2013. március 04. hétfő komment
Szent Lukács gyógyolaja Tihanyból

Szent Lukács gyógyolaja Tihanyból

A hétvégén elkocsikáztunk az ország egyik legszebb helyére, Tihanyba. Az éledő természet, a tavasz illata és az a mérhetetlen nyugalom, ami a Balaton egyik legszebb pontját jelenti, magába is szippantott teljesen és arra gondoltam, hogy megosztom veletek: milyen csodás bőrápoló olajra bukkantam az Apátságtól egy köpésre található levendula boltban, és hogy egy orosz pártól tudtam meg: a TIHANY szóból a TIHA csendet jelent oroszul. Milyen érdekes, hogy a név még földrajzilag is kötelez: a Balaton legnyugisabb félszigete, a Tihanyi félsziget, ami mostanság egyáltalán nem aranykorát éli, valóban a csend és a béke szigete télen-nyáron. Az egykor turistákkal teli balatoni álomhelyszín energetikai szempontból is különleges kisugárzással rendelkezik, a világörökség része és mégis: szezonban is kihaltak az utcák este 10 után és a legnagyobb élet a szombati kézműves piacon jelentkezik. Az orosz pár, akivel egy étteremben találkoztunk azt mesélték, hogy az orosz piacon nem is igazán tudnak arról, hogy Budapest és Hévíz mellett még milyen értékes turisztikai helyszínek vannak Magyarországon, és az, hogy Tihany, ami egy igazán cool brand is lehetne a külföldi turistáknak, mennyire nem kommunikált és ismert dolog a határokon túl....Nos. Erre nem is tudtam mit mondani. Pedig esküszöm, hogy komppal 1 és egy negyedóra alatt lent voltunk és már csak élveztük a gyönyörűséges partszakasz hangulatát. Szóval mindenkinek javaslom: menni Tihany, élvezni visszhang és sétálni az ürgékkel és szürke marhákkal teli Belső-tó partján.

Képernyőfotó 2013-03-04 - 9.47.08.png                 (forrás: 500px F Levente: Tihanyi levendulavirágzás)

A Tihanyi-apátságtól a Babamúzeum felé sétálva találhattok egy csodás provance-i hangulatot idéző levendulaboltot, ahol a környék híresen jó minőségű levendulájából készítenek mindent, mi szem száj ingere: levendulás kecsketej szappan, molyirtó zsákocskák, kencefincék és illatos gyertyák, valamint Szent Lukács gyógyolaja.

tihany_bolt_1.jpg

tihany_bolt_12.jpg

tihany_bolt_3.jpg

tihany_bolt_11.jpg

tihany_bolt_4.jpg                    (képek forrás: www.levendulamagazin.hu)

Azért vettem, mert az volt ráírva, hogy jót tesz a bőrnek és az ízületi fájdalmaknak. Nos ízületi és reumás problémáim nincsenek, de a bőröm eléggé érzékeny és kb. ha egy alkalommal nem figyelek oda arra, hogy mit eszem és mennyit sportolok és mennyit iszom, azonnal meglátszódik rajtam és a tavaszhoz hasonlóan rügybe borulok. Rügyfakadás ellen próbáltam ki tehát és jelentem: ez csodálatos. Napi 2 alkalommal kell bekenni az érintett területeket, és ma már hétfő van, jelentem: jól érzem magam a bőrömben. Mivel erősen szárít, emiatt javasolt egy teljesen semleges krém használata, hogy a hidratáltságot fenntartsa, de ez valóban hat és valóban tisztít, gyulladást csökkent és ápol.

szent-lukacs-gyogyolaj.jpg

Hatóanyagai között kizárólag természetes gyógynövények vannak: levendulaolaj, körömvirág, cickafark, borsmenta és orvosi zsálya.  A levendula olaj gyulladáscsökkentő, nyugtató, a borsosmentaolaj hűsítő, gyulladáscsökkentő, görcsoldó, érzéstelenítő, az orvosi zsályaolaj antibiotikus hatása gyulladáscsökkentő, a körömvirág hámosodást és bőrújraképződést elősegítő, a cickafark szintén antibiotikus hatásánál fogva gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító, azonkívül kisfokú égési sérülések kezelésére használható.

Mire jó?

reumás és ízületi fájdalmak

rovarcsípések, első fokú égési sérülések

pattanásos bőrfelület kezelése

fejfájás enyhítésére (halánték és fejbőr masszírozása, bekenése)

korpás fejbőr kezelése.

Szóval, jó bőr akarsz lenni? Akkor Szent Lukács gyógyolaj. Tihanyból. Budapesti bioboltokban is kapható.

Kommentek