2013. május 23. csütörtök komment
A világ legveszélyesebb hegyei - Erőss Zsolt emlékére

A világ legveszélyesebb hegyei - Erőss Zsolt emlékére

Mindenki tudja, hogy mi történt a magyar hegymászók legnagyobbikával. Mindenki tudja és senki sem tudja mégsem. Erőss Zsolt és Kiss Péter története több, mint egy gyászhír a sajtóban. Nagy valószínűséggel tudjuk, mi történt. Nagy valószínűséggel még el is tudjuk képzelni. De csak alig-alig képzelhető el, hogy milyen szenvedély és elhivatottság az, ami ilyen módon tesz pontot két ember életére. Mi, akik nem ismertük őket személyesen, szívszorítva olvastuk a híreket, szolidaritással dolgozzuk fel a legközelebbi rokonok és  barátok véleményét és csak próbáljuk felfogni azt, mit jelenthet, ha valaki mindenáron be akarja teljesíteni a sorsát. Mert ez így rendeltetett. Ha valami, akkor ez lehet a karma jelentése. Egy cél, ami biztosan semmi többel nem kecsegtet, mint a bizonyossággal, hogy az életünknek az az értelme, hogy tegyük, amire rendeltettünk és addig tegyük, amíg lehet. Mások számára akár értelmetlen halálnak is tűnhet 8000 méter magasságban megfagyni. De a világ attól lesz jobb és élhetőbb, ha elfogadjuk, hogy élni és érezni nagyon sokféleképpen lehet. Valójában nincsenek szabályok és korlátok, mindenki azt csinál, ami akar és úgy él, ahogy szeretne. Hiszen mindenkinek a saját választása nemet mondani a tömegvéleményekre, az általánosan elfogadott  életformákra, mindenki maga dönti el, hogy a kényelmet választja életcélul, vagy akár a hegyeket és az örök hideget. Egyik sem jobb, vagy rosszabb, mint a másik. De valahogy a tény, hogy létezik egy ember, akit egy belső erő folyamatosan és ennyire hajtott előre a hegyek felé, dacolva minden értelmesen kényelmes indokkal  az életben,  megrendít és arra gondolok: nekem mi a HEGY az életben? ....És Nektek?

Képernyőfotó 2013-05-23 - 15.14.35.jpg
Sokan tehát azt mondják, hogy értelmetlen egy ilyen halál, hiszen kisgyerekek és feleség várta haza, legtöbbünknek ez az, ami mindenek előtt szerepel. Mondhatjuk, de mégsem tesszük ezt. Mert valahol bent mindenki érzi,  hogy Erőss Zsolt azon kevesek egyike, akik a sorsukat választották és addig ment, míg még magasabbra nem emelkedett...Az ő emlékére és a tiszteletre, amit az iránt érzek, hogy vannak még emberek, akik a bennük lobogó tűzben maradéktalanul és hihetetlen szabadságvággyal hisznek, következzen most egy rövid összeállítás a világ legveszélyesebb hegycsúcsairól.  Ezek a hegyek emlékeztessenek arra Titeket, hogy a természettel szemben az ember végső soron sohasem nyerhet. Csak akkor lehet miénk a győzelem, ha együttműködünk vele.  De az is biztos, hogy a győzelem nem mindig egy konkrét csúcs elérése. Győzelem lehet az az élet is, mely a legutolsó csúcsig elvezetett....

1. ANNAPURNA - halálozási arány 38%

Az "Aratás istennője" - jelenti az annapurna kifejezés szankszrit nyelven, és a név itt valóban kötelez. A világ legveszélyesebb hegycsúcsának tartott Annapurna Nepálban található és csak úgy aratja, tizedeli a csúcstámadók számát. A Föld 10. legmagasabb csúcsa 8091 méter magasan helyezkedik el.

annapurna1.jpg

annapurna2.jpg

2. K2 - halálozási arány 23,2%

A második legveszélyesebb hegycsúcs esetében azt mondják, hogy minden negyedik ember, aki elérte a csúcsot, meghalt. Ennek megfelelően a K2  beceneve "Savage Mountain" vagyis Vad Hegy, melyet télen még soha, senki sem mászott meg. Bár 1902-ben már kísérletet tettek a csúcs meghódítására, de végül és elsőként, majdnem 50 év elteltével,  1954. július 31-én sikerült becserkésznie két olasz  hegymászónak.

k2.jpg

3. Nanga Parbat - halálozási arány 22,3%

A Nanga Parbat 8125 m-es magasságával a kilencedik legmagasabb hegycsúcs a világon, a Himalájában Pakisztán és Kasmír határában fekszik. 1953. július 3-án elsőként Hermann Buhl  érte el a csúcsot egy német expedícióban, egyedül. 1957-ben  a Chogolisa megmászási kísérlete után egy leszakadó hópárkánnyal életét vesztette. A 8126 méter magas csúcsot Erőss Zsolt 1999-ben mászta meg.

nangaparbat_1.jpg


4. Kangchenjunga vagyis Kancsendzönga - halálozási arány 19,1%

Kancsendzönga, vagyis a "Hó öt kincse". Ez a csúcs a magyarok számára mostantól örökre összefonódik két tehetséges hegymászó nevével: Erőss Zsolt és Kiss Péter vesztették itt életüket.A világ 3. legmagasabb hegye Nepál és India határán fekszik.

Kangchenjunga .jpg

5. Manaszlu - halálozási arány 17,8%

A Manaslu szó szankszritül "Szellemhegy" jelentéssel bír, de nem abban az értelemben, hogy itt bizony szellemekkel van tele az egész hegy. Angolul érthetőbb, vagyis "Mountain of Spirit",  melyet 2009-ben Erőss Zsolt és Barna Dániel, a magyarok közül elsőként a hódítottak meg. A csúcstámadás közben az expedíció orvos tagja, dr. Szabó Levente életét vesztette.

Manaszlu.jpg

6. Dhaulagiri - halálozási arány 16,6%

A világ 7. legmagasabb hegye 8167 méter, és ezt is megmászta Erőss Zsolt, méghozzá 2006-ban. Nepál középső részén található, neve, cseppet sem meglepő módon "Fehér-hegyet" jelent.

Képernyőfotó 2013-05-23 - 15.08.19.jpg

..........

Búcsúzunk. Nincs végszó, csak a gondolat, hogy Erőss Zsolt és Kiss Péter már biztosan nagyon magasan lehet.

forrás: banguplists.com, 500px, pinterest, wikipédia

Kommentek