2013. február 12. kedd komment
Húshagyó kedd - 5 isteni húspótlék kezdő böjtölőknek

Húshagyó kedd - 5 isteni húspótlék kezdő böjtölőknek

Érdemes a népszokásokra odafigyelni. Érdemes a népszokásokat vallási hovatartozástól függetlenül kezelni. És érdemes mától 40 napra lemondani a klasszikus húsételekről és pihentetni szervezetünket, mert oka van minden nagy és klasszikus népszokásnak. A tél közeledtével ugyanis már annyira kimerül a szervezet a hidegtől, a fázástól és úgy általában az aktív testmozgás hiányától, hogy kell adni egy sanszot a regenerálódásra.

meat.jpgAki szerint persze az antibiotikumon nevelkedett  "tecsós" csirke, vagy az óriás E tartalommal bíró felvágottak, esetleg a rágós üzemi pulya, amit a legtöbb helyen kapni, nem ártalmas az egészségre, oké, végülis nem téríteni jöttem, csak alternatív utakat mutatni. Mindenesetre, ha a tavaszt méregtelenítéssel szeretnétek kezdeni, akkor érdemes elkezdeni mától a húselhagyást és 40 napig kitartani. A húsmentes életnek a következő jótékony hatásai vannak már rövid távon is: savszint helyreáll a szervezetben, csökkennek a pattanások, tisztul a bőr,energia, energia, energia, migréneseknek kevesebbszer lesznek rohamai,babára készülőknek könnyebb a teherbe esés, zsírpárnácskák csökkenése.

Ezeket mondjuk amúgy is mindenki tudja  nagy általánosságban. Amit viszont még mindig nem tudnak elegen, az az, hogy vannak alternatívák, amivel a húsimádóknak is könnyedebbé tehető a böjt időszak. Egy dologra figyeljetek: ne a hús ízét keressétek benne, mert nyilván semmi sem hasonlítható egy cupákos pörköltszaftos húskockához. De ha önmagában nézitek, akkor biztosan nem okoz csalódást egyik következő húspótló variáció sem. A gondolatmenet tehát ugyanaz, mint amit egyszer egy haverom mondott a barátnőjéről, idézem: "Figyi, lehet, hogyha Penelopé Cruz mellé állna, akkor észre se venném, de önmagához mérten elképesztően dögös  a csaj." Hát valahogy így legyetek ti is a húshelyettesítő eszközökkel.

1. Szejtán

A Tönköly java”, más néven búzahús. A szejtán ún. szétválasztásos eljárással készül, melynek lényege, hogy a tönkölylisztből - amely a gabonaszem legértékesebb részeit tartalmazza - tisztított víz és tengeri só hozzáadásával tésztát készítenek. Nagyon finom, van  egy csomó változatban a bioboltok polcain: magyaros, gyros ízesítésű. Olyan csíkokban árulják, mint amilyenre a gyros hús van szeletelve.Tökéletes natúran fogyasztva, de sült krumpli körettel, salátába, vagy brassóiba is tökéletes.

Képernyőfotó 2013-02-12 - 10.21.36.jpg2. Tofu

A tofu a szójatej tejfehérjéinek kivonásával és összepréselésével nyert túró és sajt,  az egyik legkedveltebb alapanyag, mivel egyaránt használható sajt, túró, sőt tojás pótlására a vega étrendben. Csőben sült ételek esetében az étel tetejére olvasztott sajtot helyettesítheti, de összetörve és serpenyőben megpirítva készíthetsz belőle vega rántottát is. Szintén összetörve, apróra vágott hagymával, fűszerekkel és egy pici olajjal vagy kókuszvajjal ízesítve mennyei vega körözött lesz belőle.:)

Képernyőfotó 2013-02-12 - 10.50.34.jpg                     Képernyőfotó 2013-02-12 - 10.50.59.jpg

3. Vega kolbászok és burgerek

Itt aztán szinte kimeríthetetlen a kínálat: a nagyobb bioboltokban (pl. Múzeum krt., Böszörményi út, vagy a Napra a Fehárvári úti Alle közelében) számtalan variációja létezik a gabonakolbinnyónak. Van olyan, ami tönkölyből készül, van olyan, ami csicseribirsóból, füstölt hajdinából, kölesből, és vannak a nagy kilapított vegaburgerek is, hogy a Hamburger se maradjon ki érzetre a böjt időszak alatt.

Képernyőfotó 2013-02-12 - 10.22.01.jpgKépernyőfotó 2013-02-12 - 10.29.58.jpg4. Gabona fasírtporok

Aki szereti a török kaját, annak ismerős ez a  "fasírt-típus", mert ez bizony olyasmi, mint a Falafel. Konkrétan falafel port is lehet kapni, dehát miből is készül a falafel? Hát bizony csicseriborsóból. Az a lényeg hogy főzelék mellé, saláta mellé, vagy csak úgy finom  tunkolós krémek hozzáadásával isteni vega  vacsora kerekíthető belőle.

Képernyőfotó 2013-02-12 - 10.22.42.jpg

5. Szendvicsfeltétek 

Nos, ez a típus a parizer és a zala felvágott között található valahol félúton. Nem nagyon hasonlítható össze az olaszok mortadellájával, ami személy szerint az én egyik kedvenc felvágottam, de mondom, nem kell mindenkinek Penelopé Crúznak lennie, így nem kell mindenkor a prémium étel.

Képernyőfotó 2013-02-12 - 10.37.16.jpg

Voilá. Akkor mától visszafelé számoljuk a napokat és húsmentesen készüljünk együtt a tavaszi húszabálós időszakra.


forrás: a fotókat a Múzeum körúti Bio ABC termékfotói közül töltöttem le, minden termék megvásárolható  náluk is! (http://www.bioabc.hu/)

 

Kommentek