2013. március 07. csütörtök komment
Variációk medvehagymára - orfűi kalandok és a pana cotta

Variációk medvehagymára - orfűi kalandok és a pana cotta

A medvehagyma kimeríthetetlen téma, emiatt ma is folytatom, főleg azért, mert blogger barátném, Bébicsirke küldött két zseniális receptet, amit megtalálhattok a Facabook oldalon, de ebből egyet a különlegessége miatt nagyon szeretnék veletek megosztani. Csak előtte elmesélem a medvehagymával való legelső találkozásomat. 

Számomra a világ legjobb fesztiválja a Fishing on Orfű. Van tó, van zene, van nyugalom, van horgászházikó és legfőképpen van medvehagyma. Szégyen, nem szégyen,  életem legelső Orfű fesztiválélménye során találkoztam először a a cigányhagymának is nevezett növénnyel, méghozzá pogácsa formájában. Aki járt már fesztiválon, az tudja, hogy a másnapok sosem könnyűek. Fáj kinyitni a szemet, fáj megmozdulni, jajj, csak azok a hangok és éles fények ne jöjjenek, de közben édes zsibbadtság honol az agyon és úgy érzed, még akarod ezt a fesztiválos úthengert, még menjen át rajtad, még és még. Hát rajtam többször is átment,  és sok előnye ugyan nincs, mármint ha az egészséget veszem, cserébe tele vagyok jobbnál jobb  emlékekkel az ún. megboldogult zúzós korszakomból. Azért az is valami. Nos, egy ilyen érzésekkel teli orfűi délelőttön elbandukoltunk a helyi vendéglátóipari létesítménybe, ahol lepénytől és pogácsától kezdve minden volt, ami medvehagyma. Ízlelőbimbóimon szintén áthaladt a fesztivál úthengere, emiatt szerintem alapból 100x jobbnak éreztem kb. minden ízt, ami reggeli közben a számba érkezett. Ütött, sokkolt, imádtam és szokás szerint megszerelmesedtem, hiába, szerelmes típus vagyok. Utánajártam mi ez, elmesélték és menet közben még az is kiderült, hogy a Mecsekben található burjánzó medvehagyma lelőhelyek miatt Orfűn minden évben van medvehagyma fesztivál, ami tavasszal kerül megrendezésre, idén pl. 2013. április 14-14. hétvégén.  (bővebben itt)

Képernyőfotó 2013-03-07 - 10.48.11.jpg

Illúzióitok ne legyenek: az ilyen gyógynövény és egészség fesztiválok Magyarországon jelenleg  az idősebb korosztály és a családosok számára jelentenek igazán élményt. Van egy olyan sanda gyanúm, hogy az ilyen programok szervezői nem  tudják, hogyan kellene ezeket a rendezvényeket cool-ra és fiatalosra megszervezni. A fesztivál nem vagány, átlagéletkor általában 40-70 között található valahol, gagyi molinók hada, a rendezvénysátraknál sramli zene szól, de a kaják azok általában isteniek. De a környék gyönyörű, a Kispál és a Borzos Lovasi András nem véletlenül isteníti. Ráadásul ezen a fesztiválon gyűjtőutakat is szerveznek, úh. vigyétek a kosaraitokat és szedjétek össze az idei tavaszra szóló készleteket.

Ha nem akartok ennyire messzire menni, akkor találtok még túrákat ITT.

És akkor most következzen egy elképesztően hatékony medvehagyma recept gyógyító céllal és utána Bébicsirke  receptjét osztom meg veletek.

 

MEDVEHAGYMA BOR

Az apróra vágott levelekből egy maréknyit, kb. '/4 liter fehérborban rövid ideig felforralunk. ízlés szerint mézzel vagy sziruppal édesítjük és napközben apránként kortyolunk az így nyert borpárlatból.

Előnyei: vértisztító, emésztést és bőrkép javító, tavaszi tisztítókúrák hatékony szere

 

MEDVEHAGYMÁS PANNA COTTA á la Bébicsirke

Medvehagymás panna cotta (4 db 2dl-es formához, vagy 6 kisebbhez): 
4 dl tejszín
2 dl tej
3,5 db lapzselatin
fél csokor medvehagyma
fél biocitrom lereszelt héja
só, bors

1. A tejszínt és a tejet felforralni, majd belekeverni az egész zselatinlapokat, és addig kevergetni, amíg teljesen feloldódnak.
2. Ekkor adjátok hozzá az alaphoz a felaprított medvehagymát és a citromhéjat, majd só, bors és vízzel kiöblített formákba töltsétek.
3. A keveréket hagyjátok a formákban kihűlni, majd a hűtőben minimum 4 óráig, de inkább egy éjszakán át dermesztem, hogy elérje a tökéletes állagot.

Voilá! Egy igazán különleges medvehagyma recept.

medve.jpg

Ha Bébicsirke receptjeit szeretnétek olvasni, akkor navigáljatok át IDE.

Fotók: Szasza, Bébicsirke, Pinterest

 

 

Kommentek