2013. május 21. kedd komment
Hűsítő nyári bodzaszörpibuli

Hűsítő nyári bodzaszörpibuli

Indul a befőző szezon, sorra érnek, nyílnak a konyhában megszelídíthető és hónapokig élvezhető finomságok. Ha pedig még az elkészítése is egyszerű, mint a szög, akkor valóban helyben is vagyunk.

A boltokban heverő szörp név alatt futtatott színezett cukorszirupok pont olyanok, mint a megboldogult videotékák poros, „zsé” kategóriás alsó polcai: egyet fizet 10-et vihet akcióban vágták hozzád, kábé annak reményében, hogy talán vissza se hozod, mert a létezésük is ciki. Habár a szörpikutyulás viszonylag kevés párhuzamot mutat a filmgyártással, az tutkó, hogy nagy biznisz, az utóbbitól eltérően itthon is. Gombaszerű szaporodásuk ellenére a mi igényszintünk nem kell, hogy ugyanúgy „zsé” legyen...

Tisztelet a kivételnek persze, nem minden boltban árusított termék az ördög műve, de az egyszeri kevéssé tudatos vásárló elképesztő módon tudja vinni és inni a legkreatívabb, már-már tisztítószereket megszégyenítő, akár lefolyótisztításra is alkalmas löttyöket. A belsőt pedig nagyjából a kétpálcikás csecse külső is tükrözi. Ezeket a kis élelmiszer ipari vadhajtásokat itthon nem is vizsgálják be, legalábbis gyümölcstartalmilag, merthogy nincs akkreditált vizsgálati módszerünk gyümölcstartalom-mérésre. Bár hivatalosan ezt valószínűleg az OÉTI laboratóriuma vagy drága ÁNTSZ-es barátném tudná alátámasztani, most ettől eltekintenék.:) Szóval akárhogy is, olyan egész biztosan van, hogy tudatos vásárlás, és akad olyan is, hogy szabad akarat.  

Én pedig ezt választom: stipi stopi bodzaszörp, és a legjobb recept hozzá evör! Arról nem is beszélve, hogy engem speciel büszkeséggel és elégedettséggel tölt el, ha én magam gyártok valami saját produktumot, legyen az egy jól sikerült reggeli, egy ákombákom rajzocska, de miért ne lehetne egy sokoldalú üdítő, baráti összejöveteleken kreatívan felhasználható welcome drink is akár.

elderflower_cordial.jpg

Hozzávalók:

  • 2l víz
  • 2kg kristálycukor/barnacukor/nyírfacukor
  • 20 tenyérnyi egészséges, rovarmentes, teljesen kinyílt bodzavirág
  • 2 teáskanál borkősav vagy citromsav
  • 2 db citrom

Ha instant fogyasztásba megy, akkor nem kell tartósító, ha egész téli tárolásra, akkor egy mokkáskanálnyi nátrium-benzoáttal tartósítanunk kell. A vizet cukorral felfőzzük, míg a cukor fel nem oldódik, utána félig kihűtjük. Ezután bele a virágokat,a  citromot, héjastól felkarikázva, megmosva, kimagozva, majd a borkősavat és a tartósítót. 2-3 napig állni hagyjuk szobahőmérsékleten, néha megrázogatjuk, leszűrjük, üvegekbe töltjük. Hűtőben magától is eláll 1-2 hónapig, tartósítóval bespájzolhatunk télire is!

Végezetül tutkó nyári aperitifnek ajánlom a pezsgő és bodzaszörp kombót! Egészség!

Elderflower-champagne-006.jpg

Kommentek