2013. április 09. kedd komment
SZEZON - a Mahung zöldséges esete a biokocsmával

SZEZON - a Mahung zöldséges esete a biokocsmával

Szokásos netes szörfölgetéseim közben pár hete rábukkantam egy cikkre, mely a Szezon biokocsmáról tudósított. Az első olyan hely a városban, ahol az egyéni kreativitás és útkeresés találkozott a zöldségek birodalmával és Mahung koktél lett belőle. Mielőtt teljesen elmebetegnek néznétek azért hozzáteszem: a mahung szó mindaddig nem létezett, amíg Steierlein Stein Péter ki nem találta.  Mindenféle zöldségekből és gyümölcsökből készít helyben isteni leveket, melyeket -  kreatív vénáját csillogtatva -  valóban vicces nevekkel lát el. Csak egy párat említek bemelegítésül: Rambo Álma (alma, cékla, répa, meggy), Rakétanyúl (Répa-citrom), Téli Betyár (Alma, narancs, szilva). Ez így együtt annyira érdekes volt, hogy fogtam magam, felkerestem és beszélgettem vele egyet.

Mahung5.jpg

A beszélgetésből kiderült, hogy valóban igaz az, minden sikeres férfi mögött áll egy nő...Ebben eddig is hittem, de most már végleg meggyőztek. Péter kedvesének a családja ugyanis őstermelő, innen jött az ötlet, hogy valamit a budapesti valóságba is villantani kellene. Persze Pétert nem kellett félteni, valójában a történetét hallgatva kiderült számomra, hogy álmodozásban és kreativitásban igenis nagy, és aztán megérkezett a nő is, akit Barbarának hívnak, és aki mellett az álmok valamilyen módon meg is valósulhatnak.

Mahung2.jpg

U.H: Hogyan lesz zöldséges egy ex-újságíróból?

S.P: Na most nem akarok túlságosan messzire menni, de 10-11 éves koromban nyári táborozás közben gyerekkori pszichodrámákat nyomtunk mindenféle haverjaimmal, brahiból próbáltuk levinni egymást alfába, zümmögtünk meg minden:), hogy meglegyen a hatás, meg a nyugalmi állapot. Próbáltunk elaludni, és aztán elmeséltük egymásnak, miket láttunk.... Nagyon sokszor  jut eszembe mostanában, mert az egyik barátom, aki elaludt a félig viccesnek szánt hipnózis közben, mikor felébredt, azt mondta, hogy velem álmodott. Látott egy laboratórium szerű épületet, ami félig termesztésre is lehetőséget ad, velem és rengeteg zölddel, növénnyel. Ezt nem nagyon tudtam, hova tenni, mert városi gyerekként annyi közöm volt a természethez, hogy kb. annyit tudtam mi az a fű,fa,virág.

U.H: És a folytatás?

S.P: Polgári szolgálatos katonaság után történt: kereset kiegészítésként újságkihordóban dolgoztam és az ottani  főnökömről véletlenül derült ki, hogy valójában kertészmérnök, ő pedig elkezdett okítgatni, ismereteket átadni nekem a palántázás rejtelmeiről, magokról,  mert engem meg érdekelt. És aztán meg úgy alakult, hogy találkoztam Barbarával, a kedvesemmel, az ő szülei őstermelőként dolgoztak és valahogy ide vezethető ennek az egésznek a gyökere.

MAHUNG3.jpg
U.H: Hogyan kezdted el ezeket a koktélokat megalkotni?

