2013. április 30. kedd komment
Ki a szabadba! 1.  - Majálisozz Bivalyrezervátumban!

Ki a szabadba! 1. - Majálisozz Bivalyrezervátumban!

Egy jó városlakóknak szóló füveskönyvnek kirándulási tippeket is illik tartalmaznia. A vissza a természetbe üzenet ugyanis igencsak aktuális. Mivel közelít a május 1, egészen konkrétan holnapra tartogatja magát, ilyenkor nincs más, mint kitörni a szabadba. Gondoltam megosztom veletek, hogy  ezen a hétvégén  találtunk egy szuperjó helyet, igaz 2 órát kellett menni érte, de maximálisan megéri, ugyanis egyben láthattok óriás bivaly- és szürkemarha  - hordát, nézhetitek, ahogy súlyos testüket lustán sárban dagonyásszák, közelről szemlélhetitek ahogy egy Morzsi típusú pumi keverék rendezi a több tonnányi hordasereget, kis és nagy kecskéket etethettek, csikót simogathattok és még őzgidát és láthattok, ha szerencsétek van. És akinek mindez persze érdekes lehet, mert nem falun és vidéken, hanem betonerdőben töltötte az elmúlt éveket.

Képernyőfotó 2013-04-30 - 9.49.25.jpg

Azoknak mondom, hogy igen. Már Magyarországon is vannak bivaly rezervátumok. Sőt. Itt vannak csak igazán. Nekem meglepetés volt, mert tényleg nem tudtam, hogy a bivaly is igazi őshonos magyar állat, és míg a XX. század elején még több százezerre volt tehető a számuk, mezőgazdasági/ élelmezési célra is használták, ma már csak egy-egy természetvédelmi területen találhatóak meg, mert mint minden jót, ami igazi magyar értékként  számba vehető, úgy ezt is hagytuk a francba és a II. világháború után gyakorlatilag megszűnt a tenyésztése.

Képernyőfotó 2013-04-30 - 9.49.31.jpg

Képernyőfotó 2013-04-30 - 9.49.37.jpg

Pedig ez az állat elég hasznos, és még a húsa is isteni. Nem azért, tudom, hogy sokszor én mondom azt, alkalmanként vegyetek erőt magatokon és ne egyetek húst, kíméljétek a szervezetet, mert higgyétek el a paraszti étkezésnél nem nagyon van egészségesebb a világon, vagyis sok gabona, sok zöldség, kevés hús.  Egy bivaly és egy szürkemarha esetében mégis azt mondom, hogy a rezervátumban kapható szalámi féleségeket KÖTELEZŐ megkóstolni, mert ha megteszitek, tudni fogjátok, mire mondtunk a második világháborúban nemet és mit hagytok ki az életetekből, ami színtiszta húsétel és nem tartalmaz semmilyen antibiotikum tartalmú állományt. Két rúd isteni szalámi ára 2300 Ft, a szürkemarha szalámi pont úgy csíp, ahogy kell, a bivaly szalámi pedig annyira különleges ízű és olyan puha, hogy kár lenne megfosztani magatokat tőle. Kb. most is csorog a nyálam, ahogy írok róla.Képernyőfotó 2013-04-30 - 9.48.48.jpg

Ellenben a kecske-etetéssel vigyázzatok, én egy pillanatra nem figyeltem, és az egyik kiskecske, aki lelkesen nyújtotta magát a szárított állateledelért, egy óvatlan pillanatban, kikapta a kezemből a tápos zacsit. Vele együtt a kisujjamat is. A növényevő kecske természetesen nem tudott kárt tenni bennem, de azért egyetlen pillanatra csillagokat láttam. Így ha kisgyerekkel érkeznétek a rezervátumba, akkor figyeljetek oda a picike kezére.

Képernyőfotó 2013-04-30 - 9.49.55.jpg

Képernyőfotó 2013-04-30 - 9.48.41.jpg

A Kis - Balatonnál található Bivalyrezervátum autópályán nagyon hamar elérhető, Kápolnapusztát kell megcéloznotok,  a belépő 650 Ft, gyerekeknek 300 FT. Kb. 1 -  1,5 óra alatt bejárható, de a nagyon cuki kiskecskék miatt a látogatás garantáltan húzódhat, lehetetlen csak úgy otthagyni őket. Városban nevelkedett szívemet túlcsordulásig töltöttem kisállat simogatással. Stressz ellen a legjobb kikapcs. Holnap, ha megtehetitek, vágjátok autóba/vonatra magatokat és menjetek bivalyékhoz:)

Képernyőfotó 2013-04-30 - 9.49.18.jpg

Képernyőfotó 2013-04-30 -010.jpg

Képernyőfotó 2013-04-30 - 9.49.45.jpg


weboldal: http://www.bfnp.hu/magyar/oldalak/kis_balaton_bivalyrezervatum/

fotók: szasza photography

Kommentek