2013. március 11. hétfő komment
Tricikli kertek - kínai mobil ház és kert egyben

Tricikli kertek - kínai mobil ház és kert egyben

Mindig mondtam: minden dolognak ugyanaz az előnye, mint a hátránya. A lustaság egyszerre kiábrándító és visszahúzó, ugyanakkor a világtörténelmet mégiscsak előre vitte...gondoljunk csak bele, ha az embereknek nem lenne ilyen piszok fejlett a lustaság és kényelem igénye, sosem találták volna fel a kereket, hogy gyorsabban és kevesebb energiával jussunk el A-ból B-be. Vagy nem lett volna rabszolgaság, mert mindig mindenki magának csinálta volna meg a saját munkáját. A példákat még sorolhatnánk, de a lényeg az, minden dologból kinőhetnek jó és rossz kezdeményezések. Ezúttal a kínaiakat hoznám fel példának. A túlnépesedés ugyan egyszerre átok, ugyanakkor a kényelmetlen népességszám elképesztő megoldásokat és találmányokat is szülhet. Itt is van példának egy őrült szerkezet, a TRICIKLI HÁZ ÉS KERT.

A kínaiak úgy tűnik elfogadták azt a tényt, hogy mivel túl sokan vannak, emiatt egyszerűen nincs több hely és lehetőség a kényelmes házak és a még kényelmesebb, méretes kertek felépítésére és az abban életvitelszerű élet megélésére. Kb. elképzelhetetlen a Föld tőlünk távoli országában, hogy akárcsak a közelébe is kerüljenek egy cca. 400 m2 kert, rajta egy 80-100m2 alapterületű ház tulajdonlásához. Ami náluk a gazdasági válság ellenére azért még mindig megvalósítható, az Kínában már csak kósza álom és a leggazdagabbaknak is csak kiváltság. Viszont az ember nem tud letenni arról, hogy valamilyen módon ne próbáljon meg birtokolni legalább egy talpalatnyi területet.  Valószínűleg azért sem tudunk erről letenni, mert az individum igényli a jól körülhatárolható dolgokat és egyfajta biztonság illúziót ad, hogyha kijelenthetjük: az én házam, az én váram. Személy szerint a következő ötletet nagyon jó megoldásnak tartom még Európában is akkor, ha az éghajlati körülmények megengedik, hogy akár egy telet is átvészeljen ebben az a több ezer ember, akik saját otthon hiányában  a híd alatt próbálják meg a saját életüket túlélni.

A tricikli ház egyszerre lehet lakás, de akik csak kertként szeretnék használni, arra is léteznek variációk. Oda tekered, ahova akarod és még bővíthető is, konténer telepekhez hasonlóan több tricikli össze is kapcsolható. Így akár egy egész tricikli lakóparkot is létrehozhatunk. Azt ugyan el nem tudom képzelni, hogy a fűtés és a hangszigetelés hogyan oldható meg, kb. nagyjából sehogy, de ami nekem ebből igazán tetszik, a  tricikli ház tricikli kert része. Állítólag még gyümölcsfa is ültethető és nevelhető benne, bár azt elképzelni nem tudom, hogyan tekerek 100-zal egy lobogó gyümölcsfa kíséretében. Mondjuk lefelé egy lejtőn. Azt hiszem a válasz megint csak a sehogy. Ettől függetlenül eco katonáknak és talpalatnyi élettérre vágyóknak kiváló megoldás lehet a konyhával, melegvízzel, fürdőkáddal, tűzhellyel!! és egyéb extrákkal bíró tricilki házikó.  Nézzétek és véleményezzétek:)

Tricikli1.jpg

Tricikli4.jpg

Tricikli3.jpg

Tricikli2.jpg

Tricikli6.jpg

Tricikli5.jpg

forrás: http://www.designboom.com/design/tricycle-house-and-garden-by-peoples-architecture-office/

Kommentek