2013. május 15. szerda komment
Zöldellő lakótársak II. – A csí szolgálatában

Zöldellő lakótársak II. – A csí szolgálatában

Mindig is csodáltam a feng shui tudományát és mindig is a mindentudója akartam lenni. Kicsi belebújás után azonban rendre rájövök, hogy sok év alatt felhalmozott tudás jócskán meghaladja a befogadóképességemet. A feng shui sokkal több, mint egy lakberendezési kimittud. Ősi tudás, egy komplett filozófia rendszer, mely természeti hatások segítségével könnyebbé teszik életünket. Kínában például már 3000 évvel ezelőtt alkalmazták, és ezzel egy időben virágzásnak indult maga az egyetemes feng shui kultúra, a természet és az ember harmonikus összhangjának tudománya.

zen-buddha.jpg

Alaptétel, hogy vegyük magunk körül minél több növénnyel, ugyanis az a lakás ahol növényeket nevelgetünk alapvetően tisztább és egészségesebb, illatuk stimulál, gombát öl és nem utolsó sorban antibakteriális hatásúak is. Fontos, hogy valóban szeressük gondozni őket, mert akkor nő meg igazán energiájuk, amelyet nem restek áramoltatni felénk. A feng shui-nak rengeteg apróbb nagyobb előírása van a növénytartáshoz, itt most csak néhány, kiemelten javasolt szobadíszítő, léleképítő, különböző szimbolikával felruházott egyed. Költözzetek össze, és hagyjátok áramolni és hatni a csí-t. :)

Bambusz

Megtehetem, hogy elfogultkodok, így a listát személyes kedvencemmel nyitom, a hosszú élet és az erő szimbólumával, a bambuszokkal. A kreativitás legfőbb támasza, és az érvényesülés képességének jelképe. Nálunk még mindig a törzse a legnépszerűbb, de ha van helyetek, érdemes a teljes növényt betelepíteni. Szinte érezhető vibrálás veszi körül. Az előző munkahelyemet egy időben tele is pakolták velük, de érdekes módon egy idő után pusztulásnak indultak… Nem is vagyok már ott. Nem véletlen.

bamboo-454-6.jpg

Majomkenyérfa

Széles, kereklevelű, érzékeny kis növény, amely pont érzékenysége okán kitűnő levegőszűrő. Az energia a kerek levelek körül egyenletesen hullámzik. Sok napfényt igényel, de ha tudjuk, adjuk is meg neki, ugyanis a feng shui egyik szent növénye, gazdagságot és kiegyensúlyozottságot jelképez.

Starr_030702-0049_Crassula_ovata.jpg

Borostyán

Összecsaptak a hullámok? Tárazz be borostyánból! Folyamatos energiaközvetítése serkentőleg hat az elmére, és segít kilábalni a legdurvább mélypontokból.

borostyán.jpg

Orchidea

A nőiesség, a türelem és a kitartás virága, ennek megfelelően kényes növény. Lelke van. A párás helyek nagy kedvelője.

Hybrid_Orchids.jpg

Szobapáfrány

Azoknak, akik otthon dolgoznak, vagy tanulnak, receptre kellene felírni, a szellem működésére ugyanis kiemelkedő serkentő hatással bír, idegrendszert nyugtat. Nem utolsó sorban jól tűri a fényhiányt, és rendes aljnövényzethez méltón, imádja a párát.

futes_szobapafrany.jpg

Szobaciklámen

Hűvös helyet szereti, kissé nehéz lakótelepi lakásokban tartani emiatt, de folyamatos öntözéssel, bőséges napfénnyel megoldható! Jó hatással van a szívritmusra, társ a magányban. Lebontja a káros kémiai anyagokat, egyenletes energiát áramoltat.

Cyclamen_persicum_flowers_photo_file_PDB90KB.jpg

Az öreg kínai mesterek mondása szerint 20 év gyakorlat is szükséges lehet a valódi tudás elsajátításához, így én valóban az apró pici részletek átadására törekszem csupán. Kis adagokban könnyedén befogadhatók, beépíthetők a mindennapjainkba, és észrevétlenül jobbá teszik, amit kell. Minden esetre én a jövőben is csepegtetem majd a feng shui igét, mert lehet, hogy pont az egyik csepp lesz az a csepp, amivel a pohár félig megtelik! :)

Kommentek