2013. május 08. szerda komment
Háztartási backstage titkok – Ecet

Háztartási backstage titkok – Ecet

Gyógy Csepke hatására körbenéztem kiskonyhámban és turkáltam az anyuéban. Hamar rá is találtam a szódabikarbóna méltó heti kihívójára, a házipraktikák másik titkos fegyverére: reflektorfényben az ecet!

ecet02.jpg

Az ecet szinte egyidős az emberiséggel, régen a sör- és borkészítés mellékterméke volt, én leginkább a főzelékeimbe löttyintettem egy kiskanálnyit, de alábecsültem ez a pár száz forintos savanykás kis cuccot. Nyilván találkoztatok már ecet tartalmú tisztítószerekkel, de a többi összetevőt elolvasva tőlem akármit is beleszuszakolhatnának. Kémiai tudásomról nagyjából annyi maradt meg, amikor egy negyvenöt perces fejtágítás után levontam a Nobel díjas konklúziót, miszerint a palacsinta egy oldat… Tehát megveszem, mert egyszerűbbnek tűnik, bár manapság egyre parásabb, mi mindent etetnek vagy vetetnek meg velünk, úgyhogy hajlik a kezem a biotisztítószerek felé, javaslom, hajoljon nektek is. Az ecet olcsó és jó, ennél lényegre törőbb reklámos szlogent nem is kíván a termék, beszéljenek a tippek alább:

vintage-housewife.jpg

Zseniális univerzális házi tisztítószert kavarhatsz belőle bármilyen mennyiségben vízzel 1:1-es arányban. Az orrfacsaró jellegzetes szag ellen egy pár csepp illóolaj tökéletes megoldás. Az én kedvencem a rózsafa, tényleg működik! Használhatjátok, konyhában, fürdőben, és közben nem növeljük saját ökolábnyomunkat, mint ahogyan egészségünk is nagyobb biztonságban van az esetleges allergiás reakciókkal szemben.

Vízkőoldáshoz koncentráltan hat, szódabikarbónával szuperkombóban pedig a lefolyók koronázatlan duguláselhárítójaként funkcionál.

A ruhák élettartama is jelentősen megnövelhető ecetes öblítéssel: a tisztításhoz használt vegyszerek a szálak között maradnak, így megkeményíthetik a darabokat. Az ecetes víz ezeket maradéktalanul eltávolítja, valamint a színek elszürkülése ellen is hatásos.

És ha már ecet, legyen jó barátunk az almaecet, mely minő meglepetés az alma erjesztett kivonata, és a természet remekül kitalálta. Aktiválja a vesét, serkenti az emésztést, frissíti az elmét, tisztít, méregtelenít, fáradtságot űz. Fogyókúrának sem utolsó, kevesebb önsanyargatással segít hozzá az elérendő célhoz.

apple-cider-vinegar-1292605780.jpg

Kúraszerűen legalább 3 hétig, de ha lehet, 6-8 hétig is akár éhgyomorra 2 dl vízben egy teáskanálnyit tegyetek, és lassan kortyolgatva igyátok meg. Tény, hogy az íze nem egy álom, mézzel tuningolható, a hatás pedig tuti. Ha érzékenyebb a gyomrotok, a napi adag hörpit reggeli utánra időzítsétek!

Éljen barátunk, az ecet!

Kommentek