2013. április 26. péntek komment
VIRÁGOK SZIMBOLIKÁJA - A boldogság fehér virága

VIRÁGOK SZIMBOLIKÁJA - A boldogság fehér virága

A mai nap a születésnapom. Beléptem a krisztusi korba és hihetetlen, hogy ahogy végigtekintek az életemen, első és második körben is csak a jó dolgok pörögnek a fejemben. Pedig az ember az olyan, hogy a jón könnyen átsiklik, és a rossz, adott pillanatban valahogy nagyon benne marad. Biztosan azért van ez így, mert alapvetően nem a boldogságra kondicionálnak minket kiskorunk óta, hanem arra, hogy az élet kemény, megalkuvások sorozata, fogadd el, hogy a dolgok nem úgy történnek, ahogy te szeretnéd, járt utat járatlanért el ne hagyj és számtalan olyan gondolat, ami sokmindenben segíthet, de leginkább mégiscsak abban, hogy a rossz dolgokat valahogy természetes részeként értelmezzük az életnek. Miközben a boldogság csak egy vágyott cél, egy törekvés marad...

gyöngyvirág.jpg

Barátaim és ismerőseim nagy része azzal küszködik, hogy folyamatosan viselkedni, szájat beharapva csöndben maradni, mások jogtalan értékítéleteit elviselni és kompromisszumot kötni kényszerül. Sok esetben én is.  Ebben nincs helye a boldogságnak. Pedig az okosok azt mondják: arra születtünk, hogy boldogságban, egészségben és bőségben éljük az életünket.  Hogy ennek mi a titka? Sok van. Sok titok. Sokan el is mondták már. Én ebbe bele sem kezdek. De az biztos, hogy ha kiskorunk óta elsősorban arra nevelnének és képeznének minket, hogy a világ lehetőségek tárháza, hogy a "rossz" dolgok azért történnek velünk, hogy tanulni tudjunk belőle és csak a személyes fejlődésünket szolgálja,  ha nem pánikolnánk be minden egyes dolgon, amit "rosszul" csináltunk az életben, hanem el tudnánk fogadni, hogy a perfekcionizmus a boldogság halála, és ha nem nevelnének belénk minden apró cseprő dolog miatt bűntudatot, akkor biztosan könnyebb lenne úgy kb. minden.

Na de mivel senkinek és semminek nem vagyok a megváltója, csak bosszant néha, hogy az emberek milyen könnyen ítélkeznek másokon, miközben a saját életükben csak a szutyok van, pl. pont ma mesélte egy drága barátnőm, hogy a szomszéd öreg bácsi folyamatosan becsönget hozzájuk és rákérdez, hogy mégis miért sír a 2 éves gyerek, és ehhez képzeljétek hozzá a szemrehányó tekintetet, mert hát hiszen a gyerek biztos azért üvölt napok óta, mert az ANYJA, valamit nagyon rosszul csinálhat. Ezt biztosan és jól tudja, holott csak szomszédok és szerintem kb. azt sem tudja barátnémról, hogy milyen szeme színe van. Na de azért veszi a bátorságot, becsönget, szemre hány és tovább ballag. Eszébe sem jut, hogy illetéktelen behatolása valaki másnak a privát szférájába, mégis milyen nyomokat hagyhat, egy amúgy is háborgó tengerben, melyben az anyai maximalizmus veri a legnagyobb hullámokat. Vagy, amit szintén mostanában hallottam: két egykori havercsaj szintén vadul ítélkezve arról oktatja kisgyermekes harmadik barátnőt, hogy micsoda barom, hogy kétüléses babakocsit akar venni két különböző korú kisgyermekének. Egy egyszerű téma, melyben a kinek van igaza helyzet szánalmas méreteket ölt, miközben valójában a két okostóninak, akiknek minden bizonnyal nagyon szuper és tökéletes az élete felszínen, csak annyit mondanék: fogd már be és foglalkozzál a saját magad dolgaival. Az idiótát csak magamban tenném hozzá, de azt is csak azért, mert én viszont sosem leszek tökéletes és úgyis mindig jól fog esni, ha az ilyen ostobaságokra magamban benyöghetek valamilyen kulcsfontosságú jellemzőt. Hát ez van. Vessetek rám követ.

ítélkezés.jpg

Na de a lényeg és abbahagyom a szófosást: szülinapom van, és ettől függetlenül:) boldog és hálás vagyok. Erről jutott eszembe, hogy írok egy növényről, mely amúgy is a közeledő május virága, és egyben a TÖKÉLETES BOLDOGSÁG szimbóluma. Ez a Gyöngyvirág, mely  megvéd az ártó szellemektől és a legenda szerint Éva könnyeiből származik, melyeket akkor hullatott, mikor száműzték az Édenből. Azóta ez a növény a boldogság, a tiszta szív, kedvesség és a szerencsés szerelem szimbóluma. Úh. aki gyöngyvirágot és boldogságot szeretne, az ne habozzon csodálatos illatával a következő hetekben otthonát megtölteni. És az oktondi módon ítélkező embereknek akár a szájába is tömheti. Persze csak gondolatban,  mert a bódóttsá gyöngyvirága nagyobb adagban mérgező. Kisebb adagban csak hasmenést okoz, meg szívritmuszavart. A boldogság ereje legyen veletek ezen a szép kánikulás napon:)

gyöngyvirág 3.jpg

fotó: pinterest.com

Kommentek