2013. május 13. hétfő komment
Zöldellő lakótársak I. – A survivor hadegység

Zöldellő lakótársak I. – A survivor hadegység

Mondják, ahhoz hogy szobád, lakásod valódi otthonná váljon, díszítsd szobanövényekkel. A kis bentlakásos zöldségeknek pedig nem is kell más, mint napfény, egy kis víz és szerető gondoskodás… Igen ám, de városon ez utóbbi háromból legalább kettő luxusszámba megy. Sajnos.  

indoor-plants-for-interior-decorations-4.jpg

Mi van olyankor, ha éppen egy olyan lakásban élsz, ahol nem épp literszámra gyűjtik a napfényt, vagy egy egész pontosan naptalan földszinti, garzonméretű galériás odút bérelsz, mint mondjuk én. Egész konkrétan, amíg nem dugom ki az orrom, azt sem tudom, esik-e vagy tombol a giganyár, a falvastagság miatt pedig, se nem hallok, se nem látok. Ebből kifolyólag előfordult már, hogy télikabátban és csizmában indultam a reggeli kutyusétára, miközben mindenki ingben lengedezett a Szabadság téren… mindegy is, a reggeli kutyasétáim egyébként is kellemes, kómás lebegésben telnek, jobbára nem is emlékszem rájuk…  Nade. A lakás cuki, színes és a belváros szívében lakozik, amibe én meg szerelmes vagyok. Probléma No.1.

A másik alapproblem a gondoskodás. Lulu érkezése óta azért fényéveket fejlődtem, de valahogy nagyon nehezemre esik észben tartani, a rendszeres locsolgatást, szeretgetést, cserébe elvárom, hogy buján zöldellő őserdő legyen az ablakom. Úgyhogy viszonylag sűrű rotációban, lelkifurdival cserélgetem a cserepeseket. Ez a módszer se a léleknek, se a pénztárcának nem barátja… Probléma No.2.

Mit lehet hát tenni, hogy az ember lánya/ fia mégse érezze magát fényévekre az üdítő természet zöldjétől, és a fent leírt hátráltató tényezők közül legalább az egyik rendre felüti fejét életében: felkutatja az örök túlélőket, melyek kisebb figyelem ráfordítás esetén is nagyobb sansszal maradnak életben akármilyen hétköznapjaink mellett is. Íme, az igazi survivor szobadíszek:

Sárkányfa

Egyenletes fejlődése érdekében a legjobb a sárkányfa számára a félárnyékos hely. Ügyeljünk szellőzésére, talaját tartsuk nyirkosan, szereti a párás levegőt, és téged is, ha ezeket megteszed. A lista legmagasabb növénykéje.

co02-9970a.jpg

Zöldike

A kezdők szobanövénye…khmmm :) Nagyon szívós, igazi túlélő. Nem kell hozzá más, mint lyukas, vízelvezetős tároló edény,kevés víz, alig nap és busásan burjánzó csodát kapunk.

zoldike01.jpg

Gyompálma

Ha van egy kis kitartás, és 3-4 évig kibírjátok egymás mellett, virágokkal ajándékoz meg a drága, addig is a teendő: közepes fényigény kielégítése, talaj közepesen nedvesen tartása.

Chamaedorea-12cm-tray-vooraanzicht.JPG

Mesevirág

A név önmagáért beszél, apró szépség, icipici igényekkel: közepes vízigény, a félárnyéknál kicsit naposabb lakrész.

144173.jpg

Szalagpáfrány

Van egy kis extrája, kedveli a párás, vizes helyeket, ezért jó ötlet kavicsos vizes tálcára állítanod, hogy állandó vízigényét kielégítsd. Fényigénye kifejezetten kicsi, tűző napra semmiképp!

saumfarn-pteris-cretica.jpg

Párnafű

Közepes fény- és vízigényű növényke, ami lubickol a magas páratartalomban, így ablakos konyhában, fürdőben a legideálisabb. Locsolását alulról, a tálkájába öntött vízzel oldd meg.

tumblr_m0txyetSEc1qk7odn (1).jpg

Lándzsarózsa

A növény nem kicsi, 8x60-as levelei nem épp a kompakt fajtába tartozik, de igénytelenségével mindenképp a csoportban a helye. Fény kell, de nem közvetlen napfényből, vízigénye a többiekhez hasonlóan közepes.

 aechmea_fasciata.jpg

Kommentek