S.P: Szerintem én mindig is kísérletező típus voltam. Tinédzser koromban próbáltam a teát  kakaóval összehozni.Merthogy mindkettő tök jó dolog. Összekevertem, arányokat is figyeltem, és... persze az első korty a mosdókagylóban kötött ki.:) Aztán a kotyvasztás iránti igény megmaradt, voltak borzalmasabb próbálkozások is, ami az ihatatlan kategória, de aztán szépen lassan, ahogy folyamatosan nézegettem, melyik zöldség/gyümölcs hogyan viselkedik egymással, milyen lesz állagra, hogyan finomítható..mitől lesz igazán selymes egy ital...szóval végül kikísérleteztem a jelenleg is kapható koktélvariációkat. De folyamatosan dolgozom a kínálaton, mostanában pedig újra terv, hogy a kakaót valahogyan összehozzam a teával, de ha nem is azzal, mert esetleg még mindig borzalmas lenne, akkor valamilyen gyümölccsel:)

U.H: Milyen gyakori, hogy valaki egészségügyi problémával keres fel és arra kér valamilyen koktélvariációt?

S.P: Nagyon gyakori. Itt nemcsak összetevő alapján készítek italokat, hanem kérés alapján is: bejön valaki, hogy fáj a gyomra, vagy nagyon fáradt, fel kellene ébrednie, kis energetizálás, vagy megfázás és egyéb kellemetlenségek,  akkor direkt arra keverek neki egy Mahung italt. (ezt tanúsíthatom: amíg ott voltam, volt egy úr, aki a gyomrát fájlalta, és ennyi volt az összes infó, amit Péterrel megosztott, de ez elég is volt neki, mert seperc alatt összevarázsolt neki egy pohár koktélt, amit emberünk egy óriás szívószállal boldogan fel is hörpintett).

U.H: Miért pont itt nyitottad meg az üzletedet?

S.P:  Remélem a VIII. kerületi lakosok nem köveznek meg, de az a helyzet, hogy én mindenhol kerestem, csak itt nem. Aztán mikor először jöttem erre, véletlenül, el is tévedtem, rájöttem, hogy egyetemek, fiatalok, kávézó kultúra, közösség...nézzük meg. És így 3 éve megnyitottuk itt a Bródy Sándor utcában, először sima zöldségesként, de aztán jött a Mahung ötlet és később a gyümölcsprés. Mert ezeket a koktélokat már préssel készítjük, mivel a turmixgépben elvesznének az értékes tápanyagok.

U.H. Mik a tervek a jövőt illetően?

S.P: Bővülni szeretnénk, nagyobb helyet, terjeszteni az egészséges ételek és italok igéjét, mert látjuk, hogy szükség van rá. Keresik az emberek. Ehhez mondjuk egy befektető sem ártana...Emellett azt üzenem mindenkinek, hogy gyüjjenek. (nevet) Jöjjenek és kóstolják meg, próbálják ki. Mert ezzel az életet próbálják ki. Ez egy nagyon fontos szempont, hogyha elzárkózunk a zöldségektől, gyümölcsöktől,  ahogy én is éveken keresztül tettem, na persze nem direkt, hanem mert egyszerűen nem a táplálkozási szokások része,  mert  esetleg nem olyan táplálkozási kultúrát hoztunk magunkkal gyerekkorunkból, ahogyan például én sem, akkor nemcsak arról van szó, hogy  megfosztjuk magunkat valamitől, ami egészséges, hanem arról is, hogy megfosztjuk magunkat attól, ami ennyire hihetetlenül finom. Velem sem gyerekkoromban fedeztették fel a világot ebből a szempontból. De aztán később megérkezett. Én pedig nem tiltakoztam ellene.

Ti se tegyétek:)
Mondom ezt úgy, hogy én már túl vagyok az első Mahung koktélomon. Jelentem isteni volt ahogy az édes kömény a naranccsal és az almával, meg egy kis gyömbérrel az ízlelőbimbóimra talált.

mAhung.jpg

További infók:

SZEZON - Biokocsma

Cím: 1088 Budapest Bródy Sándor utca 11.

Telefon: +3630-487-2126

Nyitva tartás: H-V: 8:30 - 19:00

Árak: egy koktél átlagosan 600 Ft-ba kerül

facebook oldal itt: http://www.facebook.com/aszezon?ref=ts&fref=ts

Kommentek