2013. április 17. szerda komment
Rémálmok, avagy az ukrán álommanó támadása

Rémálmok, avagy az ukrán álommanó támadása

Gyakran vannak rémálmaim, vagy inkább csak rosszak, de semmiképp sem jók. Mint megtudtam, a szakma rossz és rossz között is jelentős különbségeket határoz meg. Nos, az én rossz álmaim, ha nem is a horrorfilmes sikítva felébredős kategóriába tartoznak, de nyomasztóak.  Masszívan nyomasztóak, amik ráadásul nem illannak el a hajnali fénnyel, sokkal inkább ott csücsülnek a vállamon egész álló nap, bearanyozva ezzel az amúgy sem habkönnyű hétköznapokat. És olyankor persze az ég is szürke és különben is, miért csicseregnek a madarak…pfujjj.

dreamcatcher-flickr6982203101-widerbergs.jpg

Mélyebb pszichoanalitikai elemzések nélkül is könnyen megfejthető, hogy a visszatérő háborgó tenger vagy az elhagyott fogacskák nem épp hamvas, rózsaszín, kiegyensúlyozott lelkivilágról árulkodnak. És persze az sem segít, ha a nap fáradalmait egy tv elé süppedős, csorgó nyállal a semmibe bámulós, bezabálós estével koronázom… Ilyenkor látogat meg menetrendszerűen az ukrán álommanó, és hozza magával a lóporos álomcunamit. Cartoon Network-on szocializált kis lelkem az egyik épületes mesében látta ugyanis, hogy az álommanó Ukrajnából érkezik. Minden este lenyom egy Mikulást megszégyenítő túrát, majd ahelyett, hogy mint ki jól végezte dolgát, lepihenne, jön a következő kör, a bolygó másik fele. Ezért enyhén kótyagos szegény önnön maga kialvatlanságától és csillámvillám helyett lóporral szórja tele a szegény halandók fejét. Ha rossz álmokat látunk, őt kapjuk… Ha nem, akkor szerencsére a kedves, dolgos kiadással találkozunk. Engem mostanában előszeretettel látogatott az előbbi, úgyhogy elhatároztam, teszek ellene.

Kaptam is egy gyönyörű álomcsapdát egy kedves, nyughatatlan világjáró barátnőmtől, az Amazonas Völgyéből, mindenféle áldásokkal felruházva. Repesve várom is, hogy a sok rossz a hálón maradjon, a sok jó pedig lecsusszanjon a pihe puha madártollakon. Ha nem akadna a tarsolyotokban egy hasonló, őslakosok által megáldott példány, javasolnék egy pár könnyedén beszerezhető gyógynövényt. Bár az alapprobléma teljes feloldását ne várjuk tőlük, mindenképpen hathatós enyhítő körülményként szolgálnak, hogy lecsendesítsük az elménket:

Komló

Erős nyugtató hatású, segít a gyors elalvásban. Ez esetben inkább teaként, mint sör formájában, bár ez utóbbinak sem vitatható el az altató hatása, mennységtől és egyéb tényezőktől függően.

fotolia_4411061_XS.jpg

Golgotavirág

Közkedvelt gyógynövény, stressz oldó hatása kiválóan hat a megfeszült izmokra és az idegekre is, mindemellett leszedál és fájdalmat is csillapít. Teaforrázatra fel!

passionflower.jpg

 

Macskagyökér

Büdös, de kis adagban mindenható. Kiváló nyugtató hatása mellett a 18. században a hisztéria tüneteinek enyhítésére is ezt alkalmazták. Idegesség, szellemi kimerültség esetén hathatós segítség, kismamák viszont ne ezt válasszák.

noknek1.jpg

 

Kamilla

Személyes kedvenc, nem is ragozom, álmatlanságra is bárhol, bármikor.

7632026976_338c98e075_z.jpg

 

Citromfű

A másik nagy favorit, teában, illóolajban is kellemes és hatásos gyógynövény.

citromfu_2.jpg

 

Levendula

Illóolajként vagy potpourri formában is hat az ágyunk közelében.

 4785701879_ddc51683f1_z.jpg

A fentieken kívül kifejezetten beválik a B vitamin kúra és a forró fürdő tengeri sóval.  Ázzunk benne, amíg jól esik, vagy amíg nem fázunk, de ne engedjünk rá meleget! Lazítsuk el az izmainkat a víz hőmérsékletének enyhülésével. 

Freud óta tudjuk, hogy az álmok jelentéssel bíró üzenetek, ha továbbra sem hagynak nyugtot, nem árt mélyebbre ásni: írd le, fesd le, vagy csak képzeld el ugyanazt happy end-del. Segít értelmezni a szimbolikát, feldolgozni a problémát, hogy a manók központi álomkifőzdéjéből legközelebb a rózsásabbat kapjuk. 

Kommentek