2013. április 02. kedd komment
Tündér Gyűrűk - mese vagy valóság?

Tündér Gyűrűk - mese vagy valóság?

Mindig is tetszett az a gondolat, hogy az emberek világa mellett vannak más világok, amiket nem látunk, pusztán csak érzékelünk néha, talán fel sem fogható, talán  csak egy dézsávü érzés alakjában megjelenő fura borzongás vagy valamiféle alkalmi felismerés egyéb érzékelési módokon (látomás, révület, fura álmok, és minden egyéb amikről az ilyen spiri könyvek írnak). Vannak akik szellemeket látnak, vannak, akik hisznek az angyalokban, engem pedig kifejezetten felélénkít a tündérek jelenlétének lehetősége...Mert a tündér az valami kedves, bájos, szaporán röppenő és szeretetre méltó irtó bájos mesebeli lény, amiről gyerekkoromban olvasva fantasztikus álmodozásokba kezdtem. A bátyám szerint ultra gáz volt, hogy még 14 évesen is meséket olvastam, bár szerintem és teljesen őszintén olvashatott volna néha ő is ilyeneket, hátha sikerült volna elhinnie néha, hogy az életben jó dolgok is történhetnek és minden jó, ha a vége...Na de nem keverem ide a családi szennyest, mert azt 20 tündérmese se nagyon tudná tisztára mosni, inkább maradjunk még egy picit a tündéreknél.

Az európai folklór szerint a tündérek képzeletbeli mágikus tulajdonságokkal bíró lények, jelenlétük főleg a kelta, germán mese- és hiedelemvilágban jellemző, de azért a magyar mondakörökben is fellelhető. Nem nagyon akarok tündérszakértőnek tűnni, merthogy igazából most ollózgatom a pontos infókat a knb. tündérsztorikról, és eközben a meglehetősen izgalmas szemezgetés közben találtam egy még izgalmasabb természeti jelenséget, amit igencsak széles körben mesés történetekkel láttak el.

fairyRing1.jpg

A TÜNDÉREK GYŰRŰJE nem más, mint egy olyan természeti jelenség, amikor a gombák, esőzések után körgyűrűben nőnek, teljesen szabályos köröket alkotva.Ezek a gyűrűk a hiedelemvilág szerint a tündérek mágikus gyűrűi, amelyben telihold idején csak néhány napig táncolnak így erősítve varázserejüket. Halandó ezekbe a gyűrűkbe nem léphet be, mert szenvedések várják, sokak szerint aki bekerül egy ilyen gyűrűbe a táncoló tündérek közé, az fiatalon hal meg...

Fairyring2.jpg

fairyring3.jpg

Nos ennyit a gyűrűk történetéről, a valóságban ezek a gombák nem ismert módon kör alakban bukkannak fel...de csak akkor, ha egy tündér indította útjára az első spórát...Költőket, festőket és ki tudja még kiket ihletett meg ez az egyszerű kör alakban növő gombajelenség. Hihetetlen, hogy az emberi elme milyen gondolatokra képes.

Fairy ring 4.jpg

Városi emberként azt mondom, adjuk át magunkat néha-néha a meséknek és felejtsük el a sresszes városi hétköznapokat. Inkább szurkoljunk, hátha elmúlik végre a tél és tartósan beköszönt a tavasz, menjetek kirándulni, erdőbe sétálni és keressétek a jeleket...A tündérek köztünk élnek...?Még az is meglehet.

fotók: pinterest.com/fairy ring

Kommentek