra és fül-akupunktúrás addiktológia - de újra és újra visszatértem a pszichológiához. Mostanra az egyéni terápiás ülések kiegészítő kezeléseként megmaradt a virágterápia, de leginkább transzlégzéssel és családállítással dolgozunk.

Hogyan találkoztál Bach virágaival?

Heteken keresztül gyomorproblémáim voltak, és bár akkoriban sem szerettem orvoshoz járni, kénytelen voltam elmenni. Segíteni viszont ott sem tudtak, a tünetek mindig visszatértek. Akkor derült ki egy kedves ismerősömről "véletlenül", hogy kineziológus, és Bach-virágterápiával dolgozik. Elmentem hozzá egy beszélgetésre, összeállította az eszenciákat, és három nap múlva semmi bajom nem volt. Ez az élmény adta az első nagyon mély tudom-érzést, hogy bármi is legyen ez a módszer, meg kell ismernem. Eredetileg csak a kíváncsiságom hajtott, de mire a képzést elvégeztem, világos volt, hogy ezzel szeretnék foglalkozni. 

Miben és hogyan segíthetnek nekünk a Bach virágok a mindennapokban?

Az alapvető lelki-konfliktusainkban, hibás viselkedési szokásainkban, stressz-helyzetekben. Elsődlegesen az érzelmi problémákat kezelhetjük nagyon hatékonyan, de mivel a fizikai tünetek is lelki gyökerekben eredeznek, ha ezeket feltárjuk és tudatos szintre emeljük, a tünetek is enyhülhetnek, vagy teljesen megszűnhetnek. A hogyan-ra nem tudunk igazán elfogadható választ adni, ugyanis a gyógyulás egy más szinten történik, mint az általános orvoslás esetében. A virágterápia egy finom rezgésterápia, egy energia, mely harmonizál és beindítja a szervezet öngyógyító folyamatait. Leginkább a homeopátiához hasonlítható, de létrehozása, pontos használata és működési elve (kutyaharapást szőrével) különbözik. A placebo-hatást bizonyítottan kizárták, de szkeptikusok és elutasítók mindig lesznek természetesen, hozzáteszem, ez egyáltalán nem baj.

3705657715_1a06429c53_z.jpg(Edward Bach, a módszer kidolgozójának egykori háza napjainkban)

Milyen problémákkal fordulnak hozzád leggyakrabban?

Valószínűleg koromból, élethelyzetemből és tapasztalataimból eredendően is, főleg párkapcsolati problémákkal keresnek meg, és főleg nők és fiatal lányok. Nőiség, szexualitás, önbizalom, szerelem, illetve, egyre többször konkrétan hoznak anya-problémákat, ami már egyfajta önismereti lépcsőfokot jelöl, és persze, mindig kapok valami teljesen új esetet, ami jó, mert ott véletlenül sem tudom használni a saját beidegződéseimet és elméleteimet...

Hogyan mérhető a terápia hatása? Volt-e olyan „sikersztorid”, amit szívesen elmesélnél?

Gondolkozni kezdtem, ugyanis sok "sikersztorit" láttam már, de ami végül egyértelműen megkapta ezt a címet, az a kutyusunk története, aki, azóta sajnos már elment közülünk (17 éves kora után). Édesapám sietett haza, hogy a kutya sétáltatás közben össze-esett, és pár másodpercen belül meghalt. Próbálta szívmasszázzsal visszahozni, de végül nem sikerült. Az egész család rohant az utcára, a kutyus akkor már percek óta nem lélegzett, a szíve nem vert. Otthon mindig van Rescue keverékünk, ez a Bach-virágterápia SOS készítménye, amit fizikai és lelki traumák esetén használhatunk. Rácsöpögtettem az orrára, bekentem vele a nyelvét, és a kutya, a halott kutya pedig pár másodperc múlva kinyitotta a szemét, majd felugrott és haza szaladt. A kapuból még visszanézett ránk, a ledermedt családra, mintha csak azt kérdezné, na mi van, nem jöttök?? És bement. Egy évet élt még utána...

Ha felkeltettük érdeklődéseteket és szívesen részt vennétek egy Bach virágterápiás tanácsadáson, katt ide:

http://alomkapu.hu/

https://www.facebook.com/pages/%C3%81lomkapu/135410619847994

Kommentek